Výborné morské plody s ryžou, domáci recept. Cez leto som pri mori nebola, ale chýba mi. Tak som si „more“ urobila doma v kuchyni. Netrvalo to dlhšie ako 30 minút.

Morské plody s ryžou - fotorecept kliknite

Máme už veľké dieťaťa, takže nemusíme chodiť  na dovolenky k moru počas školských prázdnin. Na druhej strane, more mi v lete chýba a hlavne preslávená južanská kuchyňa s morskými plodmi.

Ako dieťa som bola pri mori takmer každý rok. Na dovolenky s rodičmi v Bulharsku nikdy nezabudnem a spomienky sa mi vynárajú okamžite, ako sa v lete zatvoria školy. 🐋

Máme pre vás aj recept na šťavnaté francúzske zemiaky, originál 🇫🇷

 

 

Morské plody s ryžou - Ingrediencie

  • 100g masla
  • 5 strúčiky cesnaku
  • 800 g mrazených morských plodov
  • soľ
  • curry korenie
  • šľahačka na šľahanie
  • veľká hrsť čerstvého koriandra s pažítkou
  • ryža

 

🛒 [OBJAVTE Východnú Moravu: Raj pre cykloturistov, milovníkov prírody a wellness - KLIKNITE tu]

 

Morské plody s ryžou. Foto - Lucia Tomečková

 

Morské plody s ryžou - postup receptu

  1. Na panvici som roztopila maslo a opražila pretlačený cesnak do ružova. Pridala mrazené morské plody a dusila do mäkka. Ja osobne som ich podlievať vodou nemusela, stačilo, že boli zamrazené a ešte aj pustili šťavu.
  2. Keď už boli mäkké, osolila som ich a pridala curry korenie, s ktorým som vôbec nešetrila. Samozrejme, každému podľa chuti. Ja najradšej používam také, ktoré strúham priamo z koreničky na jedlo.
  3. Premiešala a nezakryté povarila asi 2 minúty. Na záver som pridala jednu 32-percentnú šľahačku a prevarila asi 4 minúty. Keď som elektrinu pod panvicou vypla, nasypala som ešte do nej na jemno postrihaný koriander s pažítkou.
  4. Nám to chutilo s ryžou, ktorú som však nijak neochucovala okrem soli, pretože morské plody sú už aj tak výrazné svojou chuťou aj vôňou.

Morske plody s ryžou - rada na záver

Niekomu sa bude zdať, že 800 g mrazených morských plodov je naraz veľa. Ja som urobila iba polovicu a bolo nám málo. Mrazené totiž klamú svojim objemom,  ktorý sa pri varení vždy výrazne zmenší.

Kôrovce a mäkkýše sú známe tým, že sú bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály, hlavne zinok a pritom obsahujú málo kalórií. Na druhej strane však majú vyšší obsah cholesterolu a pre niekoho pre alergénovu bielkovinu aj nebezpečné. Vedci upozorňujú, že ak má niekto alergiu na tresku, pravdepodobne bude alergický aj na iné morské živočíchy.

Dobrú chuť. 👌

 

 

Máme pre vás aj recept na zapekané zemiaky so zeleninou a syrom