Veľkonočný baranček
- Čas prípravy: 40 minút
- Čas kysnutia (cesto s kváskom): cca 16 hodín
- Čas kysnutia (cesto s droždím): 2 hodiny
- Čas pečenia: 20-30 minút
- Počet kusov: 1 veľkonočný baranček
Kysnuté cesto, kvások a droždie v tvare klasického veľkonočného symbolu - barančeka. Tradičný recept spojený s jarnými sviatkami a mnoho rodinami, ktoré si bez barančeka, pečky či hrudky nevedia Veľkú noc ani len predstaviť.
V prípade, že by vám nesedelo naše odporúčané kysnuté cesto, veľkonočný baranček sa dá jednoducho pripraviť aj za pomoci masla a piškótového cesta. Voľba ako vždy závisí od vás! Dôležitá je predovšetkým forma barančeka, aby sa symbol Veľkej noci naplnil.
Na záver máme pre vás aj tip, čo urobiť, ak vám ostalo kysnuté cesto.
Nech sa vám veľkonočný baránok podarí! Nahliadnite aj na 10 tipov na veľkonočné drobné pečivo a inšpirujte sa nápadmi, ktorými môžete vyplniť zvyšok stola s barančekom.
Ďalší tradičný veľkonočný recept
Ingrediencie na kysnutého barančeka
Na rozkvas (kváskové cesto):
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 100 g vlažnej vody
- 1 PL ražného kvásu
Na cesto (kváskové cesto):
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 2 dl plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 50 g roztopeného masla alebo 50 ml oleja
- 2 PL medu alebo kryštálového či trstinového cukru
- 1/2 malej lyžičky soli
Na kvások (cesto s droždím):
- 1/2 droždia (21 g)
- 1 dl vlažného mlieka
- 1 PL kryštálového či trstinového cukru
Na cesto (cesto s droždím):
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 2 dl vlažného mlieka
- 1 dl oleja
- 2 PL kryštálového či trstinového cukru
- 1/2 malej lyžičky soli
Na čokoládovú náplň (kváskové cesto aj cesto s droždím):
- 4 PL kakaa
- 4 PL práškového cukru
- 50 g roztopeného masla + olej podľa potreby
Na zdobenie:
- Celé čierne korenie
Na potretie barančeka:
- 1 vajce
- 2 PL oleja

Symbolický veľkonočný baránok z kysnutého cesta. Fotka - Nela