Veľkonočný baranček z kysnutého cesta z kvásku alebo droždia. Baranček je tradičným symbolom veľkonočných sviatkov. Môžeme si ho pripraviť z masla, piškótového cesta, ktorý sa pečie vo forme, ale aj z kysnutého cesta.

Veľkonočný baranček z kysnutého cesta - fotorecept kliknite

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila recept z klasického kysnutého cesta s droždím, ale aj z kváskového cesta. Prekvapte svoju rodinu originálnym veľkonočným barančekom. Pokojné veľkonočné sviatky vám zo  prajeme.

Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka nový recept z kysnutého cesta. Veľkonočný baranček z droždia alebo kvásku. Baranček skrášli nejeden sviatočný veľkonočný stôl, upečte si ho podľa nášho jednoduchého receptu. Nech sa páči, veľkonočný kysnutý baranček.

Napíšte nám do komentárov ako sa vám podaril. Keď pridáte aj foto, potešíme sa. Veľkonočný baranček pre inšpiráciu so značkou Ženy v meste.

Tradičný recept najlepšie klasické moravské koláče

Najlepší veľkonočný kysnutý baranček

  • Čas prípravy: 40 minút
  • Čas kysnutia (cesta s kváskom): cca 16 hodín 
  • Čas kysnutia (cesta s droždím): 2 hodiny
  • Čas pečenia: 20-30 minút 
  • Počet kusov: 1 baranček (zo zvyšného cesta buchty)

 

 

Veľkonočný kysnutý baranček - ingrediencie

  • na rozkvas (kváskové cesto):
  • 100 g hladká špaldová (hladká) múka
  • 100 g vlažná voda
  • 1 polievková lyžica ražného kvásu
  • na cesto (kváskové cesto): 
  • 400 g hladká špaldová (hladká) múka
  • 2 dl plnotučného mlieka
  • 1 ks vajce
  • 50 g roztopeného masla (50 ml oleja)
  • 2 polievkové lyžice medu (kryštálového alebo trstinového cukru)
  • 1/2 malej lyžičky soli
  • na kvások (cesto s droždím)
  • 1/2 droždia (21 g)
  • 1 dl vlažného mlieka
  • 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru
  • na cesto (cesto s droždím): 
  • 500 g hladkej špaldovej (hladkej) múky
  • 2 dl vlažného mlieka
  • 1 dl oleja
  • 2 polievkové lyžice kryštálového (trstinového) cukru
  • 1/2 malej lyžičky soli
  • na čokoládovú náplň (kváskové cesto a cesto s droždím): 
  • 4 polievkové lyžice kakaa
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru
  • 50 g roztopeného masla + olej podľa potreby
  • na zdobenie:
  • celé čierne korenie
  • na potretie barančeka: 
  • 1 ks vajce
  • 2 polievkové lyžice oleja

 

 

Veľkonočný baranček z kysnutého cesta. Foto - Nela

 

Veľkonočný kysnutý baranček - postup receptu na kysnutého barančeka

  1. Večer pred pečením si pripravíme rozkvas. Je to kvôli tomu, že musí kysnúť minimálne 9, najlepšie 12 hodín. K múke pridáme vlažnú vodu a polievkovú lyžicu ražného kvásku, dobre premiešame. Misku prikryjeme tanierom, môžeme uzavrieť aj vrchnákom, aby sme zamedzili vzduchu. Necháme pri izbovej teplote kysnúť.
  2. Po tomto čase by mal byť rozkas nakysnutý. Bude mať plno bubliniek. Potom pridáme ďalšiu múku, mlieko, vajce, roztopené maslo, med (cukor), soľ. Vymiesime cesto, ktoré sa bude oddeľovať od nádoby. Opäť ho prikryjeme, necháme kysnúť 3-5 hodín, záleží to od teploty v miestnosti. Počas kvasenia ho 2x premiesime.
  3. Kysnuté cesto z droždia. Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a rozpustíme ho spolu s cukrom. Necháme postáť 5 minút. Do misky pridáme suroviny na cesto a kvások. Vymiesime cesto, ktoré sa bude oddeľovať od nádoby. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou, necháme kysnúť 1,5 hodiny.
  4. Pripravíme si kakaovú náplň. Maslo necháme roztopiť, potom ho pridáme ku kakau zmiešanému s práškovým cukrom. Podľa potreby zriedime ešte olejom, aby nám vznikla kašička, ani riedka, ani hustá, aby sa dobre rozotrela. Náplň si môžeme pripraviť aj škoricovú, alebo ju môžeme vynechať, urobíme si iba čisté slimáčiky.
  5. Kysnuté cesto si rozdelíme na štyri časti, tri väčšie bochníčky a jeden menší. Väčšie bochníčky použijeme na telo barančeka, z ktorých si pripravíme čokoládové slimáčiky. Z menšieho bochníčka si pripravíme hlavu, uši, rohy, nohy a chvostík barančeka. Väčšie bochníčky rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm veľkosti 20x35 cm.
  6. Na rozvaľkané cesto jemne rozotrieme čokoládovú náplň po celej ploche. Ja som rozdelila čokoládovú náplň na dve časti, vyvaľkala som dva pláty, ktoré som naplnila. Dva bochníčky mi vystačili na telo barančeka. Kysnuté cesto si môžete rozdeliť podľa svojho odhadu, záleží akého veľkého barančeka si chcete upiecť.
  7. Čokoládovou náplňou potreté kysnuté cesto opatrne zrolujeme, postupne, nie na voľno, ale tesnejšie. Potom nožom krájame 1,5 cm široké kúsky, ktoré neskôr otočíme a na plechu z nich budeme tvarovať telo barančeka. Dva väčšie bochníčky som použila na telo, zo zvyšného tretieho bochníčka som urobila buchty.
  8. Z najmenšieho bochníčka (bez náplne) si odoberieme väčší kus kysnutého cesta a vytvarujeme si hlavu barančeka, potom tvarujeme dlhšie uši, rohy, nohy a chvostík. Nemajte strach, že sa vám jednotlivé časti tela nepodaria, váš veľkonočný kysnutý baranček bude originálny, pripravený s láskou, to je najdôležitejšie. 
  9. Väčší plech na pečenie približne 30x40 cm si vystelieme papierom na pečenie. Na plech postupne ukladáme čokoládové slimáčiky tesne vedľa seba, z ktorých si urobíme telo. Z čistého cesta uložíme hlavu, uši, rohy, nohy a chvostík podľa našej fantázie. Z čierneho korenia urobíme barančekovi oči, ňufáčik a papuľku.
  10. Keď je veľkonočný baranček hotový, necháme ho ešte podkysnúť. Pri kváskovom kysnutom ceste to trvá 1-2 hodiny (podľa teploty v miestnosti), pri kysnutom ceste z droždia 20 minút. Nakoniec barančeka opatrne potrieme rozšľahaným vajcom s olejom kvôli lesku. Pečieme ho pri teplote 180 oC cca 30 minút dozlatista.

Tip na záver: Zvýšilo vám kysnuté cesto? Urobte si domáce buchty z kvásku či droždia. Cesto stačí rozvaľkať na 0,5 cm, nakrájať na kocky 7x7 cm, naplniť slivkovým lekvárom alebo nutellou. Je potrebné ich potrieť medzi sebou roztopeným maslom. Pri kváskovom pečení ich necháme podkysnúť 1-2 hodiny, pri pečení z droždia stačí 20 minút. Potom ich pečieme pri teplote 180 oC cca 20-30 minút dozlatista.

Dobrú veľkonočnú chuť.

 

 

Recept pre vás babičkin kakaový závin z kysnutého cesta