Chutná rajčinová polievka. Recept pri ktorom máte istotu, že do večera po nej neostane ani stopy. Vyskúšajte rajčinovú od žien v meste Spisovateľka Zuzana Šedá zaboduje u svojich dcér – osemročnej Sofie a šesťročnej Simony, najmä rajčinovou polievkou.

Chutná rajčinová polievka - fotorecept kliknite

Rajčinovú polievku podľa Zuzany zjedia vždy. Zuzana býva s rodinou v Nitre. Venuje sa deťom, písaniu a tvorivej činnosti – ako napríklad paverpolu. Jej prvotina Úteky vyšla v roku 2013 vo vydavateľstve Ikar. Momentálne pracuje na korektúrach druhej knihy, ktorá by mala vyjsť tento rok.

Vyskúšajte aj recept na výbornú šampiňónovú polievku s jogurtom, osvedčený recept

Aké je najobľúbenejšie jedlo tvojho dieťaťa?

„Keď boli maličké, nemali sme s jedlom vôbec problémy. Zjedli všetko, čo som im naložila na tanier. V poslednom čase začali trochu vymýšľať, hlavne mladšia. No, ak navarím hrniec rajčinovej polievky, mám istotu, že do večera po nej neostane ani stopy.“

Chutná rajčinová polievka, výborný recept

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa radšej držíš tradičnej kuchyne?

„Moje kuchárčenie je, priznávam, trochu chaotické. Sú dni, keď sa celý deň nepohnem od hrncov, varím, pečiem. A baví ma pri tom aj experimentovať. Inokedy stihnem uvariť akurát tak ryžu. Ale dcérky ju majú rady s kompótom a muž si dá chlieb so slaninou. V poslednom čase skúšam aj staré tradičné recepty. Tie sú veľmi praktické, ak vám niečo zvýši a nechcete to vyhodiť – ako napríklad grenadír alebo chlebový nákyp.“

 

Aké zmeny si urobila vo varení po narodení dieťaťa?

„Zaradila som do jedálnička viac ovocia a zeleniny. Dievčatá milujú ovocné šaláty a už si ich vedia aj pripraviť. Samozrejme, začínali sme zeleninovými kašičkami a tie som varila čerstvé každý deň. Na dochucovanie som najčastejšie používala rascu a tá v mojej kuchyni zostala doteraz. Používam ju veľmi rada. Takisto bazalku a iné bylinky, či už čerstvé alebo sušené. Zmena nastala aj v tom, že som začala piecť. Moja mamka je cukrárka a tak sme mali vždy zákuskov plný dom. To vo mne zrejme vyvolalo averziu voči pečeniu. No s príchodom detí som ju pomaly prekonala. Zvládnem síce iba jednoduché koláče a pred mamou ich radšej schovávam, ale deťom chutia.“

Chutná rajčinová polievka ingrediencie

  • 700 g rajčinového pretlaku
  • olivový olej
  • 4 strúčiky cesnaku (komu sa zdá veľa, môže dať menej)
  • voda
  • soľ
  • cukor
  • bazalka (lepšia je čerstvá, ale keď nemáte, môže byť aj sušená)
  • 4 klinčeky
  • čierne korenie (keď boli deti menšie, korenie som vynechávala, teraz dávam štipku)
  • za hrsť cestovín (napr. písmenká)
  • tvrdý syr na strúhanie

Chutná rajčinová polievka, recept aj pre deti. Foto - archív

Recept rajčinová polievka postup

  1. Roztlačíme cesnak a do zlatista ho opražíme na olivovom oleji. Prilejeme rajčinový pretlak a vodu podľa potreby. Osolíme, pridáme cukor, koreniny a privedieme do varu.
  2. Povaríme asi 10 minút a vsypeme cestoviny. Keď sú mäkké, polievka je hotová. Na tanieri ju ešte posypeme strúhaným syrom.

Recept Rajčinová polievka - tip

Ak na opražený cesnak pridáte tuniaka, prípadne varené kurča, ktoré vám zostalo z mäsového vývaru a nikto ho nechce zjesť, máte výbornú omáčku na špagety. V tom prípade však nepridávajte vodu a cestoviny samozrejme varte osobitne. Inak je postup rovnaký.

Dobrú chuť. 🍅

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšiu krémovú cviklovú polievku, zdravý recept 🙂