Najlepšie celozrnné kváskové žemle. Ak kváskujete, kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás ďalší skvelý recept z kvásku. Fantastické zdravé a výživné žemličky, ktoré si zamilujete. 

Domáce celozrnné kváskové žemle - kliknite

Kváskujete? Máte doma ražný kvások a stále skúšate nové recepty? Vyskúšajte aj ten náš na najlepšie celozrnné kváskové žemle. Zdravšie pečenie so značkou Ženy v meste.

Domáce rožky, žemle, aj domáci chlieb. Obľúbená kuchyňa portálu Ženy v meste má v ponuke overené recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať. Originál placky tortilla - chlebové placky, domáci zemiakový chlieb, rýchly chlieb bez kysnutia, výborný chlieb bez múky, najlepšie sódové placky (sódovníky). Nech sa páči, inšpirujte sa. 

Recept na chlieb bez droždia a kysnutia jednoduchý domáci chlieb, ktorý si obľúbite

 

Najlepšie domáce celozrnné žemle, kváskový recept

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia (kvasenia): cca 16 hodín 
  • Čas pečenia: 10-15 minút 
  • Počet kusov: 14

Domáce celozrnné kváskové žemle - ingrediencie

  • na rozkvas:
  • 100 g celozrnná špaldová múka
  • 100 g vlažná voda
  • 1 polievková lyžica ražného kvásu
  • na kváskové celozrnné cesto: 
  • 500 g celozrnná špaldová múka
  • 250 g vlažná voda
  • 50 g bravčová masť (alebo roztopené maslo)
  • 3 zarovnané kávové lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica medu (kryštálového alebo trstinového cukru)
  • slnečnicové semienka (tekvicové, sezamové, ľanové alebo chia)

 

🛒 [Riflová TAŠKA s folklórnou stužkou a rovnako ozdobeným rúškom - kliknite tu] 😍

 

Najlepšie celozrnné kváskové žemle. Foto - Nela

 

Fantastické domáce celozrnné žemle - postup receptu na kváskové žemle

  1. Najpr si pripravíme rozkvas, najlepšie večer pred spaním. Rozkvas musí kysnúť 9-12 hodín. K múke pridáme aj vlažnú vodu a jednu polievkovú lyžicu ražného kvásku, dobre premiešame. Misku uzavrieme krytom, fóliou, môžeme aj tanierom. Necháme pri izbovej teplote kysnúť. Keď má rozkvas plno bubliniek, vtedy je správne vykvasený.
  2. K pripravenému rozkvasu pridáme múku, vlažnú vodu, bravčovú masť (roztopené maslo), soľ, med (cukor) a vymiesime si cesto, ktoré sa bude oddeľovať od nádoby. Môžeme to robiť ručne, ak však zvolíme robot s hákom, hnetacími metličkami, ušetríme si kopec času. Vymiesené cesto z kvásku prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť.
  3. Po 20 minútach kysnutia cesto poprekladáme. Kváskové cesto na žemle necháme ešte 2 hodiny prikryté kysnúť, počas tohto času ho poprekladáme ešte 2x. Cesto z kvásku tak získa správnu štruktúru. Čas kysnutia kváskového cesta záleží aj od teploty v miestnosti. Ak cesto uložíme kysnúť do rúry (vypnutej), budeme mať stabilnú teplotu kysnutia.
  4. Po vykvasení celé cesto odvážime, celkovú gramáž vydelíme počtom 14. Navážime si bochníčky rovnakej veľkosti. Z tejto dávky nám vznikne 14 ks, v našom recepte 75 g bochníčkov. Každý premiesime a ukladáme vedľa seba na pracovnú dosku. Bochníčky prikryjeme fóliou alebo mikroténovými vreckami a necháme kysnúť ešte ďalších 20 minút.
  5. Odstránime fóliu (ešte ju budeme potrebovať) a do celozrnných žemlí zapracujeme slnečnicové semienka. Môžeme zvoliť aj semienka tekvicové, sezamové, ľanové alebo chia semienka. Naše kváskové celozrnné žemle dochutia, dodajú im však aj na výživnosti. Žemle ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, lebo narastú.
  6. Celozrnné kváskové žemle zväčšia kysnutím svoj objem dvojnásobne, preto potrebujú priestor. Žemle je dobre uložiť na dva plechy. Žemličky postriekame (pokropíme) vlažnou vodou a prikryjeme fóliou. Teraz nasleduje posledná, finálna fáza kysnutia. Trvá to cca 3 hodiny, záleží to od teploty. Ak budú žemle nakysnuté skôr, môžeme ich piecť.
  7. Nakoniec odstránime fóliu. Žemle budú oveľa väčšie ako pred kysnutím. Celozrnné žemle z kvásku postriekame opäť vodu a pečieme ich pri tepolote 230 oC 10-15 minút dozlatista. Sledujeme, aby sa nepripálili. Do rúry (spodná časť) pred pečením vložíme plech s vodou, aby sa urobil opar. Po upečení necháme žemle na mriežke vychladnúť.

Tip na záver: Upečené celozrnné žemle necháme vychladnúť. Celozrnné žemličky sú voňavé, chutné a zdravé. Ešte teplé, s rozpúšťajúcim sa maslom chutia neodolateľne. Domáci chlieb či pečivo sú jednoducho na nezaplatenie. Celozrnné žemle si môžeme po vychladnutí aj zamraziť.

Zdravšie pečenie.

 

 

Pripravili sme pre vás aj najlepší chlebík bez múky, zdravý recept