Chrumkavý špaldový chlieb. Upečte si doma zdravý chlieb. Vyskúšajte tento recept, príprava vám nezaberie viac ako pol hodinu.

Chrumkavý špaldový chlieb - fotorecept kliknite

Ak ste si ešte nenašli vzťah k špaldovej múke, teraz máte príležitosť. V knihe Igora Bukovského, odborníka na výživu, sa dostala pšenica špalda a celozrnná špaldová múka na prvé miesto medzi zdravými surovinami.

Hlavne pre vyšší obsah vlákniny (8,8%) podporuje trávenie a prečistenie organizmu, keďže táto balastná látka má vplyv na pohyb čriev. Vyskúšajte špaldový koreňový chlieb a uvidíte. príprava vám nezaberie viac ako pol hodinu. Ak náhodou ostane, môžete zvyšok zamraziť.

Vybrali sme pre vás aj recept na výživnú fazuľovú nátierku pre celú rodinu 🍞

 


Chrumkavý špaldový chlieb - ingrediencie

  • 400 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 balíček sušeného droždia Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná KL soli
  • 1 zarovnaná PL cukru
  • 125 g tvarohového bylinkového syra
  • 3 PL oleja
  • 200 ml vlažnej vody

 

 

Chrumkavý špaldový chlieb. Foto - archív

 

Chrumkavý špaldový chlieb - postup receptu

  1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme syr, olej a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a ostrým nožom rozdelíme na 4 rovnaké diely. Každý diel stočíme do špirály a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Vložíme do predhriatej rúry (elektrická rúra 240 °C, teplovzdušná rúra: 220 °C) a pečieme asi 10 minút. Po 10 minútach znížime teplotu a chlieb dopečieme.

Tip k receptu: Pečivo môžeme posypať napríklad ľanovými alebo sezamovými semienkami, rascou a hrubozrnnou soľou. V prípade potreby je možné chlieb aj zamraziť.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na pravé domáce čerstvé lečo, osvedčené