Najlepšie sódové placky. Recept na skvelé sódovníky na slano či na sladko so značkou Ženy v meste určite vyskúšajte. Je to úžasná dobrota. Hotové sódové placky môžete jesť iba tak suché, namiesto cheba alebo pečiva.

Najlepšie sódové placky, skvelé sódovníky - fotorecept kliknite

Keď ich však potriete prepraženým voňavým maslom, posypete práškovým cukrom, môžete potrieť aj slivkovým lekvárom, budete sa oblizovať.

Na slano pridajte osmaženú kyslú alebo hlávkovú kapustu, slaninu, ale aj klobásu. Neskutočná dobrota. Zaspomínajte si na svoje detstvo.

Milujú vaše deti múčne jedlá? Vyskúšajte naše sódové placky, skvelé sódovníky. Jednoduchá a rýchla príprava, úspech zaručený. Postačí vám iba zopár ingrediencií. Múka, kyslé mlieko, sóda, a soľ. 

Najlepšie sódové placky, skvelé sódovníky, sódové lokše. Tradičné jedlo našich starých mám. Pripravte si túto skvelú dobrotu.

Inšpirujte sa vynikajúci a zdravý chlieb bez múky

 

Najlepšie sódové placky, skvelé sódovníky na slano aj sladko

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet kusov: 16 (podľa veľkosti)

 

 

Najlepšie sódové placky, skvelé sódovníky - ingrediencie

  • 500 ml kyslého mlieka (acidka, môže byť aj biely jogurt, kyslá smotana)
  • cca 500 g hladkej špaldovej múky (hladkej múky) podľa potreby
  • 1 zarovnaná lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • na pomastenie: prepražené maslo

 

Najlepšie sódové  placky, skvelé  sódovníky. Foto - Nela

 

Najlepšie sódové placky, skvelé sódovníky - postup receptu 

  1. Pripravíme si kyslé mlieko, múku (zdravšia je samozrejme špaldová), sódu bikarbónu a soľ.
  2. Cesto na sódové placky miešame najprv vidličkou, postupne pridávame múku, podľa potreby.
  3. Nakoniec rukou vypracujeme vláčne cesto. Čím je cesto vláčnejšie, sódovníky budú mäkšie.
  4. Množstvo múky záleží od toho, ako pohltí kyslé mlieko. Hladkej špaldovej múky stačí menej.
  5. Cesto preložíme na dosku, rozdelíme na rovnaké časti. Z tejto dávky vznikne približne 16 ks.
  6. Ak chceme sódové placky hrubšie, vyvaľkáme ich na približne 5 mm, ak tenšie, tak na 3 mm.
  7. Na pečenie sódovníkov môžeme zvoliť panvicu, ale aj liatinové koleso. Pečieme ich nasucho.
  8. Na rozohriatu panvicu preložíme rozvaľkanú placku. Placky pečieme z oboch strán dozlatista.
  9. Najlepšie sódové placky, sódovníky môžeme konzumovať aj suché, namiesto chleba, pečiva.

Tip na záver: Sódové placky - sódovníky najlepšie chutia potreté prepraženým maslom. Ako deti sme ich jedli nasladko, posypané práškovým cukrom, naskladané na seba, prerezané na štvrtinky. Môžete ich potrieť aj slivkovým lekvárom, naslano zasa obložiť osmaženou kyslou alebo hlávkovou kapustou so slaninou.

Dobrú tradičnú chuť.

 

 

Vybrali sme pre vás domáce plnené pirohy ako od babičky