Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór, tradičný recept. Vo Francúzsku je jedným zo starých dobrých overených klasických receptov.

Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór - fotorecept kliknite

V zime, o čosi viac ako v letných mesiacoch, si ľudia potrpia na dobré recepty, na domácu tradičnú kuchyňu mám a starých mám.

Na Slovensku sa robia kotlíkové guláše, plnené papriky, granatírmarše, kochy, kelové omáčky s fašírkami a vo Francúzsku jedným zo starých dobrých overených klasických receptov sú endívie (štrbáky) obalené v šunke a zaliate bešamelovou omáčkou.

V našej domácnosti je tento recept o to vzácnejší, že ide o zeleninu a jedlo, ktoré pochádza z Belgicka, z krajiny môjho manžela. 🇧🇪👌

Vybrali sme pre vás aj recept na fantastický stroganov so značkou Ženy v meste

Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Doba varenia: 45 minút
  • Počet porcií: 4

 

 

Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór

Endívie (štrbáky) obalené v šunke a zaliate bešamelovou omáčkou sú recept, ktorý pozná každá francúzska, či belgická domácnosť, varí sa v školských a zamestnaneckých jedálňach, robieva ho moja svokra v Belgicku a aj pre mňa je rýchlou a chutnou variantou víkendového obedu.

Na webstránke francúzskych receptov Marmiton sa uvádza, že zeleninu endive  (endívia, štrbák) našiel okolo roku 1830 v údolí Josaphat v Schaerbeek roľník, ktorý chcel uskladniť svoju úrodu v tmavej pivnici, počas nepokojného obdobia, keď Belgicko bojovalo za svoju nezávislosť.

Táto zimná zelenina zožala po 2. svetovej vojne v Belgicku i v okolitých krajinách veľký úspech pod názvom chicon. Prvá košina sa predala na trhovisku  halles v Paríži v roku 1878 pod názvom endive de Bruxelles. Zelenina, ktorá je v súčasnosti známa po celom svete, sa konzumuje surová (ako šalát) alebo uvarená, robí sa z nej aj hustá polievka.

 

Bešamel - ingrediencie

  • 50 g masla
  • 50 g múky
  • 0,5 l mlieka
  • muškátový oriešok, soľ, korenie

Zapečená endívia a pór - ingrediencie

  • plátky šunky
  • biele časty póru
  • endívia

 

 

Skvelý bešamel a endivia i zapečený pór. Foto - Mária Danthine-Dopjerová

 

Bešamel - príprava receptu

  1. Nechajte roztopiť 50 g masla, vmiešajte doň 50 g múky a rýchlo miešajte, varte na miernom ohni 2 minúty. Keď je miešanina hladká, stiahnite z ohňa a pomaly vlejte a vmiešajte pol litra mlieka. Dajte opäť na oheň a za stáleho miešania varte 12 minút. Osoľte, okoreňte, posypte muškátovým orieškom. Bešamelová omáčka musí byť hladká, nie príliš hustá. Je dôležité stále miešať, aby sa nevytvorili hrudky.

Zapečená endívia a pór - príprava receptu

  1. Príprava receptu trvá len 15 minút, varenie 45 minút. Niekomu, hlavne deťom, sa môžu endívie zdať dosť horké a preto tento recept robievam aj s bielou časťou póru.
  2. Vo vriacej vode uvarte endívie a póry. Obaľte ich do plátkov šunky a poukladajte do jénskej misy.
  3. Zalejte zeleninu obalenú v šunke bešamelovou omáčkou, posypte strúhaným ementálom a dajte na 20-30 minút do trúby.

Dobrú chuť. 🇧🇪👌

 

 

Vyskúšajte aj recept na výborné pečené batáty s dvomi omáčkami