Čokoládová vianočná torta po francúzsky, tradičný recept. Tradičným francúzskym vianočným dezertom je „bûche de Noel“ – kmeň stromu.

Čokoládová vianočná torta - fotorecept kliknite

„Charlotte“ (v preklade žemľovka, francúzskou verziou rohlíkov sú široké piškóty) je iným typickým francúzskym dezertom, ktorý sa robí na rôzne spôsoby. Na webstránke meilleurduchef.com šéfkuchár Philippe ponúka vianočnú verziu tohto dezertu.

Vyskúšali sme ju a podarila sa výborne. Nedá sa inak, iba odporúčať. Vyskúšajte čokoládovú vianočnú tortu, zostanete príjemne prekvapený a výborne si pochutíte. 🎄

Vyskúšajte aj recept na výborné hrnčekové muffiny čokoládové s banánom, RECEPT

 

 

Čokoládová vianočná torta – ingrediencie

  • 250 g detských piškót

čokoládová pena:

  • 200 g horkej čokolády
  • 3 vaječné bielka
  • 4 žĺtka
  • 80 g zmäknutého masla
  • 10 cl studenej tekutej smotany
  • 40 g práškového cukru (20 + 20)

ingrediencie na sirup:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 10 cl čaju
  • 10 cl whisky

Finálna úprava:

  • Nahrubo nastrúhaná horká čokoláda
  • Trblietavý cukor

 


Čokoládová vianočná torta po francúzsky, tradičný recept. Foto - Mária Danthine-Dopjerová

 

Čokoládová vianočná torta po francúzsky - postup receptu

  1. Na slabom ohni dajte roztopiť čokoládu. Mimo ohňa pridajte zmäknuté maslo. Po jednom pridajte vaječné žĺtka. Vyšľahajte smotanu dotuha. Do vyšľahanej smotany pridajte 20g práškového cukru. Vyšľahanú smotanu s cukrom jemne primiešajte do vychladenej čokolády. Vaječné bielka vyšľahajte dotuha. Do vyšľahaných bielkov pridajte 20g práškového cukru.
  2. Vyšľahané bielka s cukrom jemne primiešajte do čokoládovej hmoty. Na 15 minút dajte vychladnúť do chladničky. V hrnci zmiešajte čaj, kryštálový cukor a whisky. Varte do zovretia.
  3. Piškóty, ktoré budete potrebovať na okraj torty, prekrojte na polovicu (aby neboli moc vysoké). Tortová forma by mala mať priemer okolo 24cm. Namáčajte jednu stranu piškót do čajového sirupu a ukladajte vertikálne po okraji tortovej formy.
  4. Piškóty poukladajte aj na dno tortovej formy, tak aby ste nimi dno formy úplne vystlali. Vlejte polovicu čokoládovej peny, prikryte vrstvou piškót namočených v čajovom sirupe a pridajte druhú polovicu čokoládovej peny. Nechajte na niekoľko hodín vychladnúť.
  5. Povrch torty ozdobte nahrubo nastrúhanou čokoládou a zlatistým ozdobným cukrom. Tortová forma by mala mať boky odstrániteľné, aby ste tortu mohli ľahko vybrať z formy.

Dobrú chuť. 🎄

Vyskúšajte aj recept na úžasné pardubické perníky (medovníky) so slivkovým lekvárom