Pravá Mačanka. Aj recept na špecialitu zo šťavy z kyslej kapusty a húb ponúka kuchyňa portálu Ženy v meste. Nechajte sa inšpirovať.

Mačanka, špecialita zo šťavy z kyslej kapusty a húb - fotorecept kliknite

Mačanka alebo aj kyšeľ. Staré ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska, ktoré je veľmi obľúbené. Tradične patrí aj k štedrovečernému menu.

Ochutnajte toto jednoduché jedlo, ktoré si môžete pripraviť aj v bezmäsitej variácií, ale aj bez lepku. Šťava z kyslej kapusty - juška je výborným zdrojom vitamínu C. A húb je tohto roku požehnane.

Milujete huby a kyslé omáčky? Tak potom tradičnú mačanku z dielne kuchyne portálu Ženy v meste určite vyskúšajte. Príprava je jednoduchá a rýchla. Nech sa páči. Pochutnajte si.

Vybrali sme pre vás recept na chutnú kyslú hubovú polievku s jogurtom

 

Mačanka - špecialita zo šťavy z kyslej kapusty (jušky) a sušených húb

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4-5

 

 

 

Mačanka alebo kyšeľ zo šťavy z kyslej kapusty a sušených húb - ingrediencie

  • 0,5 - 1 l šťava z kyslej kapusty (juška) podľa kyslosti
  • hrsť sušených húb (aj viac, podľa obľuby)
  • 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
  • na dochutenie: 1 ks bobkový list, 3 guličky čierne celé korenie, štipka celej rasce, soľ, tekuté korenie Maggi (nemusí byť)
  • na zálievku: 3 kopcovité polievkové lyžice hladkej múky (špaldovej), BEZ LEPKU: 3 lyžičky Solamylu (podľa potreby)
  • na poliatie mačanky: 1 ks veľká cibuľa, 3 polievkové lyžice masla (masti, oleja), 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky

 

 

Mačanka - špecialita zo šťavy z kyslej kapusty a húb. Foto - Nela

 

 Mačanka alebo kyšeľ zo šťavy z kyslej kapusty a sušených húb - postup receptu          

  1. Sušené huby namočíme do studenej vody na 10 minút, aby zmäkli. Šťavu z kyslej kapusty dáme variť do hrnca.  Ak je kyslejšia, tak ju zriedime podľa potreby. Potrebujeme 1 l tekutiny. Pridáme nadrobno nakrájaný alebo pretlačený cesnak, bobkový list, celé čierne korenie, celú rascu a soľ podľa chuti.
  2. K juške vložíme scedené huby. Povaríme 15 minút. Pripravíme si zálievku. Do 0,5 l vlažnej vody dôkladne zamiešame hladkú múku (Solamyl), aby neostali hrudky. Za stáleho miešania k juške pomaly prilievame zálievku podľa potreby. Je dôležité, aby bola omáčka hladká, bez hrudiek. Povaríme ešte 10 minút. 
  3. Tradičná mačanka by nemala byť ani hustá, ani riedka. Dochutíme ju ešte podľa chuti, môžeme aj Maggi korením. Nakoniec na masle (masti, oleji) opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku. Mačanku podávame tak, že do taniera nalejeme omáčku - mačanku, polejeme opraženou cibuľou.  

Tip na záver: Tradičná mačanka je veľmi obľúbeným pokrmom hlavne na východe Slovenska. Pripravuje sa väčšinou bez mäsa. Výborne však chutí s opečenou klobásou či slaninkou, poduseným mäsom (bravčovým, hovädzím). Ak do nej primiešate opečené kuracie alebo zajačie pečienky, je to hotová delikatesa.

Dobrú chuť.

Pripravili sme aj recept na vynikajúce hubové pesto