Živánska z kuracieho mäsa, alebo z bravčového z jedného pekáča. Príprava vám zaberie iba 15 minút. Vyskúšajte jednoduchý recept s kuracím mäsom z kuchyne portálu Ženy v meste.

Pravá živánska z kuracieho mäsa z pekáča - fotorecept kliknite

Opäť dilema čo variť? Malo by to byť chutné, sýte, nenáročná príprava? Tak potom vyskúšajte náš osvedčený recept z jedného pekáča - fantastickú živánsku pochúťku.

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila ďalší svelý recept, ktorý lahodí nielen oku, ale aj chuťovým pohárikom. Vynechajte mäso a máte výbornú bezmäsitú fit verziu. 🍀

Vyskúšajte aj recept - jednoduché kuracie ragú s ryžou

Fantastická živánska z kuracieho mäsa

  • Počet porcií: 4
  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 1 - 1,5 hodiny (podľa potreby)

 

 

Výborná živánska z kuracieho mäsa z pekáča - ingrediencie

  • 4 ks vykostené kuracie stehno alebo bravčová krkovička, pliecko (600 g)
  • 6 - 8 ks zemiak strednej veľkosti
  • kúsok póru (10 cm) alebo 3 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 2 ks mrkva strednej veľkosti
  • 1 ks mladá cuketa (20 cm)
  • kúsok slaniny, klobásy
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja na marinádu
  • kúsok masla na zapekanie
  • na dochutenie: mletá červená paprika, mleté čierne korenie, celá rasca (drvená), soľ, sušené bylinky, kurkuma, chilly korenie (nemusí byť)

 

Pravá živánska z kuracieho mäsa. Foto - Nela

 

Živánska z kuracieho mäsa, alebo bravčového - postup receptu

  1. Pripravíme si mäso, ktoré umyjeme, odrežeme mastné časti, osušíme a nakrájame na kúsky. Pridáme olivový olej a okoreníme mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením, celou rascou, soľou, sušenými bylinkami, kurkumou. Ak obľubujeme pikantné, pridáme chilly korenie. Necháme v chlade postáť. Mäso si môžeme pripraviť aj deň vopred, bude ešte chutnejšie.
  2. Zemiaky a mrkvu ošúpeme. Cuketu a pór umyjeme. Zemiaky nakrájame na kocky, z cukety a mrkvy si škrabkou na zemiaky urobíme tenké plátky. Pór alebo cibuľu nakrájame nadrobno, prípadne plátky. Slaninku si narežeme na plátky alebo kocky. Môžeme pridať aj nakrájanú klobásu, špekáčky, čerstvé paradajky, papriku.
  3. Ochutíme a všetko spolu premiešame. Pekáč vystelieme alobalom, aby pretŕčal. Navrstvíme zmes na živánsku a prikryjeme opäť alobalom, ktorý po obvode spojíme - uzavrieme, aby všetky výborné chute ostali vo vnútri. Môžeme si pripraviť aj balíčky, pre jednu osobu jeden, takto je to ale jednoduchšie.
  4. Pečieme pri teplote 200 oC cca 1 hodinu. Skontrolujeme či sú zemiaky a mäso mäkké. Keď sú už hotové, horný alobal odoberieme, pridáme malé plátky masla a ešte dopekáme zvrchu (gril) do zlatista – cca 10 minút.
  5. Môžeme servírovať priamo z pekáča, dozdobiť bylinkami. Ako prílohu môžeme zvoliť chlebík, kyslú uhorku, čerstvý šalát, ale aj nakladanú zeleninu. Na stôl prichystajte ešte grilovanú klobásu, zeleninu a párty sa môže začať.

Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj recept - fantastický šťavnatý paprikáš