Slnko, dovolenky a strava plná vitamínov nám nabíja baterky na jesenné obdobie. Vitamíny z vlastnej záhrady alebo balkóna nám ich nabijú na týždne dopredu. Čo vysadiť do záhonov v auguste, aby sme mali pestrú stravu aj na jeseň? Tu je 5 vecí, ktoré stihneme aj popri dovolenke a oddychu. 

Záhrada v auguste: 1. Vysádzajme jesenné vitamíny

Na voľné záhony si v tomto období môžeme vysadiť rôzne druhy šalátov. Tie nám urobia základ mnohých jedál alebo ako príloha k jesennej grilovačke. Šalát poľný, valeriánka, mizuna, rukola, ale aj horčica nám poskytnú listy ešte pred zimou, mangold a špenát dokonca aj počas miernej zimy.

Horčica je výborná aj ako zelené hnojenie, tak ak si chceme prácu zjednodušiť, vysejme ju a neskôr, keď ukončí vegetačné obdobie, ju zapracujme do pôdy.

2. Vylisujme levanduľový olej

Levanduľu a jej liečivé účinky poznali už dávnoveku. Olej je dobrý na hojenie rán, upokojí podráždenú a vysušená pokožku a jeho vôňa pôsobí blahodárne na naše na našu psychiku. Olej je vhodný aj na citlivú detskú pokožku napríklad po opaľovaní. Teraz je čas kedy si ešte môžeme nastrihať čerstvú levanduľu alebo použiť sušenú. So sušenou levanduľou máme istotu, že nám v oleji bude plesnivieť. Ak neméme vlastné levanduľové kry, môžeme si ju natrhať u profesionálych pestovateľov, napríklad na Záhorí.

Recept na levanduľový olej

Na levanduľový olej budeme potrebovať:

  • čerstvú alebo sušenú levanduľu
  • za studena lisovaný olej bez výrazného zápachu (mandľový, olivovy, hroznový)
  • sklenený zaváraninový pohár s vekom alebo fľašu

Nasekajme, podrvme levaduľové kvety, stonky aj listy, ideálne v mažiari, aby sme sa dostali lepšie k oleju. Do skleneného pohára naplňme levandule aspoň do polovice.

Celé to zelejme olejom tak, aby bol obsah 1 cm pod hladinou oleja a v pohári nám ostalo trochu voľného miesta pod viečkom (1-2 cm). Uložíme na slnečnom mieste za oknom. Za 4-6 týždňov obsah precedíme, olej uskladníme v nádobe z tmavého skla v chlade a suchu. Takto nám vydrží dlho čerstvý.

Záhrada v auguste: 3. Využívajme sivú vodu

Počas horúceho a suchého počasie pomôžeme rastlinám polievaním sivou vodou. Za použitia ekologicky odbúrateľných a prírodných saponátov a mydiel je to pre rastliny bezpečné a my tak máme stály prístup k vode, ktorou môžeme polievať.

Čo je to sivá voda?

Sivá voda je odpadová voda z domácnosti, ktorú sme použili počas umývania riadu, oplachovaní zeleniny, pri sprchovaní, alebo praní. Tým, že ju zachytíme a zrecyklujeme, využijeme vodu ešte raz. Je to veľmi výhodné vtedy, keď sa nám minula dažďová voda alebo ju nemáme ako zachytiť a zároveň nechceme na polievanie plytvať vodou z vodovodu.

Použijeme vodu z domácnosti, ktorá by inak skončila v kanalizácii. Tým šetríme peniaze aj finančné a prírodné zdroje. Skutočne efektívne využitie sivej vody je pomocou jej zbierania do filtračného systému, ktorý by mal byť projektovaný už pri stavbe domu.

My si však ukážeme, ako ju aspoň čiastočne môžeme jednoducho využiť v domácich podmienkach ako vodu z kuchyne alebo po sprchovaní sa.  Pri oplachovaní zeleniny alebo umývaní rúk zachytíme vodu do lavóra alebo veľkej misy. Môžeme použiť aj vodu z varenia kukurica, zemiakov či cestovín. Takou vodou môžeme pokojne zaliať rastliny. Za jedeň deň získa priemerná domácnosť zachytením vody z kuchyne aj 20 - 30 litrov, čo sú 3 veľké krhly.

Zadržať sivú vodu v domácnosti nemusí byť komplikované. Foto - autorka

4. Letný rez ovocných stromov a drevín

Letný rez ovocných stromov môže nahradiť zimný rez, hlavne pri kôstkovinách sa používa aj na to, keď chceme strom udržať v menšej veľkosti. Rez v auguste sa odporúča robiť v jeho druhej polovici, kedy už nehrozí silné prebudenie spiacich pukov, čo nám spôsobí ďalšiu potrebu strihania v zime. Takto môžeme rezať čerešne, slivky, marhule, broskyne, hrušky a jablone.

Záhrada v auguste: 5. Agustové vitamíny: dozrievajú černice, plody jarabiny či rakytníka

Na záhrade hojhosť plodov pokračuje v podobe černíc, ktoré oberáme a skonzumujeme za čerstva alebo ich môžeme zmraziť na zimu do smothie alebo na koláč. Počas leta dozrievajú aj plody jarabiny. Plody jarabiny sú zdrojom vitamínov a antioxidantov. Aj tie naše, obyčajné jarabiny (sorbus acuparia), sú jedlé, ale nie každému vyhovuje ich chuť. Na trhu sú však dostupné aj krížence zaujímavejšej a sladšej chuti ako je medzidruhový kríženec jarabinohruška, jarabinoarónia.

Začína sa aj sezóna rakytníka, ktorého bobule majú vysoký obsah vitamínu C, vitamíny skupiny B, vápnika a ďalších. Cenený je rakytníkový olej, ktorý obsahuje veľa omega kyselín. Bobule sa zbierakú dosť ťažko, preto je najjednoduchšie cesta ako sa dostať k cenným vitamínom aj mimo sezéony nastrihať celé vetvičky a zamraziť ich. Zmrazené bobuľky sa oberajú jednoduchšie. Môžeme ich v zime zjesť zopár každý deň len tak alebo z ich pridať do smoothie či namiesto citróna do čaju.

Plody rakytníka sa dajú konzervovat aj naložením do medu. Získame tým už za 2 týždne med s protizápalovými účinkami plný vitamínov. Podobne sa takto dajú do medu naložiť aj černice či maliny. Treba však myslieť na to, že takto konzervované ovocie má nižšiu životnosť a preto ho treba za pár týždňov spotrebovať. To však nemusí byť problém, lebo je to sladká dobrota, ktorú ocenia nielen dospelí, ale aj deti.