Bazový sirup zo 40 kvetov je nielen osviežujúci letný sirup, ale aj zdroj zdravotných prínosov, ktoré prináša baza čierna. Tento jednoduchý domáci recept vám umožní pripraviť si doma sirup plný prírodných aróm a chutí.

Bazový sirup 40 kvetov

S použitím 40 kvetov bazy, pridaním bio citrónov, cukru a kyseliny citrónovej, vytvoríte sirup, ktorý je ideálny na prípravu nápojov alebo ako doplnok k dezertom. A naozaj dlho vám doma vydrží.

Vďaka svojej výraznej chuti a aróme je perfektný na použitie ako prísada v naozaj rôznych smeroch – od osviežujúcich letných nápojov až po zimné teplé čaje, ktoré vás zahrejú a posilnia imunitu. Ale ak si ho urobíte len trošku hustejší, môžete ho využiť aj ako zdravé sladidlo.

Či už ho použijete na osvieženie v horúcich letných dňoch alebo ako liečivý elixír počas chladných zimných mesiacov, bazový sirup je skvelým spôsobom, ako využiť darčeky prírody a pridať zdravý prvok do vašej domácej medicíny a kuchyne. A stačí vám naozaj iba 40 kvetov bazy čiernej. Vyskúšajte aj náš recept na nevarený bazový sirup. Skúste aj recept na bazový džem z kvetov.

Ingrediencie

  • 40 ks kvetov bazy čiernej (pre intenzívnejšiu arómu môžete použiť aj viac),
  • 2 l prevarená ochladená (filtrovaná) voda,
  • 3 ks citróny (ideálne bio kvality, nemusia sa šúpať),
  • 1,5 kg kryštálový cukor,
  • 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej (pre dlhšie uskladnenie),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na bazový sirup zo 40 kvetov

  1. Príprava kvetov: Kvet bazy čiernej zbierajte na miestach vzdialených od ciest, najlepšie za slnečného počasia a hneď ráno, kedy kvety obsahujú najviac peľu. Tvrdé stonky odstráňte aby zostali iba kvety a tie jemne prepláchnite, alebo nechajte rozložené na bielom plátne, aby ste sa zbavili prípadných chrobáčikov či inej nečistoty.
  2. Lúhovanie: Nakrájané citróny a pripravené kvety vložte do veľkého hrnca. Zalejte ich vychladenou prevarenou vodou. Hrniec prikryte a nechajte kvety lúhovať na chladnom mieste po dobu 24 hodín.
  3. Precedenie: Zmes po 24 hodinách lúhovania treba scediť cez gázu alebo jemné sito, aby ste odstránili zvyšky kvetov a citrónov. Tekutinu dôkladne vytlačte, aby ste získali čo najviac výťažku.
  4. Varenie sirupu: Do výluhu pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Zmes privediete k varu a za stáleho miešania varte 5-10 minút, až kým sa cukor úplne nerozpustí.
  5. Plnenie do fliaš: Horúci sirup ihneď nalejte do predtým vysterilizovaných fliaš. Fľaše dôkladne uzavrite a na 24 hodín zabaľte do deky, aby sirup pomaly ochladol.
  6. Skladovanie: Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste. Pre kratšie uskladnenie môžete sirup uchovávať v chladničke, alebo na tmavon či chladnom mieste. Správne pripravený sirup by mal vydržať niekoľko mesiacov, až rok.

Tento bazový sirup je vynikajúce osvieženie, a navyše ponúka mnoho zdravotných prínosov. Naštudujte si viac o účinkoch bazového sirupu a vychutnajte si jeho jedinečnú chuť! Tu je aj recept na jahodový sirup.

Trvanlivosť bazového sirupu

Bazový sirup by mal mať pri správnej príprave a konzervácii pomerne dlhú trvanlivosť. V recepte sa spomína použitie kyseliny citrónovej, ktorá pôsobí ako prírodný konzervant a pomáha predĺžiť trvanlivosť sirupu.

Ak je sirup správne pripravený, t.j. dostatočne zahriaty a nalejete ho do sterilizovaných fliaš, ktoré sú hneď uzavreté a uchovávané v chlade, mal by vydržať niekoľko mesiacov, prípadne až rok.

Kľúčové faktory pre dlhšiu trvanlivosť bazového sirupu

  • Sterilizácia nádob: Uistite sa, že všetky fľaše a uzávery sú pred plnením dokonale sterilizované. Toto znižuje riziko kontaminácie a baktériálneho rastu.
  • Dôkladné varenie: Varením sirupu na dostatočne vysokú teplotu a za stáleho miešania po dobu 5-10 minút sa zabezpečí, že všetok cukor je rozpustený a sirup je konzervovaný teplom.
  • Hneď po varení nalejte sirup do fľiaš: Horúci sirup by mal byť nalial do fľašiek ihneď po varení, čo minimalizuje riziko kontaminácie z okolitého prostredia.
  • Uzavretie a izolácia: Fľaše by mali byť tesne uzavreté a izolované (napríklad zabalené do deky), aby pomaly ochladli. Pomalé ochladzovanie zabezpečí, že sa vytvorí vákuum, ktoré pomôže zapečatiť fľašu a udržať sirup čerstvý.

Ak dodržíte tieto kroky, váš bazový sirup by mal mať dlhú trvanlivosť a môžete si ho uchovávať v chladničke alebo na chladnom, tmavom mieste. Dobré uskladnenie zabezpečí, že sirup zostane kvalitný a bezpečný na konzumáciu na dlhšiu dobu. Prípadne skúste aj náš recept na bazový sirup na uskladnenie.