Klasický opitý Izidor so svojou charakteristickou príchuťou alkoholu je obľúbený koláč v mnohých kuchyniach a ponúka jedinečný zážitok skvelej chute obľúbeného dezertu.

Klasický Opitý Izidor

Nositeľ mena Izidor je vraj výborný manžel, ktorý je málokedy doma, lebo práve Izidor je údajne vynikajúcim príkladom workoholika. Ale ja nepoznám nikoho, naozaj nikoho, kto by sa takto volal.

A rozmýšľam, či tento zákusok môže mať meno po nejakom skutočnom Izidorovi z mäsa a kostí... Ak áno, prečo mu prischol prívlastok opitý? Mal chudák Izidor problém s alkoholom, alebo mal problém bez neho?

Dal si štamprlík iba príležitostne? Alebo sa len raz v živote príliš opil a hneď mu zostala krutá nálepka „opitý“? Alebo len niekto, kto mal chuť na skvostný rumový koláčik, obetoval náhodné meno, aby pomenoval svoj koláč?

Raz sa mi snívalo, že sedím na stoličke. Teda nie len ja, lebo zjavne som bola v nejakej podpornej skupinke, kde sme všetci sedeli na stoličkách uložených do kruhu. Pripomínalo mi to scénu z amerických filmov, kde sa takto nejako stretávali anonymní alkoholici.

V tom mojom sne som bola práve na rade a mala som prehovoriť... „Milujem Izidora. Vždy si poviem, že si dám iba jeden kúsok, ale vzápätí si dám ďalší a potom ďalší... Opojná vôňa (r)umu v koláči a lahodný krém ma zakaždým celkom dostanú...“ dopoviem a ostatní mi zatlieskajú.

Ozaj ako z filmu! Mne sa skutočne snívalo o stretnutí anonymných milovníkov koláčov s alkoholom. Do našej plnky idú dve deci (r)umu, čo sú v prepočte štyri poldecáky na celý plech. Takže ak si dáte jeden, dva kúsky, určite sa neopijete. Ale ja tohto nášho Izidora dobre poznám a viem, že je prudko návykový.

Dokonca sa vám priznávam, že sa mi o ňom občas sníva... Darmo, rum a káva majú v sebe opojnú dávku dekadencie a dezerty posúvajú na úplne iný level!

Klasický Opitý Izidor. Foto - Natália Jakubcová

Prečo?

Klasický Opitý Izidor je špecifický druh koláča, ktorý je veľmi obľúbený v slovenskej kuchyni. Zvyčajne je vyrobený z piškótového cesta, ktoré je potreté alkoholickým nápojom, ako je rum či um alebo aj marhuľovica.

Potom je cesto naplnené krémom alebo náplňou, ktorá môže obsahovať mandle, oriešky alebo iné ingrediencie. Na vrch sa často pridáva poleva Ganache alebo šľahačka. Recept na klasického opitého Izidora je pomerne jednoduchý a vyžaduje len niekoľko základných ingrediencií, čo ho robí prístupným aj pre tých, ktorí nemajú veľa skúseností s pečením.

Opitý Izidor je jedna z tradičných sladkých dobrôt v slovenskej kuchyni a môže byť konzumovaný na rôznych príležitostiach. Skúste aj náš recept na krém do venčekov, alebo aj orechové medvedie labky. Máme pre vás aj recept na nepečený metrový koláč z bebe keksov. Vyskúšajte aj staré dobré punčové rezy. Tu je naša punčová torta.  Vyskúšajte aj náš recept na vláčne čokoládové brownies. Skúste ale aj tento dvojfarebný koláč s pudingom.

Opitý Izidor na veľký plech

  • Pečieme na 175 °C asi 18 – 20 minút

Ingrediencie

Cesto:

  • 5 žĺtkov,
  • sneh z 5 bielkov,
  • 150 g masla,
  • 150 g práškového cukru,
  • 100 g orechov,
  • 50 g polohrubej múky,
  • 1 PL kakaa,
  • štipka prášku do pečiva,

Plnka:

  • 200 g orechov,
  • hrsť práškového cukru,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 150 ml (r)umu,

Krém:

  • 3 celé vajcia,
  • 150 g kryštálového cukru,
  • 2 PL kakaa,
  • 250 g masla,
  • ríbezľový džem na potretie

Čokoládová poleva:

  • 100 g čokolády,
  • 50 g Cery,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Zmäknuté maslo nakrájame na menšie kúsky a primiešame k žĺtkovo-cukrovej pene. Do misky si dáme navážené pomleté orechy, kakao, múku a prášok do pečiva. Suchú zmes si v miske najskôr premiešame a potom obe zmesi spojíme.
  2. Z bielok ušľaháme tuhý sneh a vareškou ho jemne pridáme k ostatnému. Hladké cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  3. Upečené ešte teplé cesto natrieme ríbezľovým džemom.
  4. Do misky nalejeme rum, prisypeme k nemu orechy, hrsť cukru a vanilkový cukor. Všetko spolu premiešame, aby sa nám hmota spojila. Potom touto plnkou potrieme cesto s džemom.
  5. Necháme chladnúť a zatiaľ si urobíme krém. Ten sa šľahá nad parou, takže si nachystáme hrniec s vodou a nahor položíme misku alebo ďalší hrniec, v ktorom budeme krém pripravovať. Vajcia, cukor a kakao miešame nad parou, dokým sa nám nebude stredom robiť cestička, aspoň tak to hovorí moja mama. Miešame dokola a občas skúsime varechou urobiť čiaru stredom.
  6. Ak sa vytvára cestička, je to hotové, ak sa čiara hneď spája, miešame ďalej. Hotovú zmes dáme preč z pary a necháme úplne vychladnúť. Keď je zmes vychladnutá, začneme ju jemne spracúvať šľahačom. Postupne pridávame kúsky masla a krém máme hotový. Natrieme ho rovnomerne na plnku.
  7. Tuk si rozpustíme na miernom ohni a odstavíme. Vmiešame doň nalámanú čokoládu. Čokoládovou polevou polejeme vrch koláča. Necháme stuhnúť.

Dobrú chuť. Skúste aj náš krém do košíčkov.

Videorecept