Medvedí cesnak – chutná a liečivá bylina, ktorá je vhodná na studenú a teplú kuchyňu. Ponúkame recept na výbornú omeletu s medvedím cesnakom a zeleninou, plnú živín a vitamínov, bez lepku. Vyskúšajte, určite si pochutnáte.

Medvedí cesnak lieči: bolesti hlavy, poruchy trávenia a vylučovania, vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu, kašeľ, posilňuje imunitu, zlepšuje prietok krvi, má detoxikačné účinky, má protizápalové účinky

Recept na omeletu s medvedím cesnakom

Portál Ženy v meste vám ponúka tip na výborný ľahký zdravý obed, ktorého príprava je jednoduchá. Nech sa páči, inšpirujte sa.

Recept na omeletu s medvedím cesnakom plnenú  kuracím mäsom a zeleninou

Ingrediencie - suroviny na omeletu s medvedím cesnakom pre 4 osoby 

  • 3 hrste medvedieho cesnaku

  • 8 ks vajce (podľa veľkosti 2-3 ks na osobu)

  • olej

  • štipka soli

Recept na omeletu s medvedím cesnakom - suroviny na kuracie soté:

  • 3 ks vykostené kuracie stehno alebo kuracie prsia

  • 1 cibuľa

  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

  • 2 hrste mrazenej zeleniny

  • 1 ks menšia cuketa

  • 1 ks zelená alebo červená paprika

  • koreniny – soľ, kurkuma, ml. červená paprika, ml. čierne korenie, drvená rasca, prípadne iné obľúbené korenie (gyros, grilovacie korenie a pod.)

Recept na omeletu s medvedím cesnakom. Foto - autorka

Recept na medvedí cesnak a výbornú omeletu plnú zeleniny

  1. Pripravíme si obľúbené mäso (kuracie, bravčové, hovädzie), ktoré umyjeme, osušíme nakrájame na menšie kúsky a okoreníme. Cibuľu si nakrájame nadrobno. Mäsko necháme trošku postáť, bude chutnejšie, môžeme si ho napacovať deň vopred s pridaním olivového oleja.

  2. Na olivovom oleji si speníme cibuľu, pridáme nakorenené mäso. Osmažíme. Prikryjeme a trochu podusíme, aby pustilo vlastnú šťavu. Potom podlejeme 1 dcl vody.  Bravčové a hovädzie mäso dusíme dlhšie, zeleninu pridáme až kým nie jej polomäkké. Ku kuraciemu mäsu pridáme zeleninu keď pustí vlastnú šťavu. Podľa potreby podlejeme vodou.

  3. Ak zvolíme bezmäsitú verziu, na cibuli podusíme iba zeleninu. Pridáme však väčšie množstvo. Môžeme použiť akúkoľvek, mrazenú alebo čerstvú (mrkva, hrášok, kukurica, paprika, brokolica a pod.). Cuketu pridávame nastrúhanú najemno, pekne soté zahustí. Zeleninovú zmes podľa potreby dochutíme. Ak je zmes riedka, môžeme zahustiť troškou solamylu rozmiešaného vo vode.

  4. Listy medvedieho cesnaku si nakrájame, pridáme k vajíčkam a ponorným mixérom rozmixujeme. Na omeletu pre jednu osobu sú potrebné 2-3 vajcia (podľa veľkosti). Panvicu potrieme olejom, nalejeme časť vaječnej zmesi a jednotlivo upečieme omelety. Najprv z jednej strany, keď zatuhnú, obrátime a dopečieme.

  5. Omeletu naplníme kuracou alebo zeleninovou zmesou, ozdobíme zeleninou. Podávame so zeleninovým šalátom. Kto nerieši kalórie, doplníme zemiakové hranolky, chipsy, ryžu a pod.  Omeletu si môžeme iba jednoducho obložiť zeleninou a za pár minút si pripravíme rýchlu a diétnu večeru.

Dobrú chuť!