Medvedí cesnak – chutná a liečivá bylina, ktorá je vhodná na studenú a teplú kuchyňu. Ponúkame recept na výbornú omeletu s medvedím cesnakom a zeleninou, plnú živín a vitamínov, bez lepku. Vyskúšajte, určite si pochutnáte.
Medvedí cesnak lieči: bolesti hlavy, poruchy trávenia a vylučovania, vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu, kašeľ, posilňuje imunitu, zlepšuje prietok krvi, má detoxikačné účinky, má protizápalové účinky
Recept na omeletu s medvedím cesnakom
Portál Ženy v meste vám ponúka tip na výborný ľahký zdravý obed, ktorého príprava je jednoduchá. Nech sa páči, inšpirujte sa.
Recept na omeletu s medvedím cesnakom plnenú kuracím mäsom a zeleninou
Ingrediencie - suroviny na omeletu s medvedím cesnakom pre 4 osoby
-
3 hrste medvedieho cesnaku
-
8 ks vajce (podľa veľkosti 2-3 ks na osobu)
-
olej
-
štipka soli
Recept na omeletu s medvedím cesnakom - suroviny na kuracie soté:
-
3 ks vykostené kuracie stehno alebo kuracie prsia
-
1 cibuľa
-
3 polievkové lyžice olivového oleja
-
2 hrste mrazenej zeleniny
-
1 ks menšia cuketa
-
1 ks zelená alebo červená paprika
-
koreniny – soľ, kurkuma, ml. červená paprika, ml. čierne korenie, drvená rasca, prípadne iné obľúbené korenie (gyros, grilovacie korenie a pod.)
Recept na omeletu s medvedím cesnakom. Foto - autorka
Recept na medvedí cesnak a výbornú omeletu plnú zeleniny
-
Pripravíme si obľúbené mäso (kuracie, bravčové, hovädzie), ktoré umyjeme, osušíme nakrájame na menšie kúsky a okoreníme. Cibuľu si nakrájame nadrobno. Mäsko necháme trošku postáť, bude chutnejšie, môžeme si ho napacovať deň vopred s pridaním olivového oleja.
-
Na olivovom oleji si speníme cibuľu, pridáme nakorenené mäso. Osmažíme. Prikryjeme a trochu podusíme, aby pustilo vlastnú šťavu. Potom podlejeme 1 dcl vody. Bravčové a hovädzie mäso dusíme dlhšie, zeleninu pridáme až kým nie jej polomäkké. Ku kuraciemu mäsu pridáme zeleninu keď pustí vlastnú šťavu. Podľa potreby podlejeme vodou.
-
Ak zvolíme bezmäsitú verziu, na cibuli podusíme iba zeleninu. Pridáme však väčšie množstvo. Môžeme použiť akúkoľvek, mrazenú alebo čerstvú (mrkva, hrášok, kukurica, paprika, brokolica a pod.). Cuketu pridávame nastrúhanú najemno, pekne soté zahustí. Zeleninovú zmes podľa potreby dochutíme. Ak je zmes riedka, môžeme zahustiť troškou solamylu rozmiešaného vo vode.
-
Listy medvedieho cesnaku si nakrájame, pridáme k vajíčkam a ponorným mixérom rozmixujeme. Na omeletu pre jednu osobu sú potrebné 2-3 vajcia (podľa veľkosti). Panvicu potrieme olejom, nalejeme časť vaječnej zmesi a jednotlivo upečieme omelety. Najprv z jednej strany, keď zatuhnú, obrátime a dopečieme.
-
Omeletu naplníme kuracou alebo zeleninovou zmesou, ozdobíme zeleninou. Podávame so zeleninovým šalátom. Kto nerieši kalórie, doplníme zemiakové hranolky, chipsy, ryžu a pod. Omeletu si môžeme iba jednoducho obložiť zeleninou a za pár minút si pripravíme rýchlu a diétnu večeru.
Dobrú chuť!