Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch. Má liečivé účinky na náš organizmus. Nie nadarmo sa mu hovorí zelený zázrak prírody.

Medvedí cesnak a jeho účinky:

bolesti hlavy, poruchy trávenia a vylučovania, vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu, kašeľ, posilňuje imunitu, zlepšuje prietok krvi, má detoxikačné účinky, má protizápalové účinky

Recept medvedí cesnak nátierka - chutná pomazánka 

Portál Ženy v meste vám ponúka recept na chutnú a zdravú nátierku z medvedieho cesnaku, ktorú si pripravíte za pár minút.

Recept Medvedí cesnak skvelá nátierka - chutná pomazánka Ingrediencie

  • 125 g masla
  • 200 g smotanovej nátierky bez príchute (napr. Mana, Pilos)
  • 3 zarovnané polievkové lyžice pesta z medvedieho cesnaku alebo čerstvé lístky medvedieho cesnaku  cca 5 ks (podľa chuti)

Recept medvedí cesnak nátierka - chutná pomazánka na dochutenie:

  • soľ, mleté čierne korenie

Recept medvedí cesnak nátierka - chutná pomazánka. Foto - autorka

 

Medvedí cesnak - recept na výbornú zdravú nátierku (pomazánku)

1. Príprava nátierky je úplne jednoduchá. V miske si vymiešame zmäknuté maslo, nátierkové maslo a pesto z medvedieho cesnaku. Pesta môžeme pridať aj viac, alebo menej kvôli jeho intenzívnej výraznej chuti. Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

2. Ak máme medvedí cesnak čerstvý, zoberieme zopár lístkov, ktoré ponorným mixérom rozmixujeme v olivovom oleji, dochutíme soľou, mletým čiernym korením. Môžeme pridať nasekané mandle alebo vlašské orechy, ale aj nastrúhaný parmezán.

3. Čerstvé lístky medvedieho cesnaku môžeme iba nadrobno nakrájať a  pridať do nátierky.

4. Ak si zvolíme celozrnné pečivo alebo chlebík, obložíme zeleninou, syrom (údený eidam je výborný) a bylinkami, pripravíme si tak výdatné raňajky alebo večeru, ktoré potešia naše zdravie.

Dobrú chuť.