Recept na hrachový prívarok zo sušeného žltého hrachu podávaný so zemiakmi, rokmi preverený recept webu Ženy v meste. Pripravte si tento jednoduchý pokrm s nami aj vy, pochutí si každý.

Hrachový prívarok, fotorecept - kliknite

Skvelý obed či večera, ktorá vyhovie skutočne všetkým pri stole. Hrachový prívarok zo sušeného hrachu, ktorý podávame s varenými zemiakmi, alebo s chlebíkom, či pečivom.

Strukoviny, v tomto prípade hrach je významným zdrojom bielkovín a vynikajúcou rastlinnou alternatívou mäsa. Žltý hrach, konkrétne, obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, D a K a taktiež mnoho vlákniny. Z minerálov má zastúpenie predovšetkým horčík.

  •  Čas prípravy (celkovo spolu): 30 minút
  •  Počet porcií: 4

Sušený žltý hrach má príjemné zdravotné benefity. Napríklad znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, podporuje zdravé srdce, stimuluje rast buniek, pomáha pri zápche, posilňuje nervy, má omladzujúce účinky, detoxikuje, podporuje peknú pokožku, nechty a vlasy. Je výborný aj pri chudnutí.

Prívarky bývajú veľmi obľúbené, pretože si ich môžeme pripraviť v bezmäsitej verzii a pre jedákov mäsa zase môžeme pridať opečenú klobásu či špekáčik a k tomu čerstvý chlebík.

Čo dodať na záver? Zaraďte suchý hrach aj vy do svojho jedálnička a najedzte sa do zdravia a krásy. Ženy v meste vám odporúčajú aj recept na najlepší cuketový prívarok

Ingrediencie do hrachového prívarku

(4 porcie)

  • 400-500 g - žltý sušený hrach,
  • 1 stredná cibuľa,
  • 1 menšia mrkva,
  • 2-3 strúčiky cesnaku,
  • 1 polievková lyžica mletej červenej papriky,
  • 1 bobkový list,
  • Podľa chuti sušeného majoránu,
  • 2 PL - olej alebo maslo,
  • Štipka - mletá alebo celá rasca,
  • Podľa chuti - soľ

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Najlepší prívarok zo žltého hrachu so zemiakmi. Foto - Nela

Postup receptu na hrachový prívarok

  1. Najskôr si do vody namočíme na pár hodín sušený hrach, najlepšie cez noc. Hrach sa potom nielen rýchlejšie uvarí, bude aj omnoho ľahšie stráviteľný. Vodu zlejeme, napučaný hrach ešte premyjeme.
  2. Mrkvu očistíme, nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame na rezančeky. Do hrnca pridáme hrach, mrkvu, rascu a bobkový list. Zalejeme vodou 5 cm nad okraj hrachu a povaríme.
  3. Na miernom stupni ho varíme domäkka. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Následne očistíme a roztlačíme cesnak. Na masle/oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme aj cesnak, ktorý pekne zavonia.
  4. Nakoniec primiešame červenú papriku a zápražku. Ak je potrebné, prívarok zriedime horúcou vodou, dosolíme, pridáme sušený majorán.
  5. Hrachový prívarok ešte prevaríme. Môžeme ho rozmixovať na hrachovú kašu alebo ho podávať bez rozmixovania. Prívarok tak bude mať takto aj štruktúru. Dozdobíme ho čerstvými bylinkami.
  6. Pripravte si ten najlepší prívarok zo žltého hrachu aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Tip: Hrachový prívarok podávame s uvareným vajíčkom, volským okom, pečenou klobásou alebo špekáčikom a so zemiakmi. Zvoliť môžeme aj uvarené párky.

Dobrú chuť!