Zemiaková haruľa na plechu podľa nášho rodinného receptu je u nás nesmierne obľúbené jedlo. Vždy zmizne ešte teplá a problém ako si ju odložiť na neskôr u nás naozaj nemáme.

Zemiaková haruľa na plechu

Zemiaková haruľa na plechu je lahodné a tradičné slovenské jedlo, ktoré je ideálne pre rodinné obedy alebo večere.

Tento recept kombinuje jemne nastrúhané zemiaky s lahodnou zmesou slaniny a cibuľky, všetko pečené do zlatista na pekáči. Výsledkom je chutné a sýte jedlo, ktoré sa podáva teplé alebo mierne vychladené.

Haruľa môžete podávať ako hlavný chod, doplnené o pohár kyslého mlieka alebo čerstvým šalátom. Tento recept je skvelým spôsobom, ako si vychutnať tradičné chute slovenskej kuchyne v modernej a pohodlnej forme.

Suroviny

  • 12 ks zemiakov,
  • 100 g ryže,
  • 2 polievkové lyžice polohrubej múky,
  • 2 vajcia,
  • 200 g oravskej slaniny,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 menšia cibuľa,
  • Mletá rasca,
  • Majorán,
  • Mleté čierne korenie,
  • Soľ,
  • Olej,
  • Bravčová masť,

Na podávanie:

  • Kyslé mlieko,
  • Čerstvý šalát,

Postup receptu na plechu pečenú haruľu zo zemiakov

  1. Príprava zemiakovej zmesi:
    • Očistené surové zemiaky nastrúhajte na strúhadle. Pridajte uvarenú ryžu, vajcia, soľ, múku, korenie, rascu, majorán a pretlačené cesnaky. Dôkladne premiešajte.
  2. Príprava cibuľovo-slaninovej zmesi:
    • Na oleji mierne opražte cibuľu a slaninu. Osmaženú zmes pridajte do zemiakovej zmesi a dôkladne premiešajte.
  3. Pečenie:
    • Pripravený pekáč, alebo plech na pečenie dôkladne vymastite masťou a vložte do neho pripravené cesto. Môžete použiť aj papier na pečenie. Haruľu pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 60 minút.


       
  4. Dokončenie:
    • Upečenú zemiakovú haruľu na plechu ešte horúcu potrite po povrchu olejom. Nechajte ju chvíľu vychladnúť a následne pokrájajte na kúsky. Podávajte teplú alebo mierne vychladenú, podľa chuti s pohárom kyslého mlieka alebo čerstvým šalátom.

Tip na servírovanie

Recept na zemiakovú haruľu je tradičným slovenským jedlom, ktoré si môžete vychutnať ako hlavný chod alebo s prílohou ako súčasť bohatého obeda či večere. Skúste aj náš recept na chrumkavú haruľu.

Videorecept