Perfektné americké zemiaky, super dochutené a chrumkavé. Overený recept na tradičnú slovenskú nielen prílohu. Každý má svoj recept na americké zemiaky, pričom tajomstvo spočíva v kombinácii korenín.

Chrumkavé americké zemiaky

Zemiaky sú základ a to platí nielen pre slovenskú náturu. Vedia to aj v Amerike a práve z tohto kontinentu si jeden zo spôsobov prípravy zemiakov odniesol aj názov: americké zemiaky.

Sú typické pre svoju korenistú, pikantnú príchuť, krásne ružový a chrumkavý povrch, jemné vo vnútri. Každý má svoj recept na americké zemiaky, pričom tajomstvo spočíva v kombinácii korenín.

Niekto si dá viac toho, iní zas toho a vždy sa to premieša a prepojí rôzne. Základom je ale mletá červená paprika, čierne a nové korenie. A potom už môžu vznikať rôzne variácie.

Niekedy sa americké zemiaky pripravujú aj tak, že zemiaky necháme v šupke, najmä ak je sezóna a máme mladé zemiaky. Treba ich vtedy ale dôkladne poumývať a následne piecť. V ostatnom období roka sa zemiaky odporúča ošúpať. Ukážeme si teraz základný recept na americké zemiaky.

Americké zemiaky

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 55 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 40 minút
  • Počet porcií: 4

Recept na fantastické pečené zemiaky webu DobráKuchyňa.sk. Prípadne vyskúšajte zemiakové hranolky.

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 1 kg zemiakov,
  • 1 PL soli,
  • 1 KL mletej červenej papriky,
  • 1 KL mletého čierneho korenia,
  • 1 KL mletého nové korenia,
  • štipka muškátového orieška,
  • štipka chilli,
  • 0,5 KL mletého sušeného zázvoru,
  • 4 PL repkového oleja.

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Perfektné americké zemiaky, super dochutené a chrumkavé. Recept. Foto - Slávka

 

Postup na prípravu amerických zemiakov

  1. Zemiaky nakrájame na rovnomerné mesiačiky a dáme na plech, osolíme.
  2. Pripravíme si zálievku, do nádoby dáme olej.
  3. Pridáme všetky korenia: mletú červenú papriku, čierne a nové korenie, štipku muškátového orieška, tiež zázvor a chilli.
  4. Dôkladne premiešame a nalejeme na zemiaky na plechu.
  5. Zemiaky ešte podlejeme trochou vody a pečieme na 180 stupňov asi 30 minút pod alobalom. Potom odokryjeme a dopekáme ešte 10 minút do zlatista.

Dobrú chuť.