Výborné šišky s džemom, klasický aj s ricottou, overený RECEPT. Dve verzie, jeden klasický a druhý aj s ricottou, priamo z kuchyne portálu Ženy v meste.

V Poľsku milujú sladký sviatok, ktorý nesie názov Mastný štvrtok. Prečo mastný? Lebo sa jedia šišky. Na tento sviatok sa ich v Poľsku zje sto miliónov, čiže na jedného Poliaka sú to zhruba 2 a pol šišky.

Klasické šišky s džemom

Mastný štvrtok je posledný štvrtok pred 40-dňovým pôstom, ktorý nastáva pred veľkonočnými sviatkami. Od popolcovej stredy by sme si mali uťahovať opasky a sekať dobrotu.

A keď sa tak rozhodneme, nebude nám vadiť, keď zjeme vysokokalorickú šišku, ktorá, podľa toho, ako je plnená, môže mať od 200 do 400 kalórii!

Pravdepodobne preto vznikol tento sviatok, aby ste sa pred pôstom zo svojich špajzí zbavili zásob masti, cukru, vajíčok, či ovocia. Hovorí sa, že kto na Mastný štvrtok nezje ani jednu šišku, do konca roka sa mu nebude dariť. No tak, aby sme o šťastie neprišli, ponúkam recept na šišky.

Do konca aj dva: jeden klasický, z kysnutého cesta, druhý pre tých, čo majú malo času. Skúste aj naše tipy aká múka na šišky.

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšie pečené buchty

 

Na Mastný štvrtok sú v Poľsku organizované súťaže v jedení šišiek, ktoré sú dosť náročné. Predstavte si, že by ste mali zjesť 10 a viac šišiek, ale nesmiete sa po ich zjedení olizovať. A to je asi najťažšia úloha, pretože už len samotná myšlienka na dobré šišky vyvoláva v človeku chuť oblízať si pery.

Ingrediencie

  • 5 – 6 pohárov múky
  • pohár mlieka
  • 30 gramov droždia
  • pol pohára cukru, 1 vanilkový cukor
  • 3 žĺtka
  • 2 vajcia
  • okolo 100 gramov masla
  • štipka soli
  • malý pohárik rumu
  • ako plnka obľúbený lekvár alebo džem
  • práškový cukor na posypanie
  • masť alebo olej na smaženie (tak, aby po roztopení v hrnci alebo na panvici bola minimálne 2-centimetrová hladina tuku)

 

 

Overený recept na šišky s džemom. Foto - Stano Stehlík

 

Overený recept na šišky s džemom - postup receptu

  1. Roztopiť maslo a nechať vychladiť. Vo vysokej nádobe s teplým mliekom rozrobiť droždie s lyžicou cukru a lyžicou múky. Zamiešať a odstaviť na veľmi teplé miesto. Kvások má zdvojnásobiť svoj objem. 
  2. Pridáme žĺtka, vajcia, zvyšný cukor, soľ, preosiatu múku. Vypracujeme cesto – zhruba 5 minút. Pridáme roztopené maslo, rum. Zase vypracovať cesto, aby bolo hladké a pružné. Prikryť čistou utierkou a odstaviť na veľmi teplé miesto na približne 20 – 25 minút.
  3. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme ho na časti a formujeme šišky (dá sa trhať na kúsky a v rukách vypracovať guľky alebo rozvaľkať na doske a vykrajovať koliečka). Vnútro naplniť lekvárom alebo džemom (dá sa aj po pražení naplniť špeciálnou striekačkou).
  4. Šišky vyprážame na horúcom tuku, kým získajú správnu farbu. Otočiť na druhú stranu a pražiť (keď šišky nemajú náplň otočia sa samé).
  5. Vysmažené šišky vybrať z hrnca a odložiť na papierovú utierku, aby odtiekli z tuku. Posypať práškovým cukrom, prípadne poliať polevou pripravenou z vody, cukru a citrónovej šťavy a následne posypať pomarančovou kôrou.

Dobrú chuť. Máme aj recept na rýchle šišky bez kysnutia. Skúste aj náš recept na tradičné fašiangové fánky. Skúste aj text aký je najlepší džem do šišiek.

 

 

Vybrali sme pre vás aj recept výbornú bábovku, lahodnú, jednoduchú - kliknite

Overený recept na šišky s džemom - rada

Najobľúbenejšie šišky v Poľsku sú plnené šípkovým lekvárom, prípadne višňovým, alebo slivkovým. Ale dočítala som sa, že šišky do Poľska dorazili z... Rakúsko-Uhorska. Tie z Viedne boli plnené marhuľovou marmeládou, ale keďže v 18. storočí sa v Poľsku ešte marhule nepestovali, vznikol nový recept. Dnes sa v Poľsku cukrárnici predbiehajú v nápadoch a pripravujú aj šišky so šľahačkou, či s vaječným likérom. Aby zaujali zákazníkov, experimentujú aj s veľkosťou šišiek a ponúkajú od miniatúrnych po polkilogramové pre veľkých labužníkov.

No a keďže medzi našimi čitateľmi nemusia byť len veľkí labužníci, odporúčam tým, ktorí chcú urobiť šišky len na vyskúšanie, aby využili časť cesta a zvyšné odložili. Z neho si môžu upiecť malé, sladké žemličky. Najprv treba urobiť v rukách guľky a odložiť ich na plech pod utierku na približne pol hodinu. Potom guľky – žemličky upiecť v rúre rozohriatej na 160 – 170 stupňov, približne 30 – 40 minút (podľa toho ako pracuje Vaša rúra). Výsledok je fantastický a samozrejme aj menej kalorický. 

 

Recept na rýchlošišky od Nigelly. Foto - Stano Stehlík

 

Recept na rýchlošišky

(tento recept ponúkala Nigella Lawson)

Recept na rýchlošišky ingrediencie:

  • 200 gramov syra ricotta
  • 2 vajíčka
  • pol pohára muky
  • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 1 lyžica škorice
  • zrnká vanilky alebo pol lyžičky vanilkového extraktu

 

Recept na rýchlošišky postup

  1. Vymiešať syr ricotta s vajíčkami, potom pridať zvyšné ingrediencie. Ďalší postup vyprážania a servírovania rýchlošišiek je taký istý ako v prípade tých klasických.

Vyskúšajte aj tento recept na výborné fašiangové šišky, tradičné a domáce. Skúste aj náš recept na kysnuté šišky, ktoré sa na 100 % podaria.