Fánky na fašiangy musia byť. Najlepšie klasické fašiangové fánky s tvarohom pečené v rúre musia mať u náš svoj recept originál. Vyskúšajte tento tradičný recept na fašiangové fánky, nevyprážajú sa, ale pečú v rúre. Určite sa vám osvedčí.

Fánky

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožuška zima mu bude... Pesničky, zábavy, tradície spojené s fašiangovým obdobím. Šiškyfánky k nim taktiež neodmysliteľne patria. Kto by im predsa odolal, keď chutia tak božsky?

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila opäť zaujímavý recept, tentokrát na fašiangovú pochúťku. Vyskúšajte našu zdravšiu verziu na vynikajúce fánky zo špaldovej múky a tvarohu.

Tieto fánky sa nevyprážajú sa, ale pečú v rúre. Tak prečo si ich nepripraviť? Sú chutné, výživné a zo stola miznú rýchlosťou blesku. Potešia deti aj dospelých. Vyskúšajte aj recept na palacinky.

  • Počet kusov: 60 ks,
  • Čas prípravy: 30 minút,
  • Čas pečenia: 2 x 12 minút,

Ingrediencie na klasické tvarohové fánky

  • 400 g hladká špaldová múka - T 630 (hladká múka ak nechcete špaldovú),
  • 250 g jemný hrudkovitý tvaroh,
  • 200 g maslo,
  • 1 ks vajce,
  • 3 x polievková lyžica kyslá smotana,
  • 2 x polievková lyžica Tuzemský um (Rum),
  • ½ lyžička sóda bikarbóna,

na posýpku:

  • 100 g práškový cukor,
  • 2 ks vanilínový cukor,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Fánky s tvarohom - postup receptu

  1. Cesto na fánky si pripravíme deň vopred, musí odležať v chlade. Všetky suroviny (vrátane tvarohu) okrem cukru spracujeme na vláčne cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme. V chlade by malo byť do druhého dňa.


     
  2. Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenej doske každú časť vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Neskúšajte tenšie, pretože by sa pečením vysušili. Radielkom (zúbkovitý točivý krúžok s rúčkou) alebo ostrým nožom narežeme rovnomerné ľubovoľné tvary. Ja som zvolila štvorce 5x5 cm. V strede urobíme šikmé čiarky. K fánkam jednoducho patria.


     
  3. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Práškový a vanilínový cukor zmiešame spolu. Cez sito preosejeme tenkú vrstvu na pečiaci papier. Na neho poukladáme nakrájané štvorce. Tie taktiež jemne posypeme cukrom.


     
  4. Z tejto dávky budeme mať dva plechy. Pečieme pri teplote 175 oC cca 12 minút, podľa potreby. Mali by mať ružovkastý nádych. Plechy môžeme piecť aj naraz, ušetríme čas. Nepečieme ich však pridlho, aby sme ich nevysušili.


     
  5. Po upečení môžeme opäť posypať zmesou cukru. Ak obľubujeme škoricu, pridáme aj škoricový cukor. Pre diabetikov necukríme. Po upečení ich prikryjeme utierkou. Môžeme ich vložiť aj do mikroténového vrecka, aby nevyschli.
  6. Fánky sú naozaj výborné. Bez vyprážania majú oveľa menej tuku, samozrejme aj  kalórii a čo je dôležité, ušetríme si čas. Keď ich vyskúšate, iné už robiť nebudete. Ak neviete odolať vyprážaným pochúťkam, tak si ich namiesto pečenia na plechu vysmažte.

Dobrú chuť.  Vyskúšajte aj recept na najlepšie pečené buchty. Skúste aj náš recept na tradičné fašiangové fánky.