Fánky a tradičný recept. Fašiangy, Turíce Veľká noc príde, kto nemá kožuška zima mu bude... Pesničky, zábavy, tradície spojené s fašiangovým obdobím. Šišky a fánky k nim taktiež neodmysliteľne patria. Kto by im predsa odolal, keď chutia tak božsky?

Najlepšie tvarohové fánky pečené v rúre originál - fotorecept kliknite

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila opäť zaujímavý recept, tentokrát na fašiangovú pochúťku. Vyskúšajte našu zdravšiu verziu na vynikajúce fánky zo špaldovej múky a tvarohu. Nevyprážajú sa, ale pečú v rúre. Tak prečo si ich nepripraviť? Sú chutné a výživné a miznú rýchlosťou blesku. Potešia deti aj dospelých.

Vyskúšajte aj recept na výborné hrnčekové palacinky

Najlepšie fánky s tvarohom

  • Počet kusov: 60 ks
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 2x12 minút

Ingrediencie na najlepšie fánky s tvarohom

  • 400 g hladká špaldová múka - T 630 (hladká múka ak nechcete špaldovú)
  • 250 g jemný hrudkovitý tvaroh
  • 200 g maslo
  • 1 ks vajce
  • 3 x polievková lyžica kyslá smotana
  • 2 x polievková lyžica Tuzemský um (Rum)
  • ½ lyžička sóda bikarbóna

na posýpku:

  • 100 g práškový cukor
  • 2 ks vanilínový cukor 

Recept na fánky s tvarohom. Foto - Nela

Recept na fantastické pečené fánky (zdravšia verzia)

  1. Cesto na fánky si pripravíme deň vopred, musí odležať v chlade.
  2. Všetky suroviny okrem cukru spracujeme na vláčne cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme. V chlade by malo byť do druhého dňa.
  3. Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenej doske každú časť vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Neskúšajte tenšie, pretože by sa pečením vysušili. Radielkom (zúbkovitý točivý krúžok s rúčkou) alebo ostrým nožom narežeme rovnomerné ľubovoľné tvary. Ja som zvolila štvorce 5x5 cm. V strede urobíme šikmé čiarky. K fánkam jednoducho patria.
  4. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Práškový a vanilínový cukor zmiešame spolu. Cez sito preosejeme tenkú vrstvu na pečiaci papier. Na neho poukladáme nakrájané štvorce. Tie taktiež jemne posypeme cukrom.
  5. Z tejto dávky budeme mať dva plechy. Pečieme pri teplote 175 oC cca 12 minút, podľa potreby. Mali by mať ružovkastý nádych. Plechy môžeme piecť aj naraz, ušetríme čas. Nepečieme ich však pridlho, aby sme ich nevysušili.
  6. Po upečení môžeme opäť posypať zmesou cukru. Ak obľubujeme škoricu, pridáme aj škoricový cukor. Pre diabetikov necukríme.
  7. Po upečení ich prikryjeme utierkou. Môžeme ich vložiť aj do mikroténového vrecka, aby nevyschli.
  8. Fánky sú naozaj výborné. Bez vyprážania majú oveľa menej tuku, samozrejme aj  kalórii a čo je dôležité, ušetríme si čas.
  9. Keď ich vyskúšate, iné už robiť nebudete. Ak neviete odolať vyprážaným pochúťkam, tak si ich vysmažte.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na najlepšie pečené buchty