Pripraviť si najjemnejšie palacinky dokáže každý, kto má chuť a trošku nadšenia. Podavajú sa na sladko, ale ak vynecháte cukor, skvelé sú aj slané. Overený recept od žien v meste.

Najjemnejšie palacinky

Tentoraz pre vás máme najjemnejšie palacinky. Prinášame recept na milované palacinky, ktoré sú vďaka tejto receptúre skutočne jemnučké a vláčne. Pokiaľ chcete využiť cesto na prípravu slanej varianty, jednoducho vynechajte cukor, cestu to nijak neublíži.

Jemnosť a pružnosť cestu dodávajú extra žĺtka navyše, bežne sa do cesta pridávajú vajíčka vcelku aj s bielkom. To hlavne oceníte pokiaľ vám ostanú prebytočné žĺtky z pečenia, kedy sa častejšie využívajú bielka. No a čo sa náplne týka to už je na vašich chuťových preferenciách. Dobrú chuť!

Ako sa poznajú najjemnejšie?

Ale ako sa spoznajú najjemnejšie palacinky? Zistili sme, že sú charakteristické niekoľkými kľúčovými vlastnosťami:

  • Hladká, tenká konsistencia cesta: Cesto pre najjemnejšie palacinky je zvyčajne veľmi tekuté a hladké, čo umožňuje rozliatie cesta na panvici do veľmi tenkej vrstvy. Toto sa dosahuje správnym pomerom tekutých ingrediencií (najmä mlieka) k múke.
  • Jemnosť a pružnosť: Výsledkom je tenká, jemná a pružná textúra, ktorá umožňuje ľahké skladanie alebo rolovanie. Tieto palacinky sú dostatočne odolné, aby sa neprichytili na panvici a neprehrievali, ale zároveň dostatočne mäkké a flexibilné.
  • Mierne chrumkavé okraje: Pri správnom pečení môžu mať najjemnejšie palacinky mierne chrumkavé okraje, zatiaľ čo stred zostáva mäkký a jemný.
  • Jednoduchá príprava: Hoci si vyžadujú istú zručnosť pri obracaní na panvici kvôli ich tenkej konzistencii, výroba týchto palaciniek je často pomerne jednoduchá s minimálnym počtom ingrediencií.
  • Univerzálnosť: Jemné palacinky môžu byť podávané s rôznymi náplňami, od sladkých (džem, sirup, ovocie, šľahačka) po slané (syr, špenát, šunka, smotanové omáčky), čo ich robí mimoriadne univerzálnymi.

Tieto charakteristiky najjemnejších palaciniek ich robia obľúbeným výberom pre mnohé príležitosti, od raňajok po dezerty a ľahké večere. Vyskúšajte si ich s nami pripraviť.

Prípadne pre vás máme aj 10 receptov na palacinky. Alebo skúste kakaové palacinky. Výborný je aj overený recept na palacinky 321, alebo ten na slané palacinky plnené cuketou.

Tu je aj recept na základné cesto na palacinky. Tu je aj odpoveď na otázku aká múka ide do palaciniek. A tu je zase recept na fit palacinky bez pridaného cukru.

Čo potrebujeme?

  • Čas prípravy: 5 min (+ 30 min. státie cesta),
  • Celkový čas pečenia: 20-25 min.
  • Počet porcií: 10 ks palaciniek,

Ingrediencie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Aspoň polhodinu dopredu si vyberieme chladené ingrediencie z chladničky, maslo roztopíme – budeme ním potierať panvicu.


     
  2. Do mlieka dôkladne zašľaháme vajíčko a dva žĺtka, štipku soli a cukor (nemusí byť).


     
  3. Potom postupne zamiešavame múku, pridávame radšej po častiach. Cesto musí byť riedke a musí aspoň 30 minút odpočívať, pretože múka sa postupne v tekutine rozpúšťa a zahusťuje. TIP: Nechajte si v zálohe vždy ešte aspoň deci mlieka a trocha múky navyše. Po odstáti cesta uvidíte, či ho potrebujete ešte zahustiť alebo zriediť.


     
  4. Panvicu rozohrejeme na vyššiu teplotu. Pred každým vyliatím cesta potrieme roztopeným maslom.


     
  5. Cesto naberáme naberačkou a obvykle stačí jedna naberačka na jednu palacinku. Chce to trošku prax v rukách pri rovnomernom rozlievaní cesta po panvici, ale nejde o nič zložité.


     
  6. Palacinku otočíme zhruba po 2 minútach opekania, keď sa robia na nej bublinky a ide celá podobrať obracačkou – nesmie sa trhať. Z druhej strany stačí opekať už približne iba 1 minútu.


     

Dobrú chuť. Máme pre vás aj inšpiráciu na sladké plnky do palaciniek. Vyskúšajte aj iné chutné recepty na sladké hlavné jedlá. A tu je recept na zdravé palacinky. Skúste aj náš text prečo pridať minerálku do cesta na palacinky.

Videorecept