Obrátený jablkový koláč. Overený recept z kuchyne portálu Ženy v meste o ktorý sa s nami podelila Lucia Chrenko. Recept na koláč Tarte Tatin je z jej knihy Bohémky.

Obrátený jablkový koláč, overený recept

Ak máte chuť na skvelý ovocný koláčik, skúste si s nami pripraviť tento výborný a tradičný recept. Obrátený jablkový koláčik medzi také určite patrí.

S webom ženyvmeste.sk sa o recept podelila spisovateľka Lucia Chrenko. Recept je z jej knihy s názvom Bohémky - kúpite ju tu, kliknite.

Autorka v nej prináša sladké recepty s rozmanitými príchuťami a vlastnými príbehmi. Jedným z nich je aj tento rokmi overený recept na obrátený jablkový koláč s názvom Tarte Tatin. Vyskúšajte ho, garantujeme že vám bude chutiť. 🙂

Tarte Tatin - obráteny jablkový koláč

  • Pečieme na 200°C po dobu 30 min.
  • Kruhový plech s priemerom 32 cm

Vyskúšajte aj recept na výborný mrkvový šalát s jablkami

 

 

Skvelý obrátený jablkový koláč - ingrediencie

Cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 70 g masla
  • 30 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli

Náplň:

  • 600 g kyslých jabĺk
  • 100 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • ½ KL bourbonskej vanilky
  • kyslá smotana ako príloha

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
Za chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Skvelý obrátený jablkový koláč, overený recept. Foto - Natália Jakubcová do knihy Bohémky

Obrátený jablkový koláč - postup receptu

  1. Z múky, zmäknutého masla, cukru, vajca a soli vypracujeme hladké cesto. Jemne ho poprášime múkou, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.
  2. Zatiaľ čo cesto oddychuje, pripravíme si jablkovú náplň. Jabĺčka poriadne umyjeme. Ja ich nešúpem, len vyberiem jadierka a nakrájam na väčšie tenké plátky. Vyberieme si hlbšiu panvicu, v ktorej budeme jablká dusiť na masle s cukrom a vanilkou. Jablká už po pár minútach prevoňajú celý dom. Dusíme asi 15 minút a potom odstavíme.
  3. Rozohrejeme si rúru a pripravíme kruhový plech.
  4. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme do kruhu na veľkosť plechu. Keďže je to obrátený koláč, ktorý budeme po dopečení vyklápať, na spodok dáme pripravené jablká aj so šťavou, ktorú pustili, a navrch položíme rozvaľkané cesto.
  5. Pracujeme rýchlo, lebo jablká sú horúce a v ceste je veľa masla, takže by sa nám to mohlo začať po chvíli topiť. Jemne cesto utlačíme k okrajom a dáme piecť. Keď je koláč upečený, opatrne ho preklopíme na veľký tanier. Teraz bude cesto naspodku a jablková náplň navrchu. Podávame teplé s kopčekom kyslej smotany.

Dobrú chuť.

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepší punčák originál