Jednoduchá znojemská omáčka s bravčovým mäsom je výborným nápadom na obed. Vyskúšajte top recept na výbornú uhorkovú omáčku.

Znojemská omáčka

Keď sa povie znojemská omáčka, hneď cítim tú nezameniteľnú kyslosť omáčky, ktorá je u nás tak obľúbená. Do omáčky som zvolila bravčové mäso, aj keď často nájdete v receptoch hovädzie mäso, hodí sa tam úplne rovnako.

Pokiaľ chcete ešte podporiť kyslosť omáčky, môžete pridať aj trochu nálevu z uhoriek. Tradičná česká dobrota podľa overeného receptu je na svete.

Vyskúšajte si s nami pripraviť aj ďalšie tradičné jedlá, napríklad segedínsky guláš, alebo plnený kapustný list. A babičkina kóprová omáčka určite nesklame rovnako.

  • Doba prípravy: 15 minút,
  • Doba varenia: 40 minút,
  • Počet porcií: 5 - 6 porcií,

Ingrediencie na znojemskú omáčku

  • 700 g bravčového mäsa (bravčové plece),
  • 2 ks cibuľa,
  • 30 dkg slaniny,
  • 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice,
  • 6 ks sterilizovaných uhoriek,
  • 1 čajová lyžička soli,
  • mleté čierne korenie,
  • 1 kocka bujónu masox,
  • 2 polievkové lyžice oleja,

Na zápražku:

  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 2 polievkové lyžice,
  • hladkej múky,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na znojemskú uhorkovú omáčku

  1. Najskôr si cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Do hrnca dáme olej a cibuľu naň osmažíme do zlatista.


     
  2. Slaninu nakrájame na kocky a pridáme k cibuli a smažíme až slaninu do sklovita.


     
  3. Mäso nakrájame na kocky a pridáme k cibuli a slanine, až sa zatiahne, osolíme a okoreníme.


     
  4. Zmes podlejeme vodou cca 1,5l, vhodíme masox a nakrájame uhorky na kocky a pridáme k mäsu. Varíme mäso do mäkka cca 30 minút.


     
  5. Medzitým si urobíme zápražku. Na panvičke rozpustíme maslo a vmiešame doň múku, až nám zápražka stmavne, pridáme do omáčky a necháme omáčku 10 minút prebublať.


     
  6. K znojemskej omáčke sa skvele hodí ryža alebo domáca žemľová knedľa.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na stroganov.