Cestoviny s tekvicovou omáčkou chutia úžasne. Vyskúšajte fit recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.

Cestoviny s tekvicovou omáčkou a kuracím mäsom - fotorecept kliknite

Cestoviny s najlepšou tekvicovou omáčkou a kuracím mäsom určite vyskúšajte. Fit recept z obľúbenej kuchyne portálu Ženy v meste je nenáročný na prípravu, a výsledok stojí za to. Pochutí si celá rodina.

Mäso neobľubujete? Tak si pripravte iba dokonalú tekvicovú omáčku, pridajte parmezán a na zvýraznenie chuti tekvicový olej. Mňam.

A je tu opäť nový týždeň. Receptom tohto týždňa sú cestoviny, ktoré milujú všetci. Predovšetkým deti obľubujú smotanové omáčky, ktoré s cestovinami dokonale ladia. Naša vynikajúca tekvicová omáčka vďaka tekvici poteší aj vaše zdravie.

Môžete zvoliť cestoviny celozrnné, ale aj bezlepkové. A k tomu úžasná lahodná chuť omáčky.

Pripravili sme aj recept na rýchle a zdravé špagety s paradajkami

Cestoviny s najlepšou tekvicovou omáčkou, úspech zaručený

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Počet porcií: 4

 

 

Cestoviny s tekvicovou omáčkou - ingrediencie

400 g obľúbeného druhu cestovín (na jednu porciu počítame 100 g cestovín)

na  tekvicovú omáčku:

  • 1/2 tekvice mäsitého druhu strednej veľkosti (dve 15 cm polovice tekvice)
  • 2 polievkové lyžice masla (olivového oleja)
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 300 ml mlieko (podľa potreby, aj viac) 
  • 250 ml šľahačková smotana

 

  • na dochutenie omáčky: soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, kurkuma (výborná na kĺby)
  • na vylepšenie cestovín: parmezán, tekvicový olej
  • opečené kuracie kúsky: 2 ks kuracie prsia strednej veľkosti, 2 polievkové lyžice olivového oleja, soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

 

 

Cestoviny s najlepšou tekvicovou omáčkou a kuracím mäsom. Foto - Nela

 

Cestoviny s tekvicovou omáčkou - postup receptu

  1. Mäsitý druh tekvice očístíme, vyberieme striedku, umyjeme a osušíme. Ak zvolíme tekvicu Hokkaido, nie je ju potrebné ju ošúpať, šupka dusením zmäkne. Tekvicu nakrájame na menšie kocky, keď máme málo času, nastrúhame ju. Skôr sa udusí.
  2. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno. Do väčšieho hrnca pridáme maslo, ktoré roztopíme, pridáme cibuľu, orestujeme do sklovita. Vložíme kocky tekvice alebo nastrúhanú tekvicu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou, kurkumou. 
  3. Restujeme približne 5 minút. Pridáme na plátky nakrájaný alebo roztlačený cesnak. Trošku orestujeme kvôli chuti. Podlejeme vodou podľa potreby. Tekvica by mala mať toľko vody, aby sa udusila a nepripálila sa. Dusíme do mäkka približne 15 minút. 
  4. Tekvica je nielen chutná, ale veľmi zdravá zelenina. Je plná vitamínov a živín. Zmäknutú tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom alebo rozštucháme do konzistencie pyré. Takéto pyré je základom našej skvelej omáčky, ktorá je hotová za pár minút.
  5. Tekvicové pyré zriedime mliekom do požadovanej hustoty omáčky. Prilejeme šľahačkovú smotanu, ktorá lahodnú tekvicovú omáčku zjemní a dodá dokonalú bodku na záver. Ak je potrebné, omáčku dochutíme, prípadne ešte zriedime ako obľubujeme.
  6. Ak zvolíme cestoviny s tekvicovou omáčkou a kuracím mäsom, kuracie prsia si na začiatku umyjeme, osušíme, nakrájame na kocky, pridáme olivový olej a korenie. Premiešame. Na rozohriatej panvici kuracie mäso opečieme do zlatista zo všetkých strán.

Tip na záver: Uvarené cestoviny scedíme a pridáme omáčky. Premiešame. Podávame tak, že si cestoviny s tekvicovou omáčkou dáme na tanier, pridáme kúsky opečených kuracích pŕs, zastrúhame parmezánom a zakvapneme tekvicovým olejom na zvýraznenie chuti. Mäso nemusíte? Tak ho jednoducho vynechajte. 

Dobrú zdravšiu chuť.

 Vyskúšajte aj recept na vynikajúci cestovinový šalát s kuracím mäsom