Tu je jednoduchý recept na ľahučké a nadýchané lievance. Iný recept už nielen nebudete potrebovať, ale nebudete ho ani chcieť. :)

Lievance

Lievance si môžete dopriať na pohodové víkendové ráno alebo ako sladký dezert za hlavným chodom. Tento recept na lievance zahŕňa prípravu cesta a postup prípravy, pričom zdobenie a ochucovanie lievancov nechávame na vás.

Môžete zvoliť čerstvé alebo mrazené ovocie, jogurt, tvaroh, Nutellu, lekvár alebo kombináciu všetkého. Najchutnejšie sú čerstvé, ale veľmi dobré sú ešte aj na druhý deň.

  • Čas prípravy: 15 minút.
  • Čas varenia: 20 min.
  • Počet porcií: okolo 30 kúskov (3-4 porcie),

Ingrediencie na lievance

  • 200 g polohrubá múka,
  • 1 ks vanilkový cukor (20g),
  • 40 g krupicový cukor (rozdelený na dve polovice),
  • 2 ks vajce,
  • 250 ml mlieko,
  • 2 PL roztopené maslo,
  • ½ balíčku kypriaceho prášku do pečiva (7g),
  • Štipka soli,
  • Olej na potretie panvice (ak treba),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup na prípravu lievancov

  1. Ingrediencie na lievance z chladničky vyberieme aspoň 30 minút pred prípravou, aby boli izbovej teploty. Múku preosejeme s 20 g krupicového cukru, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva – premiešame. Žĺtky a bielky oddelíme, maslo roztopíme a necháme vychladnúť.


     
  2. Žĺtky vymiešame s roztopeným (ale nie teplým) maslom a mliekom. Túto tekutú zmes prilejeme do sypkej zmesi a dobre metličkou premiešame, aby sa vytvorilo hladké cesto. Necháme odstáť aspoň 10 minút. Z bielkov a 20 g krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Môže to trvať 7-10 minút, kým sneh bude pevný a lesklý.


     
  3. Stierkou opatrne a jemne premiešame tuhý sneh s cestom, aby sme zachovali jeho nadýchanú štruktúru.


     
  4. Panvicu predhrejeme na strednú teplotu a jemne ju potrieme olejom (ak máte nepriľnavú panvicu, olej nie je nutný). Polievkovou lyžicou kladieme cesto na panvicu. Lievance otáčame, keď sa na povrchu začnú objavovať bublinky a okraje sa mierne stuhnú. Opekanie trvá z jednej strany asi 2-3 minúty a z druhej 1-2 minúty, kým sú zlatohnedé.


     
  5. Hotové lievance podávame s obľúbenými prísadami ako čerstvé alebo mrazené ovocie, jogurt, tvaroh, Nutella, lekvár alebo sirup. Najchutnejšie sú čerstvé, ale veľmi dobré sú ešte aj na druhý deň, ak ich uskladníte v uzavretej nádobe.

Hotovo! Dobrú chuť. Skúste aj tento recept na nadýchané lievance. A tu je aj recept na hrnčekové palacinky.

Videorecept

Tipy na prípravu lievancov

  • Používanie rôznych múk: Ak chcete experimentovať, môžete použiť celozrnnú múku, špaldovú múku alebo bezlepkovú múku pre rôzne variácie lievancov.
  • Pridávanie príchutí do cesta: Skúste pridať do cesta trochu škorice, muškátového orieška alebo citrónovej kôry pre extra chuť.
  • Variácie s ovocím: Môžete pridať čučoriedky, banány alebo jablká priamo do cesta pred pečením pre ovocné lievance.

Zdravé alternatívy

  • Náhrady cukru: Namiesto krupicového cukru môžete použiť med, javorový sirup alebo kokosový cukor.
  • Nízkokalorické prísady: Použite nízkotučný jogurt alebo tvaroh ako prílohu namiesto Nutelly alebo klasického sirupu.

Podávanie a skladovanie

  • Podávanie: Lievance podávajte s čerstvým ovocím, gréckym jogurtom alebo domácim ovocným sirupom. Skvele sa hodí aj šľahačka alebo orieškové maslo.
  • Skladovanie: Ak vám zostanú lievance, môžete ich uložiť do vzduchotesnej nádoby a skladovať v chladničke až 2 dni. Na opätovné zohriatie ich dajte na krátko do mikrovlnnej rúry alebo ohrievajte na panvici.

Výživové informácie

  • Kalórie: 120 kcal na 1 lievanec
  • Bielkoviny: 3 g na 1 lievanec
  • Sacharidy: 15 g na 1 lievanec
  • Tuky: 5 g na 1 lievanec

Časté otázky

  • Prečo sa mi lievance lepia na panvicu? Skontrolujte, či je panvica dostatočne predhriata a či používate dostatok oleja alebo masla na potretie.
  • Ako dosiahnuť nadýchané lievance? Dbajte na to, aby ste bielky vyšľahali do tuhého snehu a potom ich jemne zamiešali do cesta.

Ohlasy a hodnotenia

Podporte čitateľov, aby zanechali svoje komentáre a hodnotenia, prípadne svoje vlastné tipy a triky na prípravu lievancov. To môže prispieť k interaktivite a zdieľaniu skúseností.

Alternatívne verzie receptu

  • Vegánske lievance: Použite rastlinné mlieko (napr. mandľové alebo ovsené) a namiesto vajec použite banán alebo jablkový pretlak.
  • Bezlepkové lievance: Použite bezlepkovú múku a uistite sa, že všetky ostatné ingrediencie sú bezlepkové. Vyskúšajte aj recept na klasické lievance.