Z dielne kuchyne portálu Ženy v meste pre vás máme jednoduché krémové rizoto so zeleninou podľa talianskeho receptu. Určite vyskúšajte tento skvelý recept, ktorý si ľahko pripravíte len za 30 minút. Želáme vám dobrú chuť.

Milujete ryžu a jednoduché jedlá z nej a máte iba necelú hodinu na prípravu obeda? Neváhajte a pripravte si úžasné krémové rizoto so zeleninou a parmezánom. Dokonalá chuť ako z Talianska! Jedzte jednoducho, zdravo a chutne so značkou Ženy v meste.

Rizoto

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 3-4

Správne talianske rizoto, pochádzajúce pôvodne zo severného Talianska, obsahuje popri ryži a zelenine tri ingrediencie, víno, maslo a cibuľu. Už počas prípravy krémového rizota sa vám budú zbiehať slinky. Cibuľka a ryža orestované na zdravom olivovom oleji, prilievané suchým bielym vínom a podlievané skvelým vývarom. Mňam, radosť variť!

Tip: Bez mäsa to pre vás ale nie je ono? Navrch pridajte opečené kuracie kúsky a dokonalé krémové rizoto so zeleninou a kuracími kúskami je hotové.

Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho úžasných receptov z ryže. Nech sa páči recepty z ryže. Inšpirujte sa zeleninové rizoto zo záhradky

Zdravý recept

  • 2 hrnčeky ryže (vhodnej na prípravu talianskeho rizota)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 ks menšia cibuľa (najlepšie jemnejšia, šalotka, červená cibuľa)
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 1 dl bieleho suchého vína (môžeme pridať aj 2 dl)
  • 2 hrnčeky mrazenej zeleniny (hrášok, mrkva, kukurica - iná obľúbená zelenina)
  • kúsok masla (cca 30 g)
  • hrsť strúhaného parmezánu (podľa chuti)
  • na podlievanie: horúci vývar (kurací, zeleninový), môže byť aj horúca voda
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, kurkuma
  • na dozdobenie: čerstvé bylinky

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup prípravy jednoduchého rizota

  1. Na prípravu talianskeho rizota je najlepšie zvoliť kvalitnejšiu ryžu, vhodnú na pravé talianske rizoto. Aj keď je drahšia, výsledok stojí za to.


     
  2. Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak. Stačí iba chvíľu, aby zavoňal.


     
  3. Pridáme ryžu, ktorú nepremývame. Restujeme 3 minúty. Prilejeme aj biele suché víno, restujeme ďalej, cca 3 minúty. Necháme ho odpariť.


     
  4. Pridáme korenie podľa chuti (soľ, mleté čierne korenie, kurkumu). Rizoto za stáleho miešania restujeme, podlievame ho horúcim vývarom.


     
  5. Je dôležité, aby bola ryža vždy mokrá a postupne prijímala tekutiny. Vývaru (vody) pridávame toľko, koľko jej pohltí, Pripravíme si zeleninu.


     
  6. Keď je už ryža mazľavejšia (cca 10 minútach restovania), pridáme mrazenú zeleninu. Rizoto restujeme a podlievame ešte ďalších 10 minút.


     
  7. Rizoto potom odstavíme. Primiešame maslo, miešame a "krémujeme". Pridaním masla získa rizoto vynikajúcu chuť, fantastickú krémovosť.


     
  8. Nakoniec pridáme nastrúhaný parmezán. Rizoto necháme ešte 5 minút odpočívať a ihneď podávame. Môžeme pridať obľúbené čerstvé bylinky.


     
  9. Podávame


     

Tip na záver: Bez mäsa to pre vás nie je ono? Nakrájané kuracie kúsky (ochutené obľúbeným korením) si rýchlo opečte (ugrilujte) na panvici do zlatista. Opečené mäsko pridajte navrch. Dokonalé krémové rizoto so zeleninou a kuracími kúskami je hotové.

Dobrú chuť. 

Vyskúšajte aj fit recept bleskové rizoto s kuracím mäsom a zeleninou