Skvelá Hokkaido tekvica - vitamíny, živiny, skladovanie, účinky. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila ďalší zaujímavý blog, tento krát o úžasnej tekvici Hokkaido, ktorá si právom vyslúžila pomenovanie oranžový zázrak jesene. 

Hitom tejto sezóny je jednoznačne tekvica Hokkaido. Je veselá a láka svojou nádhernou sýtou oranžovou farbou. Keď sa povie tekvica Hokkaido , väčšina z nás si predstaví Halloween.

Skvelá Hokkaido tekvica - vitamíny, živiny, skladovanie

Krásne sa na nás usmieva takmer zovšadiaľ, je súčasťou mnohých jesenných dekorácií. Tekvica Hokkaido k jeseni jednoducho patrí. Ale čo je ozaj najdôležitejšie, práve táto nádherná tekvica je skutočným pokladom pre naše zdravie.

Tekvica Hokkaido pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka – Japonska, pôvodne indiánska plodina. Táto  odroda sa jednoducho pestuje, niekedy dokáže dorásť do obrovských rozmerov.

 

 

Je dostupná takmer vo všetkých obchodoch. Kedysi tekvica patrila medzi jedlá chudobných a dobytka. Teraz, vďaka liečivým účinkom na ľudský organizmus sa stáva vyhľadávanou lahôdkou aj v tých najlepších reštauráciách. 

Prečo práve tekvica Hokkaido?

  • pravidelnou konzumáciou proti  infarktu a mŕtvici
  • zlepšuje zrak
  • znižuje krvný tlak
  • má močopudné a protizápalové účinky
  • blahodarne pôsobí pri žalúdočných problémoch, ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice
  • napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi
  • obsahuje mnoho antioxidantov
  • prečisťuje celý organizmus
  • pomáha proti hlístam a mrliam
  • chráni bunky
  • podporuje zdravú pokožku bez alergií
  • má málo kalórií https://ssl.gstatic.com/chat/emoji/8plxssjuw1/emoji_u1f60d.png

 

Tekvica Hokkaido má mäkkú, maslovú dužinu. Je jedinou tekvicou, ktorú nemusíme šúpať. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Obsahuje aj mnoho cenných minerálnych látok. Je to skutočná vitamínová bomba pre naše zdravie. S našim telom robí neskutočné zázraky.

Tekvica Hokkaido aj  jej cenné vitamíny a živiny

  • draslík
  • luteín 
  • vápnik
  • fosfor
  • železo
  • horčík 
  • kyselina listová
  • veľa vlákniny
  • zinok (hlavne v tekvicových semienkach)
  • dominantné zastúpenie vitamínov A, B, C, E, K

 

 

Tekvicové semienka

Áno. Áno. Áno. Sú veľmi zdravé a bohaté obzvlášť na vlákninu a zinok. Práve tieto  látky sú prospešné v boji proti nádorovým ochoreniam. Nachádzajú sa tu aj omega-3-mastné kyseliny, ktoré pozitívne vplývajú na krvný tlak, pôsobia protizápalovo a stimulujú srdce. Už hrsť týchto semienok denne nám vylepší aj náladu.

Tekvicový olej

Z tekvicových semien sa získava aj cenný olej. Tekvicový olej napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Pôsobí aj proti zväčšenej prostate.

Tekvicu Hokkaido šúpať alebo nešúpať?

Jednoznačne ponechať aj šupku. Aj keď je veľmi tvrdá a potrebujete ostrý nôž, pečením alebo dusením nádherne zmäkne. Práve v šupke je najviac vitamínov a živín.

 

 

Tekvica Hokkaido a trávenie

Konzumáciou tejto tekvice sa zlepší aj vaše trávenie, preto je nápomocná aj pri chudnutí. 

Tekvica Hokkaido a obsah betakaroténu

Už jej úžasná oranžová farba naznačuje, že tekvica Hokkaido má vyšší obsah betakaroténu ako mrkva.

Obklad z tekvice Hokkaido na popáleniny?

Indiáni využívali túto tekvicu aj pri popáleninách. Dužinu z tekvice stačilo roztlačiť, zmiešať s vodou, schladiť a prikladať na postihnuté miesta.

Môžeme konzumovať tekvicu Hokkaido všetci?

Pravdepodobne áno. Nie sú zistené nejaké alergie. Táto tekvica je vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy, pochutnávať si na nej môžu aj ľudia pri intolerancii na lepok. Tekvica Hokkaido má skrátka veľmi priaznivé účinky na naše zdravie. 

Ako spoznáme zrelú tekvicu?

V prvom rade nádhernou oranžovou farbou. Samozrejme, vyberáme plod bez poškodení. Dávame pozor, aby nebola otlčená a nahnitá. Mala by „znieť“ duto a jej drevnatá stonka by mala byť suchšia.

 

 

Je potrebné tekvicu Hokkaido dôkladne umyť?

Áno, pretože sa odporúča konzumovať práve túto tekvicu aj so šupkou. 

Ako skladujeme tekvicu Hokkaido?

Vhodným prostredím na skladovanie tejto obľúbenej tekvice je suchá pivnica. Takto vydrží až do jari. V chladničke ju môžeme ponechať tri mesiace. Je vhodné ju aj zamraziť. Počas celého roka si tak môžeme pripravovať obľúbené a zdravé pochúťky až do ďalšej sezóny.

Tekvica Hokkaido v kuchyni

Skvelá, úžasná, fantastická. Do polievok, omáčok, šalátov, nátierok, ako zdravá príloha. Výborne dopĺňa jedlá na slano, ale je aj veľmi chutná v koláčoch a sladkých dezertoch. Môžeme ju variť, grilovať, vyprážať aj piecť.

Tekvica Hokkaido a kozmetika?

Predstavte si, že áno. Pleťové masky, peelingy, masky na vlasy. Je dokonalá nielen zvnútra, ale aj zvonka.

Ešte ste tekvicu Hokkaido neochutnali?

Tak to napravte a potešte svoje zdravie. Vyberte si z ponuky našich jednoduchých a osvedčených receptov. Najobľúbenejšia je krémová polievka z tekvice Hokkaido, ale našim čitateľom chutí aj fantastický vývar zo semienok  z tekvice, výborný tekvicový koláč, pečená tekvica s cesnakom a mnoho iných pochúťok. Nájdete ich v našej rubrike receptov.

A na záver?

Tekvica Hokkaido. Úžasná nielen na dekorovanie, ako vitamínová bomba pre naše zdravie, ale aj nízkokalorická lahôdka, fantastická pri chudnutí. Jednoducho, táto oranžová krásavica je pre nás ženy ako stvorená.

Kuchyňa portálu Ženy v meste vám praje krásnu a pokojnú jeseň. Ďakujeme za vašu priazeň.  https://ssl.gstatic.com/chat/emoji/8plxssjuw1/emoji_u1f341.pnghttps://ssl.gstatic.com/chat/emoji/8plxssjuw1/emoji_u1f342.png