Púpavový med je skvelý nápad ako využiť bežne dostupné púpavové kvety a využiť ich na prípravu púpavového medu. Nemajte obavy, prípravu zvládne aj každý začiatočník, pretože je úplne jednoduchá. Pomôže vám aj náš podrobný fotorecept.

Púpavový med - fotorecept kliknite

Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka overený recept ako pripraviť domáci púpavový med. Urobte si prechádzku a nazbierajte si zázračnú púpavu. Výsledkom bude nielen pohyb, ale rovnako si môžete uvariť aj úžasný med ak si nazbierate práve kvitnúcu púpavu. Alebo napríklad aj úžasný púpavový sirup.

Med má skvelé účinky pre zdravie. Hoci je púpava liečivá, rastie takmer všade vlastne ako burina. Pritom možno neviete, že jej kvety, listy i koreň sú nabité liečivými látkami.

Z vitamínov je to najmä vitamín C, K, A, B6, thiamín, riboflavím, z minerálnych látok železo, vápnik, draslík, horčík, zinok, kyselina listová. Púpava aj detoxikuje, lieči alergie, znižuje cholesterol, má žlčopudné a močopudné účinky. Preto toľká pozornosť. Vyskúšajte aj zázračný žihľavový sirup, jednoduchý recept

  • Čas prípravy púpavového medu: 15 minút
  • Čas lúhovania: 24 hodín
  • Čas varenia medu: cca 1,5 hod (podľa hustoty)
  • Počet porcií: 950 g sklenený pohár - 3 kusy

Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás v ponuke mnoho zdravých receptov. Stačí si iba vybrať. Napríklad aj recept na púpavový sirup. Každý deň pre vás pripravujeme recepty, ktoré sú plné živín a vitamínov. Nech sa páči. Dnes prinášame recept na najlepší domáci púpavový med. Jednoducho, zdravo a chutne so značkou Ženy v meste.

Ako pripraviť púpavový med - ingrediencie                                    

  • 580 kvetov púpavy
  • 2 l vody
  • 2 kg kryštálového cukru (môžeme zvoliť aj cukor trstinový)
  • 2 bio citróny nakrájané na menšie kúsky
  • šťava z jedného bio citróna

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Najlepší púpavový med, recept ako pripraviť púpavový med. Foto - Nela

Postup receptu na púpavový med

  1. Púpavu zbierame na odľahlých miestach, nie blízko ciest. Zbierame iba hlavičky bez stoniek. Hlavičky púpav neumývame (kvôli peľu), necháme ich v cedníku postáť, aby chrobáčiky povyliezali.
  2. Do väčšieho hrnca pridáme hlavičky púpav, na menšie kúsky nakrájané bio citróny s kôrou (pri klasických citrónoch kôru vynecháme, pridáme iba dužinu) a citrónovú šťavu. Povaríme 15 minút.
  3. Takto pripravenú púpavu (bez cukru) necháme v chlade (chladnička, komora) lúhovať 24 hodín. Je to veľmi dôležité, pretože sa počas lúhovania uvoľnia z púpavy všetky zdraviu prospešné látky. 
  4. Na druhý deň vylúhovanú púpavu s citrónmi precedíme cez hustú gázu. Je to trošku náročnejšie, pretože je dôležité všetko poriadne vytlačiť, do poslednej kapôčky, aby sme mali kvalitný výluh.
  5. K púpavovej šťave pridáme kryštálový (trstinový) cukor, privedieme do varu. Takto med varíme na silnejšom stupni 30 minút, potom na jemnom stupni približne 50-60 minút, občas premiešavame.
  6. Tento čas na varenie medu nám bude bohato stačiť. Púpavový med by mal mať konzistenciu ako včelí med. Pre kontrolu hustoty medu, odoberieme jednu lyžicu a dáme ju na chvíľu do chladničky.
  7. Potom skontrolujeme hustotu. Ak je hustota správna, takto pripravený domáci púpavový med ešte horúci nalievame do čistých suchých  sklenených pohárov. Pri vrchu pohára necháme priestor 0,5 cm.
  8. Sklenený pohár na vrchu dôkladne očistíme papierovým obrúskom, potom ho viečkom dobre uzavrieme. Pozor, je horúci, robíme to opatrne. Poháre otočíme, necháme vychladnúť do druhého dňa.
  9. Pripravte si púpavový med podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Tip na záver: Domáci púpavový med je skvelý nielen do čaju, koláčov, ale všade tam, kde používate aj včelí med. Vynikajúco chutí na kváskovom chlebíku či pečive s maslom. Mňam, to je ale dobrota.

Zdravé sladenie. Vybrali sme pre vás recept na liečivé víno z medvedieho cesnaku