Táto bolonská zmes z červenej šošovice je pripravená vo vegánskej variante. Pripravte si s nami bolonskú zmes tentoraz podľa receptu trošku inak.

Boloňská zmes z červenej šošovice, vyskúšaný recept

Receptov na boloňskú zmes je veľa. Väčšinou sa pripravuje s mletým mäsom a zeleninou. Vo vegánskom prevedení môžeme namiesto mäsa použiť drobnú strukovinu alebo polotovary na báze sóje (Tempeh, Tofu, sójová drť, Robí drť,…) alebo červenú šošovicu alebo doplniť gulôčkami Goody Foody. 

Určite tento recept pridajte medzi svoje recepty z červenej šošovice, nebudete ľutovať. Táto omáčka z červenej šošovice sa vám doma určite nestratí.

Pripravte si doma výbornú bolonskú zmes, tak ako sme ju pripravovali v IV. epizóde Kulinárskej edukačnej šou: Na hrášku alebo príďte na pokračovanie.

#zdravo #recept  #vyziva  #zdravyzivotnystyl #varenie  #kuchyna #recepty #slovensko @chrumkaveepizodynahrasku

Ingrediencie na bolonskú zmes z červenej šošovice

  • cibuľa,
  • cesnak,
  • mrkva,
  • petržlen,
  • zeler,
  • 3-farebná paprika,
  • paradajky (čerstvé alebo konzervované),
  • chilli papričky,
  • zelená vňať saturejky a ligurčeka,
  • bazalka,
  • rajčinová štava,
  • červená šošovica,
  • Na dochutenie: Morská soľ, olivový olej, mletá červená paprika, sójová omáčka Tamari.

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Boloňská zmes z červenej šošovice, vyskúšaný recept. Foto - Na hrášku

Postup receptu na bolonskú zmes s červenou šošovicou

  1. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na jemno. Cesnak ošúpeme, nastrúhame na jemno na strúhadle. Papriku umyjeme, odstránime jadierka, pokrájame na malé kocky.
  2. Paradajky krátko necháme prejsť varom, vložíme do studenej vody, scedime, ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky. U sterilizovaných paradajok môžeme hneď pokrájať. Mrkvu, petržlen a zeler umyjeme, nakrájame na menšie kocky. Cibuľu podusíme do sklovita na oleji. Do základu môžeme pridať aj chilli papričky a zelenú  vňať saturejky a ligurčeka, solíme.
  3. Postupne pridávame na kocky pokrájanú mrkvu, petržlen, zeler, papriku a dusila som asi spolu asi 20 minút. Pridávame blánšírované pokrájané paradajky a rajčinovú šťavu. Dusíme ešte asi 15 minút, pokiaľ sa paradajky dobre rozvarili.
  4. Pred dohotovenim pridáme zeleninový vývar (alebo vodu), mletú červenú papriku a varíme spolu asi 7 – 10 minút. Ak použijeme väčšie množstvo cibule, nie je potrebné zahusťovať. Spolu s ostatnou zeleninou vytvoria potrebnú hustotu omáčky. Nakoniec omáčku zjemníme olivovým olejom a ochutíme sójovou omáčkou Tamari.
  5. Pri podávaní s cestovinami môžeme zmes posypať pokrájanou bazalkou a postrúhaným vegi syrom. Ideálnym doplnkom sú Goody Foody gulôčky, ktoré stačí veľmi krátko povariť vo vode alebo ešte lepšie v omáčkovej zmesi pred jej dovarením.

Dobrú chuť. Skúste aj recepty na našom webe Dobrá kuchyňa.