Jahodový dezert je často označovaný za najlepší domáci sezónny koláč. Pripravte si skvelý dezert s jahodami podľa nášho overeného receptu Kulinárskej edukačnej show na hrášku.

Najlepší jahodový dezert, vyskúšaný recept

Jahodový dezert s krémom a jahodami so želatínou sa na prvý pohľad môže zdať ako klasika. A asi ňou aj je. Jahody sú predsa zrejme najobľúbenejším u nás domácim ovocím.

Tento recept je naozaj overený rokmi praxe a rozhodne s ním nepokazíte nijakú letnú oslavu. Máte v chladničke jahody aj inokedy, rozhodne to nevadí. Chutiť vám bude dokonale hocikedy. 

Aj tento recept na jahodový dezert bol medzi tými, ktoré sme pripravili na našej Kulinárskej edukačnej šou 6.mája 2022.

#zdravo #recept  #vyziva  #zdravyzivotnystyl #varenie  #kuchyna #recepty #slovensko @chrumkaveepizodynahrasku

Ingrediencie na jahodový dezert

Suroviny na korpus:

  • 1 šálka (2,5 dl) špaldovej múky celozrnnej,
  • 1 šálka (2,5 dl) špaldovej múky bielej,
  • 2/3 šálky trstinového cukru
  • 2/3 šálky kvalitného oleja
  • 1/3 šálky kakaa
  • Štipka soli
  • 1 bal kypriaceho prášku z Vínneho kameňa
  • 1,5 šálky vody (podľa potreby)

Suroviny na krém:

Suroviny na jahody so želatinou:

  • 1 kg mrazených jahôd,
  • 2 bal želatíny,
  • 1, 5 šálky vody na želatínovú hmotu,
  • Štipka soli
  • 5 PL trstinového cukru

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Najlepší jahodový dezert, vyskúšaný recept. Foto - Kulinárska edukačná šou Na hrášku

Postup receptu na jahodový dezert

  1. Korpus postup: Do misky dáme všetky suché ingrediencie. Premiešame. Pridáme tekuté suroviny a vodu (prilievame podľa potreby). Dobre vareškou alebo šľahačom premiešame. Vylejeme na papierom vystlaný plech. Dáme piecť na cca 30 minút pri teplote 180 stupňov. Upečený korpus necháme dobre vychladnúť. Vychladnutý natrieme ríbezľovým (alebo jahodovým) džemom.
  2. Krém postup: Smotanu s cukrom vyšľaháme do stuhnutia. Do misky dáme Mascarpone, tvaroh, vyšľahanú šľahačku, stužovač. zľahka premiešame. Krém opatrne nanesieme na korpus potretý džemom. Necháme dobre stuhnúť.
  3. Jahody so želatínou postup: Mrazené alebo čerstvé jahody krátko povaríme vo vode s cukrom a štipkou soli (aby sa ľahšie kraja koláč na porcie). Zmes precedíme cez sitko, tekutinu dáme naspäť do hrnca variť spolu s 2 balíkmi želatíny. Krátko povaríme (3 – 5 minút), odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ poukladáme pokrájané jahody na stuhnutý krém z Mascarpone. Prelejeme ich opatrne vychladenou šťavou so želatinou. Necháme dobre stuhnúť. 

Podávame s dealkoholizovaným vínom. Vyskúšajte aj náš recept na jahodový koláč s posýpkou.