Fantastická cuketová polievka s mrkvou, recept na zeleninový vývar. Ak áno, tak podľa super receptu vašej obľúbenej kuchyne portálu Ženy v meste.

Sezóna cukety je tu. Cuketa je úžasná zelenina, nabitá vitamínmi a živinami. Máte doma takú väčšiu cuketu s jadierkami? Výborne. Pripravte si fantastickú polievku z cukety, ktorá chutí ako vývar. Je ľahká a zdravá. Dobrú chuť.

Výborná cuketová polievka s mrkvou, zeleninový vývar - fotorecept kliknite

V letnom období konzumujeme oveľa viac ovocia a zeleniny. Milujete vývary? Čo tak vyskúšať fantastickú polievku z cukety, ktorá chutí ako vývar? Úžasná polievka pre celú rodinu. Inšpirujte sa receptom kuchyne portálu Ženy v meste. 

Vybrali sme pre vás skvelý recept na zeleninovú polievku s krupicovými haluškami

 

Výborná cuketová polievka s mrkvou - zeleninový vývar

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Počet porcií: 6

 

 

Výborná cuketová polievka s mrkvou, zeleninový vývar - ingrediencie

  • dužina - jadierka z cukety (jedna väčšia alebo dve menšie cukety)
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 5 ks menšia mladá mrkva
  • 2 ks menší mladý petržlen
  • malý kúsok zeleru
  • malý kúsok kalerábu
  • 1 ks cibuľa alebo zelená cibuľka
  • 1 ks paradajka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • list šalátu alebo kapusty
  • cca 2,5 l vody (prípadne podľa potreby)
  • na dochutenie: soľ, vegeta bez soli (nemusí byť), celé čierne korenie 

 

Fantastická polievka z cukety, ktorá chutí ako vývar. Foto - Nela

 

 Výborná cuketová polievka s mrkvou - postup receptu na zeleninový vývar

  1. Z väčšej cukety vyberieme dužinu a jadierka, vložíme ich do väčšieho hrnca. Prilejeme 2,5 l vody. Necháme variť na miernom stupni 20 minút, aby sa striedky vyvarili. Keď nám polievka príliš vrie, pridáme pohár studenej vody, ktorý polievku vyčistí.  Koreňovú zeleninu očistíme a umyjeme.
  2. Na masle si orestujeme koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler cca 5 minút. Takto pripravená zelenina dodá cuketovej polievke chuť a vôňu. Pripravenú zeleninu vložíme do polievky. Pridáme paradajku, cesnak, cibuľu, môžeme aj list šalátu či kapusty, čerstvú petržlenovú vňať.
  3. Do polievky ešte pridáme celé čierne korenie, soľ a vegetu (najlepšie domácu). Vývar z cukety varíme podľa potreby, približne 40 minút, aby zelenina zmäkla a uvoľnili sa chute. Cuketovú polievku podávame s haluškami alebo obľúbenou cestovinou. Dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tip na záver: Ak nemáte cuketu, môžete si zeleninový vývar pripraviť z dužiny a jadierok tekvice. Čo je úžasné, využije sa celá cuketa či tekvica. Ani kúsok zeleniny na zmar. A ešte jeden úžasný tip. Dužinu a jadierka si zamrazte, a zdravý vývar si môžete pripraviť kedykoľvek.

Dobrú chuť. 

Pripravili sme pre vás recept na výbornú cuketovú polievku, od ktorej zaručene nepriberiete