Výborná cuketová polievka s mrkvou je overený recept na výbornú zeleninovú polievku. Vyskúšajte recept s ktorým sa cuketová polievka s mrkvou stane vašou obľúbenou.

Cuketová polievka s mrkvou

Najmä v letnom období konzumujeme oveľa viac ovocia a zeleniny. Milujete vývary? Čo tak vyskúšať fantastickú polievku z cukety, ktorá chutí ako vývar?

Cuketa je úžasná zelenina, nabitá vitamínmi a živinami. Máte doma takú väčšiu cuketu s jadierkami? Výborne. Pripravte si fantastickú cuketovú polievku, ktorá chutí ako zeleninový vývar. Je ľahká a zdravá. Jednoducho, želáme dobrú chuť.

Úžasná polievka pre celú rodinu. Inšpirujte sa receptom kuchyne portálu Ženy v meste. Vybrali sme pre vás aj skvelý recept na zeleninovú polievku s krupicovými haluškami

Výborná cuketová polievka s mrkvou

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Počet porcií: 6

 

Ingrediencie na cuketovú polievku s mrkvou

  • cuketová dužina - jadierka z cukety (jedna väčšia alebo dve menšie cukety),
  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 5 ks menšia mladá mrkva,
  • 2 ks menší mladý petržlen,
  • malý kúsok zeleru,
  • malý kúsok kalerábu,
  • 1 ks cibuľa alebo zelená cibuľka,
  • 1 paradajka,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • petržlenová vňať,
  • list šalátu alebo kapusty,
  • cca 2,5 l vody (prípadne podľa potreby),
  • na dochutenie: soľ, vegeta bez soli (nemusí byť), celé čierne korenie,

 

 

Postup receptu na cuketovú polievku s mrkvou

  1. Z väčšej cukety vyberieme dužinu a jadierka, vložíme ich do väčšieho hrnca. Prilejeme 2,5 l vody. Necháme variť na miernom stupni 20 minút, aby sa striedky vyvarili. Keď nám polievka príliš vrie, pridáme pohár studenej vody, ktorý polievku vyčistí.  Koreňovú zeleninu očistíme a umyjeme.


     
  2. Na masle si orestujeme koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler cca 5 minút. Takto pripravená zelenina dodá cuketovej polievke chuť a vôňu. Pripravenú zeleninu vložíme do polievky. Pridáme paradajku, cesnak, cibuľu, môžeme aj list šalátu či kapusty, čerstvú petržlenovú vňať.


     
  3. Do polievky ešte pridáme celé čierne korenie, soľ a vegetu (najlepšie domácu). Vývar z cukety varíme podľa potreby, približne 40 minút, aby zelenina zmäkla a uvoľnili sa chute. Cuketovú polievku s mrkvou podávame s haluškami alebo obľúbenou cestovinou. Dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tip na záver: Ak nemáte cuketu, môžete si takýto zeleninový vývar pripraviť z dužiny a jadierok tekvice. Čo je úžasné, využije sa celá cuketa či tekvica. Ani kúsok zeleniny na zmar. A ešte jeden úžasný tip. Dužinu a jadierka si zamrazte, a zdravý vývar si môžete pripraviť kedykoľvek.

Dobrú chuť. Pripravili sme pre vás recept na cuketovú polievku