Obľúbené kuracie soté teriyaki si ľahko pripravíte aj doma. Vyskúšajte overený recept od žien v meste a pochutnajte si na ázijskej špecialite.

Kuracie soté teriyaki

Kuracie soté teriyaki je veľmi obľúbené jedlo z vietnamských a ázijských bistier si pripravíte tiež v pohodlí domova rýchlo, za lacno a z dostupných surovín. Samozrejme si môžete omáčku teriyaki kúpiť hotovú, ale dá sa ľahko a zdravšie pripraviť doma. Chce to len investovať pár minút viac času.

Teriyaki omáčka je vlastne zložená z dvoch hlavných chutí a to slanej a sladkej. Slanú zastupuje sójová omáčka, ktorá dodáva aj tmavú farbu. Sladkú chuť predstavuje buď trstinový cukor alebo ideálne med či javorový sirup.

Sirup alebo med dodajú výslednej omáčke lepšiu konzistenciu, čiže určite siahnite po jednej z týchto variant. Omáčku dochutíme už len zázvorom, cesnakom a čiernym korením. Tu je zase recept na kuracie soté so smotanou. Alebo skúste kuracie mäso na čínsky spôsob. Tu je aj recept na české karbanátky. Tu je aj recept na jednoduché kuracie kari.

  • Čas prípravy: 20 min.
  • Čas varenia: 15 min.
  • Počet porcií: 2 porcie

Ingrediencie

  • Domáca teriyaki omáčka: 4 PL sójovej omáčky, 4 PL medu (alebo javorový či iný sladký sirup), 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru, 2 prelisované strúčiky cesnaku,
  • Na soté: 2 ks kuracích pŕs, 1 PL sezamového oleja, 300 g brokolice (môže a nemusí byť, prípadne iná zelenina), 1 PL sezamových semienok, kúsok zázvoru, 2 strúčiky cesnaku, 1 chilli,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Začneme ideálne deň vopred prípravou omáčky, aby sa chute dostatočne prepojili. Sójovú omáčku dôkladne vymiešame s medom alebo sirupom, môžeme si pomôcť jemným nahriatím (buď v mikrovlnke alebo na sporáku v hrnci na slabom ohni). Vmiešame prelisované cesnaky a nastrúhaný čerstvý zázvor. Necháme odležať do druhého dňa alebo aspoň na dve hodiny. Po odležaní precedíme cez sitko.


    Omáčka teriyaki. Foto Freepik
     
  2. Kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky alebo rezance. Zmiešame s teriyaki omáčkou, okoreníme mletým čiernym korením a necháme marinovať aspoň 1 hodinu. Kúsok omáčky si necháme na varenie, asi 1-2 PL. Pokiaľ sa vám nechce pripraviť domácu omáčku, jednoducho kúpte v obchode hotovú a pokračujte od tohto bodu.


     
  3. Nakrájame na drobno čili papričku a na plátky cesnak aj zázvor.


     
  4. Na sezamovom oleji začneme opekať marinované kocky mäsa.


     
  5. Keď sa mäso zatiahne, pridáme cesnak, čili a zázvor. Kto má rád môže pridať aj jarnú cibuľku. Po chvíli pridáme zvyšok teriyaki omáčky a sezamové semienka. Opekáme, kým sa mäso nespraví, za stáleho miešania. Dáme mäso bokom a vo výpeku, ktorý ostane na panvici opečieme blanšírovanú brokolicu alebo inú obľúbenú zeleninu. Keď nechceme, polejeme výpekom ryžu alebo inú zvolenú prílohu.

Dobrú chuť, kuracie soté teriyaki je hotové. Skúste aj náš recept na fantastické kuracie soté. Alebo si pripravte šunkové fliačky.

Videorecept