Fantastická paradajková polievka z čerstvých paradajok, overený taliansky recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Na polievku časovo náročnejší recept, ale vďaka výslednej chuti stojí za to!

Paradajková polievka z čerstvých paradajok, fotorecept - kliknite

Chcete si pripraviť pravú taliansku polievku z paradajok? Nebude hotová tak rýchlo, ako tá z pretlaku, ale rozhodne stojí za to!

V obchode som našla voňavé cherry paradajky a hneď som dostala chuť na dobrú polievku z nich. Kupujte také, ktoré sú ešte na stonke - majú viac chuti.

Stačí Vám len pár ingrediencií, správny spôsob prípravy a máte zaručený gastronomický zážitok vo Vašej kuchyni.

Vyťažte zo zeleniny maximum chuti s týmto receptom a dobre si na tejto polievke pochutnajte, vyskúšajte!

  •  Čas prípravy (celkovo spolu): 55 minút
  •  Čas pečenia/varenia: 40 minút
  •  Počet porcií: 4

Máme pre vás aj recept na výbornú paradajkovú polievku, zdravý recept

Ingrediencie na pravú paradajkovú polievku

(4 porcie)

  • 1 ks - cibuľa,
  • 1 ks - chilli paprička,
  • 6 ks - cesnak,
  • 5 polievkových lyžíc - olivový olej,
  • 1 ks - červená paprika,
  • 60 g - tvrdý syr,
  • 2 hrste, podľa chuti - čerstvé bylinky (bazalka, oregano, petržlenová vňať, pažítka),
  • 2 polievkové lyžice - hnedý cukor,
  • 1 kávová lyžička - čierne korenie,
  • 700 g - cherry paradajky

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Pravá paradajková polievka z čerstvých paradajok, overený recept. Foto - Andrea

Postup receptu na taliansku paradajkovú polievku

  1. Na úvod si paradajky umyjeme v sitku, ak sa dá, ponecháme stonku. Červenú papriku umyjeme, nakrájame, zbavíme semienok. Dodá polievke červenú farbu i sladkú chuť. Plech potrebujete hlboký, prípadne jánske sklo. Môžete, ale nemusíte použiť papier na pečenie alebo alobal na spodok plechu. Paradajky totiž pustia dosť šťavy, ktorá nesie v sebe mnoho chuti a použijeme ju do polievky. Paradajky a nakrájanú papriku uložíme na plech. Pridáme k nim 6 strúčikov neošúpaného cesnaku a stonky čerstvého oregána alebo rozmarýnu. Polejeme olivovým olejom a dáme piecť na 25-30 minút na horkovzduch na 180 stupňov. Necháme piecť, po 20 minútach pokračujeme v príprave.
  2. Tak 10 pred ukončením pečenia paradajok s cesnakom a bylinkami si začneme na oleji restovať nakrájanú cibuľu s 1 celou chilli papričkou. Kto nemá rád pikantné nech vynechá, prípadne použije menšie množstvo. Restujeme na olivovom oleji a teda na miernom ohni, aby sme ho neprepálili. Ku koncu pridáme cukor a necháme ho jemne rozpustiť.
  3. Po 25-30 minútach vyberieme zeleninu z rúry. Odstránime stonky z paradajok. Bylinky ponecháme. Cesnaky vylúpeme zo šupky, keď trošku vychladnú. Pôjde Vám to jednoducho, prídete na spôsob. :)
  4. Spečenú zeleninu, zbavenú šupiek a stoniek prelejeme do hrnca k cibuli. Môžeme podliať trochou vody alebo vývaru, ak máte.
  5. Rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je polievka moc hustá, podlejeme vodou/vývarom. Dochutíme soľou. Necháme 15 minút variť, nech sa chute dobre prepoja.
  6.  Podávame v tanieri s nastrúhaným parmezánom alebo iným tvrdým syrom. Môžeme ešte pokvapkať panenským olivovým olejom. Posypeme čerstvo nadrveným čiernym korením a čerstvou bazalkou.
  7. Vyskúšajte si pripraviť pravú paradajkovú polievku aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite. 

Dobrú chuť! A tu je aj naša hustá paradajková polievka.