Veľkonočná dvojkombinácia: Cvikla a chren

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: 45 minút
  • Počet porcií: 3 kusy pohárov po 700 ml

Cviklu a chren by sme možno za bežných okolností nespojili, no k sviatkom Veľkej noci sa skutočne hodí. Okrem všelijakých sladkých rezov, vajíčok, hrudky alebo plnky padne na veľkonočný stôl vhod aj niečo jednoduchšie, rýchlejšie a predovšetkým zdravšie. Pripravte si s nami varenú cviklu v kombinácií s chrenom, ktorá vás nabije do jarných dní vitamínmi B, E a C, železom a vlákninou pre lepšie trávenie.

Máte dve možnosti: buď si veľkonočnú cviklu naservírujete ako prílohu k spomínaným slaným sviatočným pochúťkam alebo ako hlavné jedlo v podobe šalátu. Voľba závisí len a len od vás! Dobrú chuť!

Odporúčame vám nahliadnuť aj na recept na jednoduché originálne predjedlo z cvikly, ktoré by sa vám mohlo zísť pre spotrebu zvyškov - carpaccio z červenej repy, s kozím syrom a orechmi. Vyskúšajte!

Ingrediencie na cviklu s chrenom

(množstvá na 3 kusy pohárov po 700 ml)

  • 16 ks cvikle strednej veľkosti
  • Nálev: 500 ml vody, 1/2 malej lyžičky celej rasce (voliteľné), 2 zarovnané PL soli, 4 zarovnané PL kryštálového cukru a môžeme pridať aj zopár zrniečok celého čierneho korenia či ocot podľa chuti
  • Ďalšie dochutenie: Citrónová šťava podľa chuti miesto octu, chren podľa chuti (čerstvý alebo sterilizovaný)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Veľkonočná cvikla s chrenom: Postup jednoduchého receptu 

  1. Najprv si uvaríme cviklu. Musíme rátať s tým, že potrebujeme približne 45 minút na samotné varenie. Následne hotovú cviklu necháme vychladnúť.


     
  2. Pripravíme si nálev. Do 500 ml vody dáme variť rascu, soľ, kryštálový cukor a môžeme pridať aj zopár guličiek celého čierneho korenia. Prihodíme aj voliteľný ocot. Všetko povaríme cca 10 minút.


     
  3. Cviklu ošúpeme, potom nastrúhame na hrubšie alebo tenšie rezance podľa preferencie. Pridáme studený nálev a citrónovú šťavu podľa potreby v prípade, že sme predtým nepridali ocot.


     
  4. Hotovú cviklu nakoniec dochutíme chrenom, najlepšie čerstvým. Pridáme ho však opatrne, aby bol aromatickejší a silnejší. Môžeme však pridať aj jemnejší sterilizovaný chren. Je to na vás!


     
  5. Cviklu s chrenom necháme spolu postáť v chlade aspoň hodinu, aby sa všetky chute dôkladne prepojili. Uzatvorená cvikla s chrenom vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Hotovo! Nech vám chutí!

 

Veľkonočný recept pre vás na záver