Veľkonočná dvojkombinácia: Cvikla a chren
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 45 minút
- Počet porcií: 3 kusy pohárov po 700 ml
Cviklu a chren by sme možno za bežných okolností nespojili, no k sviatkom Veľkej noci sa skutočne hodí. Okrem všelijakých sladkých rezov, vajíčok, hrudky alebo plnky padne na veľkonočný stôl vhod aj niečo jednoduchšie, rýchlejšie a predovšetkým zdravšie. Pripravte si s nami varenú cviklu v kombinácií s chrenom, ktorá vás nabije do jarných dní vitamínmi B, E a C, železom a vlákninou pre lepšie trávenie.
Máte dve možnosti: buď si veľkonočnú cviklu naservírujete ako prílohu k spomínaným slaným sviatočným pochúťkam alebo ako hlavné jedlo v podobe šalátu. Voľba závisí len a len od vás! Dobrú chuť!
Odporúčame vám nahliadnuť aj na recept na jednoduché originálne predjedlo z cvikly, ktoré by sa vám mohlo zísť pre spotrebu zvyškov - carpaccio z červenej repy, s kozím syrom a orechmi. Vyskúšajte!
Ingrediencie na cviklu s chrenom
(množstvá na 3 kusy pohárov po 700 ml)
- 16 ks cvikle strednej veľkosti
- Nálev: 500 ml vody, 1/2 malej lyžičky celej rasce (voliteľné), 2 zarovnané PL soli, 4 zarovnané PL kryštálového cukru a môžeme pridať aj zopár zrniečok celého čierneho korenia či ocot podľa chuti
- Ďalšie dochutenie: Citrónová šťava podľa chuti miesto octu, chren podľa chuti (čerstvý alebo sterilizovaný)
Veľkonočná cvikla s chrenom: Postup jednoduchého receptu
- Najprv si uvaríme cviklu. Musíme rátať s tým, že potrebujeme približne 45 minút na samotné varenie. Následne hotovú cviklu necháme vychladnúť.
- Pripravíme si nálev. Do 500 ml vody dáme variť rascu, soľ, kryštálový cukor a môžeme pridať aj zopár guličiek celého čierneho korenia. Prihodíme aj voliteľný ocot. Všetko povaríme cca 10 minút.
- Cviklu ošúpeme, potom nastrúhame na hrubšie alebo tenšie rezance podľa preferencie. Pridáme studený nálev a citrónovú šťavu podľa potreby v prípade, že sme predtým nepridali ocot.
- Hotovú cviklu nakoniec dochutíme chrenom, najlepšie čerstvým. Pridáme ho však opatrne, aby bol aromatickejší a silnejší. Môžeme však pridať aj jemnejší sterilizovaný chren. Je to na vás!
- Cviklu s chrenom necháme spolu postáť v chlade aspoň hodinu, aby sa všetky chute dôkladne prepojili. Uzatvorená cvikla s chrenom vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Hotovo! Nech vám chutí!