Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom. Ako si ju pripraviť? Nech sa páči, recept so značkou Ženy v meste.

Klasická veľkonočná cvikla s chrenom - fotorecept kliknite

Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom. Cvikla k Veľkej noci jednoznačne patrí. Má nielen krásnu farbu, je aj plná zdravia. Výborne sa hodí k veľkonočným pokrmom, pretože podporuje trávenie.

Rozhodne vyskúšajte jednoduchý recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Naša klasická veľkonočná cvikla s chrenom je nielen chutná, svieža, ale aj zdravá a fit. Veselú Veľkú noc vám želáme.

Cvikla je bomba pre naše zdravie, omladzuje a chráni. Je bohatá na vitamíny B, vitamín C a E, obsahuje veľké množstvo mineralných látok. Čo všetko by ste mali o nej vedieť sa dozviete v našom zaujímavom blogu, ako bonus ponúkame aj fantastické recepty  cvikla, vitamíny, živiny, účinky, skvelé recepty - kliknite

Strúhaná klasická cvikla s chrenom je tradičná predovšetkým na Veľkú noc. Výborne ladí s veľkonočnou šunkou a hrudkou. Je chutná a zdravá, môžete si ju tak pripraviť po celý rok. Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom so značkou Ženy v meste.

Pripravili sme pre vás aj fantastický lahodný cviklový šalát s pórom a vajíčkom

 

Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom, tradičná a chutná

  • Čas varenia cvikly: 45 minút
  • Čas prípravy: 20 minút 
  • Množstvo: 3 kusy 700 ml pohárov

Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom - ingrediencie

množstvo na 3 kusy 700 ml pohárov

  • 16 ks cvikla strednej veľkosti
  • na nálev: 500 ml voda, 1/2 malej lyžičky celej rasce (môžeme vynechať), 2 zarovnané polievkové lyžice soli, 4 zarovnané polievkové lyžice kryštálového cukru, môžeme pridať aj zopár zrniečok celého čierneho korenia, ocot podľa chuti (cca 6 polievkových lyžíc, aj viac)
  • na ďalšie dochutenie: ak nechceme použiť ocot - citrónová šťava podľa chuti (ja som použila šťavu z dvoch citrónov), chren podľa chuti (čerstvý alebo sterelizovaný)

 

 

Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom. Foto - Nela

 

Najlepšia klasická veľkonočná cvikla s chrenom - postup receptu 

  1. Najprv si uvaríme cviklu. Musíme rátať, že potrebujeme približne 45 minút, záleží to od jej veľkosti. V obchodoch dostať už aj cviklu, ktorá je uvarená. Uvarenú cviklu necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme si nálev. Do 500 ml vody dáme variť rascu, soľ, kryštálový cukor, môžeme pridať aj zopár guličiek celého čierneho korenia. Ak zvolíme ocot, tiež ho pridáme. Povaríme 10 minút.
  3. Cviklu ošúpeme, potom ju nastrúhame na hrubšie alebo tenšie rezance, záleží, akú ju obľubujeme. Pridáme studený nálev a citrónovú  šťavu podľa potreby, ak sme nepridali do nálevu ocot.
  4. Hotovú cviklu nakoniec dochutíme chrenom, najlepší a najzdravší je samozrejme čerstvý. Pridáme ho však opatrne, je aromatickejší a silnejší. Môžeme pridať aj jemnejší sterelizovaný chren.
  5. Najlepšiu klasickú veľkonočnú cviklu s chrenom necháme v chlade postáť aspoň hodinu, aby prešli všetky chute. Uzatvorená vydrží v chladničke aj zopár dní, môžeme ju však aj sterelizovať.

Tip na záver: Ak si uvaríme cviklu deň vopred, ušetríme si čas, potom nám príprava klasickej veľkonočnej cvikly nezaberie veľa času. Cviklu si môžeme upiecť aj v rúre, a to tak, že si cviklu obalíme do alobalu a uložíme na plech. Pečieme pri teplote 180 oC. Samozrejme, aj na pečenie potrebujeme minimálne 40 minút.

Dobrú veľkonočnú chuť.

 

 

Inšpirujte sa zdravý zemiakový šalát s cviklou