Slonie slzy sú dokonalý nielen vianočný koláč presne tak ako ho pripravuje babka Marta. Skúste ho pripraviť raz, už ho neopustíte.

Slonie slzy

Dezert slonie slzy sa mi spája výlučne s Vianocami. Vôbec neviem, ako a kedy to začalo ani kto ich mal u nás doma ako svoje obľúbené. Ale ja som to určite nebola. Zamilovala som si ich až v posledných rokoch, asi odvtedy, čo nebývam doma. Teda, presne od tej doby.

Na sviatky pečieme s maminou len niekoľko dní dopredu, inak by sa u nás nič „nezachránilo“. Všetky medovníky, linecké a hviezdičky, čiže suchance (ako ich my voláme), jej pomáham povykrajovať, ponatierať džemom, polepiť dokopy a ponamáčať do čokolády. Ale!

Plnkové koláče moja mama zo zásady pečie vždy už bezo mňa. Robí to buď v noci, alebo až ráno 24. decembra. Ja tak nikdy v živote neuvidím na Štedrý deň zlaté prasiatko, lebo prvú degustačnú sloniu slzu si dám hneď medzi dverami, len čo prídem poobede k mame po kapustnicu.

Čo je to?

Slonie slzvy kombinujú viaceré textúry a chute, čo robí chuť tohto koláča naozaj bohatou. Základ, alebo biskvit, je pripravený s vyváženou kombináciou vajec, cukru, múky, oleja a kakaa, čo by malo vytvoriť vláčny a jemne čokoládový korpus.

Plnka, ktorá sa používa v koláči, je hustá a bohatá s krémovou konzistenciou a orechovou chut’ou, zatiaľ čo vanilkový cukor pridáva jemnú aromatickú notu. Vkladanie celých banánov do koláča pridáva nielen ďalšiu vrstvu chuti, ale aj zaujímavý kontrast medzi krémovou plnkou a pevným ovocím.

Mleté orechy na vrchu robia koláč vizuálne lákavým a ešte viac chutným. Alebo si ho skúste ozdobiť ešte aj čokoládovou polevou.

Celkovo Slonie slzy spájú rôzne skvelé chute v jednom úžasnom dezerte, čo robí koláčik pôsobivým vo vzhľade i chuti.

Všetko dohromady posypané ešte orechmi pre ten pravý finiš a pre mňa ponúka dokonalú chuť Vianoc. Tento koláč sa hodí aj na iné príležitosti. Pokojne to vyskúšajte. Alebo skúste podobný recept na banánovú roládu. Skúste aj recept na najlepší krém do venčekov. Tu je zase recept na florentínky. Alebo skúste tento recept na parížske rožky.

Dokonalé slonie slzy. Foto - Natália Jakubcová

Ingrediencie

Biskvit:

  • 5 vajec,
  • 5 PL práškového cukru,
  • 5 PL polohrubej múky,
  • 2 PL oleja,
  • 2 PL kakaa,

Všetky lyžice v tomto recepte odporúčam dávať kopcové. Upozorňujem na to preto, lebo ak nie je pri receptoch uvedené inak, väčšinou sa dávajú zarovnané.

  • Pečieme na 175 °C asi 12 – 13 min.

Plnka:

  • 200 g masla,
  • 200 ml mlieka,
  • 3 PL hrubej múky,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 150 g mletých vlašských orechov,
  • práškový cukor podľa chuti,
  • 2 – 3 banány,
  • mleté orechy na posypanie koláča

Postup receptu

  1. Ako prvé začneme šľahať žĺtky s cukrom a ešte počas šľahania k nim pridáme olej. Potom do žĺtkovej hmoty pridáme múku a kakao a dobre zamiešame. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Nakoniec spolu zmiešame obe vyšľahané hmoty. Ručne, aby sa nám bielky „nerozbili“.
  2. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie na 175 °C asi 12 – 13 minút.


     
  3. Kým sa biskvit pečie, pripravíme si pracovnú dosku a valček na cesto. Dosku aj valček si pocukríme práškovým cukrom, aby sa nám biskvit neprilepil.


     
  4. Keď je biskvit upečený, ešte teplý ho preložíme na polovicu cez valček a necháme vychladnúť. (Ak by sme ho nechali vychladnúť na plechu, trhal by sa a už by sme nedokázali urobiť slzu.)
  5. Teraz príde na rad plnka. Uvaríme si spolu mlieko, múku a vanilkový cukor. Hmotu necháme úplne vychladnúť.
  6. Zmäknuté maslo si nakrájame na menšie kúsky a začneme ho zašľahávať do pripravenej mliečnej zmesi. Vyšľaháme dohladka. Až potom pridáme mleté orechy a práškový cukor.
  7. Dve tretiny plnky rozotrieme dovnútra biskvitu, kúsok vľavo od stredu (ak prekladáme zľava) položíme ošúpané banány, cesto zavrieme a jemne pritlačíme. Zvyšok plnky rozotrieme navrch aj po krajoch koláča a vrch ešte obsypeme mletými orechmi.

Dobrú chuť, slonie slzy sú hotové. Ak chcete, koláč si polejte čokoládovou polevou ganache. Podobne skvelý je aj klasický Opitý Izidor. Máme pre vás aj recept na nepečený metrový koláč z bebe keksov. Vyskúšajte aj staré dobré punčové rezy. Skúste aj náš krém do košíčkov.

Videorecept

 

Ako môžem ozdobiť koláč Slonie slzy?

Ozdobenie koláča "Slonie slzy" môže byť kreatívny proces, v ktorom môžete experimentovať s rôznymi ingredienciami a technikami:

  • Posypanie Orechami: Môžete posypať vrch koláča celými alebo mletými orechmi, aby ste dodali ďalší krémový orechový vkus a textúru.
  • Čokoládová Poleva: Čokoládová poleva alebo čokoládové špirály môžu byť tiež skvelým doplnkom, dodávajúcim estetický vzhľad a bohatú chuť.
  • Cukrová Poleva: Môžete použiť bielu cukrovú polevu a potiahnuť ju cez koláč v tenkých pruhoch pre elegantný vzhľad.
  • Ovocné Dekorácie: Pridanie ovocia, ako sú čerstvé banány alebo jahody, na vrch koláča pridá sviežu chuť a zvýši vizuálnu príťažlivosť.

Experimentujte s týmito nápadmi a možno nájdete svoj vlastný unikátny spôsob, ako ozdobiť koláč "Slonie slzy", tak, aby bol nielen chutný, ale aj vizuálne príťažlivý!