Zapekaný baklažán s mletým mäsom je jeden z najlepších spôsobov, ako baklažán doma chutne využiť. Skúste overený recept webu Ženy v meste.

Výborný zapekaný baklažán s mletým mäsom, recept

Baklažán je chutná a zdravá zelenina. Vyplniť ho mletým mäsom a zapiecť v rúre je skutočne výborný spôsob ako si pripraviť skvelé jedlo.

Recept vôbec nie je zložitý a väčšinu času zaberie len samotné pečenie v rúre.

Šťavnatý baklažán a výborné mleté mäso vytvárajú úžasnú kombináciu. Mleté mäso treba vopred osmažiť na panvici, čím sa prehĺbi fajnová chuť.

Zapekaný plnený baklažán podávajte s porciou teplej ryže.

Viac receptov od Juraja Haršanyiho nájdete na jeho webe cookhomey.com - kliknite

Ingrediencie na zapekaný baklažán s mletým mäsom

  • 5 baklažánov (dlhších a tenších, tie majú menej semiačok),
  • 500g mleté hovädzie alebo jahňacie mäso,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 PL olivového oleja,
  • 1 plechovka lúpaných rajčín,
  • 2 zelené (alebo červené) papriky,
  • 2 PL rajčinového pretlaku,
  • 1 ČL sušeného drveného čili,
  • 1 ČL mletej rasce,
  • zväzok petržlenovej vňate,
  • soľ a čierne korenie podľa chuti,
  • štipka cayennskeho korenia

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Recept na zapekaný baklažán s mletým mäsom, vyskúšaný recept. Foto - Juraj Harsanyi

Zapekaný baklažán s mletým mäsom, postup receptu

  1. Najskôr predhrejeme rúru na 180 ˚C. a pripravíme baklažán. Každý kus umyjeme a pozdĺžne olúpeme štyri pásiky zo šupky. Premiestnime do pekáča, osolíme a potrieme olejom. Necháme piecť približne 35 minút.
  2. Medzitým spravíme plnku. Osmažíme si cibuľku v olivovom oleji, pridáme mleté mäso a smažíme do zlato-hneda. Pridáme drvenú rascu a štipku cayennskeho korenia. Osolíme a okoreníme. Potom pridáme pretlačený cesnak a papriku.
  3. Následne pridáme rajčinový pretlak, lúpané rajčiny a čili. Necháme variť asi 12 minút. Vložíme petržlenovú vňať a vypneme sporák.
  4. Ak je baklažán vychladnutý, spravíme cez olúpaný stred rez. Treba dať pozor, aby ste ho naprieč neprerezali. Vyplníme každý kus hotovou zmesou a vložíme ich opäť do pekáča.
  5. Predtým, ako ich dáme piecť, pripravíme jednoduchú rajčinovú omáčku. V hrnčeku zohrejeme olivový olej a jemne osmažíme rajčinový pretlak. Pridáme dve šálky slepačieho vývaru alebo vrelej vody. Necháme zredukovať až kým omáčka trochu zhustne. Potom ňou polejeme pripravené baklažány.
  6. Na záver dáme piecť pri 180˚C na približne 30 minút. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame s ryžou.

Dobrú chuť.

Máme pre vás aj recept na skvelý baklažánový šalát s paprikou