Najlepšie zavárané čučoriedky sú delikatesa. Zavariť si čučoriedky je skvelý sezónny recept. Skúste najlepší recept na zavárané čučoriedky. Chuť na domáci čučoriedkový kompót v zime určite príde.

Zavárané čučoriedky

Leto prináša so sebou aj rôzne druhy sezónneho bobuľového ovocia. Čučoriedky sú jedným z najväčších skvostov tohto obdobia. Vyplatí sa uchovať si čučoriedkový kompót na horšie časy.

Teda, keď všade bude mráz a sneh a vy si zo špajzky vyberiete svoju fľaštičku zaváraných čučoriedok a vychutnáte si ju napríklad so šľahačkou, pudingom alebo len tak.

Prípadne túto pochúťku zúročíte pri príprave rôznych druhov koláčov, napríklad aj klasickej bublaniny. Treba dodržať niekoľko zásad a myslieť na to, že čučoriedky musia byť ozaj kvalitne poumývané, zaváracie fľašky tiež a treba vedieť, ako dlho a akým spôsobom sterilizovať.

Nie je však nič jednoduchšie. Zavárané čučoriedky majú skvelé účinky. Dokážu pomôcť pri zastavovaní hnačky, sú plné vitamínov a minerálov, zlepšujú metabolizmus, znižujú riziko infarktu a mnoho ďalšieho.

Jednoducho sú skvelá vec, sú zdravé a chutné a aj recept vám pôjde isto od ruky. Skúste aj ďalšie recepty ako spracovať čučoriedky. Máme pre vás aj recept na pečené gaštany.

Recept na domáci čučoriedkový kompót

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 210 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 30 minút
  • Počet porcií: 15

Ingrediencie na najlepšie zavárané čučoriedky

(Potrebujeme na 15 porcií)

  • 2 kg čučoriedok,
  • 0,75 kg kryštálového cukru,
  • 1 liter vody,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu ako zavariť čučoriedky

  1. Čučoriedky si dôkladne očistíme a poumývame. Rovnako tak vyčistíme zaváracie poháre aj viečka.


     
  2. Čučoriedky necháme dobre odkvapkať. Zasypeme ich polovicou cukru. Necháme postáť asi dve hodiny.


     
  3. Medzitým si pripravíme nálev, zmiešame vodu so zvyšným cukrom a nahrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí.


     
  4. Do veľkého zaváracieho hrnca najskôr poukladáme naplnené a dôsledne uzatvorené fľaše a zalejte ich vodou tak, aby bola centimeter pod uzáverom.


     
  5. Fľaše s čučoriedkami privedieme k varu a udržiavame pri teplote asi 85 až 90 stupňov Celzia po dobu 30 minút. Bolo by dobré kontrolovať teplotu špeciálnym teplomerom. Po uvarení zaváraniny opatrne vyberieme a prevrátime hore dnom na asi minútu, aby sa viečka dôkladne uzavreli. Fľaše odložíme na uskladnenie na suché miesto.

Dobrú chuť, takto vyzerá výsledok. Skúste aj náš recept na slivkový džem