Originál marlenka, ktorú si zamilujete. Vyskúšajte fantastickú marlenku podľa nášho fotoreceptu. Skvelá marlenka so značkou Ženy v meste.

Originál marlenka, ktorú si zamilujete - fotorecept kliknite

Je zo špaldovej múky, s menším množstvom cukru, odľahčená pudingom, aj recept na cesto je hrnčekový. Chutí neodolateľne, oplatí sa ju vyskúšať. Dokonalá marlenka so značkou Ženy v meste.

Chystáte sa už veľmi dlho upiecť marlenku, ale nemáte chuť a odvahu? Máte pocit, že príprava marlenky je komplikovaná? Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila podrobný fotorecept. Príprava nie je až taká náročná, a výsledok stojí skutočne za to. Sladké marlenkové maškrtenie.

Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho skvelých receptov na sladké dobroty. Nielen tradičné, ale aj  fit, pečené aj nepečené, torty a zákusky. Stačí si iba vybrať. Nech sa páči koláče, zákusky, torty so značkou Ženy v meste - kliknite

Vynikajúci recept s medom jednoduchá perníková roláda so slivkovým lekvárom a orechami

 

Dokonalá marlenka, ktorú musíte vyskúšať

  • Čas prípravy: 40 minút
  • Čas pečenia: 4x 8 minút
  • Počet kusov: 1 marlenka (28x20 cm)

Najlepšia originálna domáca marlenka - ingrediencie

  • na cesto marlenky (hrnček 250 ml):
  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej (hladkej) múky
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 3 ks vajce
  • 250 g rozpustené maslo
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 1 malá lyžička sódy bikarbóny
  • na náplň marlenky: 
  • 1 ks uvarené Salko (397 g) potrebuje 2 hodiny varenia
  • 250 g zmäknuté maslo
  • 400 ml mlieko
  • 1,5 balenia smotanového, vanilkového pudingu alebo Zlatého klasu
  • med podľa chuti (ak chceme marlenku sladšiu)
  • na zdobenie marlenky:
  • rozmixované upečené cesto z okrajkov
  • hrsť nasekaných vlašských orechov
  • 1 ks Pikao (roztopená nutella, môže byť aj čokoláda)

 

 

Dokonalá originál marlenka, ktorú si zamilujete. Foto - Nela

 

Originálna domáca marlenka - postup receptu

  1. Uvaríme si puding. 2/3 mlieka dáme variť a do horúceho vlejeme zbytok mlieka zmiešaný s pudingovým práškom. Uvaríme hustejší krém.
  2. Maslo si rozpustíme, nesmie byť horúce. Do misky dáme hladkú špaldovú múku, cukor, vajcia, vlažné roztopené maslo, med, sódu bikarbónu.
  3. Z týchto surovín si vypracujeme vláčne medové cesto, ktoré odložíme do chladu, aby vytuhlo. Premiešame aj uvarený puding, aby nebola kožka.
  4. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. Je dobré vybrať maslo z chladničky skôr, aby malo izbovú teplotu, lepšie sa šľahá. Salko nesmie byť studené.
  5. K zmäknutému vyšľahanému maslu postupne po lyžiciach zašľahávame uvarené skaramelizované Salko izbovej teploty, aby sa krém spojil.
  6. Nezabúdajme, keď pripravujeme maslovo pudingový krém, suroviny musia mať rovnakú teplotu. Zo Salka a masla si dokončíme chutný krém.
  7. Krém na marlenku dokončíme tak, že si k vyšľahanému maslu so Salkom postupne zašľaháme vlažný puding, môžeme pridať aj med podľa chuti. 
  8. Ak by nebol krém hladký, môžeme ho ponorným mixérom rozmixovať. Uložíme ho do chladu. Stuhnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti.
  9. Papier na pečenie si vystrihneme 4x na veľkosť cca 30x22 cm. Každý bochníček si vyvaľkáme natenko po celej ploche. Stačí aj malým valčekom.
  10. Vyvaľkaný plát s papierom preložíme na otočený plech na pečenie. Každý plát pečieme pri teplote 180 oC cca 8-10 minút, aby bol hnedastý.
  11. Po upečení sú pláty krehké. Prekladáme ich opatrne, necháme vychladnúť. Okraje opatrne zarovnáme, orežeme. Na prvý plát dáme 1/5 krému. 
  12. Na rozotretý krém uložíme ďalší plát, jemne pritlačíme, potom navrstvíme 2/5 krému, pokračujeme ďalším plátom, 3/5 krému, ukončíme plátom.
  13. Nakoniec celú marlenku potrieme zvyšným karamelovým krémom (dva diely), natrieme dôkladne aj boky, lebo aj tie budeme obsypávať a zdobiť.
  14. Pripravíme si suché časti na zdobenie. Orechy nasekáme nahrubo. Orezané časti cesta rozsekáme na sypkú hmotu. Ja som zvolila aj Pikao.
  15. Navrch marlenky povtláčame najskôr nahrubo nasekané orechy, ktoré sme si predtým pripravili. Orechy môžeme aj vynechať, ak ich nemôžeme.
  16. Potom si zoberieme sypkú hmotu z okrajkov cesta a začneme celú marlenku dôkladne obsypávať, nezabúdame ani na boky, jemne pritláčame.
  17. Nasleduje posledná pochúťka, Pikao. Môžeme ho v horúcej vode trošku ohriať, aby sa s ním lepšie pracovalo. Na marlenku urobíme mriežky.
  18. Naša marlenka nie je príliš sladká, ako tá klasická. Ak milujete sladšie, do hotového krému pridajte med podľa vlastnej chuti a dôkladne prešľahajte.
  19. Hotovú marlenku uložíme do chladu stuhnúť. Keď Pikao zatuhne, celú marlenku obalíme fóliou, aby nevyschla. Najlepšia je o pár dní, keď zmäkne.

Tip na záver: Salko si uvarte deň vopred, ušetríte si tak čas. Netreba zabúdať, že sa Salko varí úplne ponorené vo vode. Povarte ho jednu hodinu, potom odstavte, a nechajte dôjsť (skaramelizovať) vo vriacej vode, v ktorej sa varilo, do jeho vychladnutia. 

Sladké marlenkové maškrtenie.

 

 

Recept na poslednú chvíľu skvelý medovo orechový fit koláčik, rýchly a zdravý