Zeleninové pyré je skvelý spôsob, ako pridať do vašej stravy viac zeleniny a zdravých zložiek. Môže byť chutné, jednoduché na prípravu a prispôsobiteľné podľa vašich preferencií.

Zeleninové pyré

Táto zeleninová príloha je zdravá a výživná alternatíva k bežným prílohám, ako sú napríklad zemiaky alebo ryža. Je bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu.

Zeleninové pyré je príloha jednoduchá na prípravu a nevyžaduje veľa času na varenie, ani nijaké špeciálne triky. Stačí len zvoliť zeleninu, ktorú máte radi, a nakrájať ju na menšie kúsky. Tá sa potom uvarí a zmixuje do hladkej kaše.

Zeleninové pyré si doma môžete akokoľvek prispôsobiť podľa chuti a zeleniny, ktorú máte práve doma. Do kaše viete použiť rôzne druhy zeleniny. Na výber sú nielen mrkva, zeler, karfiol, brokolica, ale na doladenie chuti aj bylinky, alebo petržlenová vňať, či kôpor.

Zo zeleninového pyré pripravíte chutnú prílohou k mnohým druhom jedál. Výborné chutí napríkald s pečeným mäsom, rybou, s lososom na masle, alebo aj s vajíčkami. Môžete ho tiež použiť ako základ pre polievky či omáčky. Vyskúšajte aj recept na karfiol pečený v rúre.

Na prípravu zeleninového pyré potrebujeme

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas teplnej úpravy: 20 minút
  • Počet porcií: 4

Ingrediencie

  • 4 väčšie ružičky karfiolu,
  • 4 mrkvy strednej veľkosti,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti aj viac),
  • kúsok masla,
  • olivový olej,

na dochutenie:

  • sušené bylinky, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor a pod.), citrón,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu zeleninového pyré

  1. Karfiol a mrkvu očistíme, umyjeme. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, mrkvu nakrájame na kolieska. Na prípravu zeleniny použijeme väčší hrniec, lebo na konci budeme zeleninu mixovať.


     
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a na kúsku masla ju opražíme do sklovita. Pridáme pripravenú zeleninu. Za stáleho miešania restujeme cca 5 minút. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, drvenú (mletú) rascu, cesnak nakrájaný na plátky a petržlenovú vňať, (nemusíme). Premiešame.


     
  3. Zalejeme malým množstvom vody (cca do polovice výšky zeleniny). Prikryjeme a na miernom ohni dusíme do zmäknutia, približne 15-20 minút. Ak by sa odparilo veľa tekutiny, zeleninu trošku podlejeme. Tekutiny musí byť pomenej, aby nám vzniklo pyré.


     
  4. Udusenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Nakoniec pridáme kúsok masla, pyré nádherne zjemní. Ak máme konzistenciu hustejšiu, môžeme zriediť šľahačkovou smotanou. Do pyré je vhodné pridať aj nasekané čerstvé bylinky, ak je sezóna pokojne medvedí cesnak.


     
  5. Zeleninové pyré naložíme na tanier, dozdobíme bylinkami, čerstvou zeleninou, môžeme poliať aj tekvicovým olejom. Podávame k nemu napríklad upečeného lososa. Dochutíme citrónovou šťavou.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na pečeného lososa v rúre.