Rebarborová bublanina je skvelý spôsob ako si vychutnať túto sezónnu zeleninu, ktorá sa pre svoju chuť vníma viac ako ovocie. Ide o rokmi overený recept od portálu Ženy v meste, vyskúšajte ho s nami.

Rebarborová bublanina

Tento sladký dezert je charakteristický použitím rebarbory ako hlavnej ovocnej ingrediencie. Vďaka nej získa klasická bublanina výbornú kyslastú chuť.

Rebarbora je zeleninová rastlina s kyslou chuťou, ktorá sa často používa na prípravu sladkých jedál. V kombinácií s iným ovocím je priam dokonalá.

Koláč s rebarborou je u nás obľúbeným sezónnym dezertom. Príprava je jednoduchá, no chuť tejto pochúťky vás môže preniesť do tradičnej slovenskej kuchyne a oživiť históriu alebo spomienky na detstvo. Určite sa ju oplatí vyskúšať.

Okrem iného je to aj veľmi zdravá zelenina. Rebarbora obsahuje vitamíny C, K a A, vlákninu a antioxidanty. Je to nízkokalorická zelenina s vysokým obsahom vody. Tým, že ju použijete v bublanine, pridáte do dezertu aj niektoré z týchto prospešných živín.

Rebarborová bublanina sa často podáva s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou, aby sa vyvážila kyslosť rebarbory. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónnu rebarboru a vytvoriť chutný a osviežujúci dezert. Tu je aj marhuľová bublanina a tu je tvarohová bublanina. Skúste aj náš recept na čučoriedkový koláč s tvarohom. Máme pre vás aj recept na jahodový koláč.

Ingrediencie na rebarborovú bublaninu

hrnček 250 ml    

  • 2 hrnčeky hladkej (špaldovej hladkej) múky,
  • 50 g roztopeného masla (1/2 hrnčeka),
  • 1 hrnček hustého bieleho jogurtu,
  • 3 vajcia,
  • 1 hrnček trstinového (kryštálového) cukru,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • na rebarborovú náplň: 250 g rebarbory (sú to približne 2 plné hrste), 1 ks vanilínový cukor a polievková lyžica práškového cukru na zasypanie rebarbory,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu: rebarborová bublanina 

  1. Pripravíme si rebarboru. Listy nepoužívame, tie sú škodlivé. Ošúpeme, umyjeme a osušíme si stonky rebarbory, ktoré si nakrájame na menšie kúsky a zasypeme balíčkom vanilkového cukru. Prípadne ešte pridáme polievkovú lyžicu práškového cukru, zamiešame a necháme postáť. Rebarbora pustí šťavu, tej sa chceme zbaviť.


     
  2. Vo väčšej nádobe si vareškou vymiešame vajcia, hustý biely jogurt aj s roztopeným maslom. Ku vzniknutej zmesi primiešame aj hladkú múku, cukor, vanilínový cukor,  prášok do pečiva. Vymiešame si jednoduché hrnčekové cesto. Cesto je vláčne a výborné na chutnú bublaninu.


     
  3. Do nádoby k jogurtovému cestu primiešame aj rebarboru bez šťavy, ktorú medzičasom pustila. Môžeme ju skúsiť aj vyžmýkať. Cesto s rebarborou dôkladne premiešame.


     
  4. Plech alebo formu na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a vylejeme do neho vzniknuté cesto s rebarborou. Pokojne pridajte do cesta aj zopár nakrájaných jahôd, prípadne iné ovocie, ktoré máte po ruke. Bublanina však skvele chutí aj bez ďalšieho ovocia.


     
  5. Rebarborovú bublaninu pečieme pri teplote 180 oC asi pol hodiny. Čas pečenia sa pohybuje v rozmedzí 25-35 minút, záleží to od veľkosti plechu, rúry, hrúbky cesta a tak ďalej.

Tip na záver: Okrem rebarbory bude bublanina chutiť výborne aj s iným obľúbeným ovocím. Napríklad jahody dokonale dopĺňajú kyslastú chuť rebarbory. Rebarborová bublanina chuti výborne posypaná práškovým cukrom, skvele ju dopĺňa kopček obľúbenej zmrzliny či šľahačky. Vyskúšajte aj náš recept na výborný jablkový koláč, alebo banánový chieb.