Jemná orechová bábovka je výborným nápadom, keď máte chuť pripraviť si jednoduchý ale chutný a výborne vyzerajúci koláčik. Pridajte šľahačku, alebo zmrzlinu a trošku čokolády a dokonalý dezert je na stole.

Orechová bábovka

Ak máte radi mäkkú a nie suchú bábovku, toto je pre vás to pravé orechové a to do slova. Jednoduchý a vďačný recept na bábovku, ktorú si zamilujete.

Orechová bábovka si získala srdcia mnohých ľudí vďaka svojej jedinečnej chuti a vôni. Jej popularita môže byť spojená s niekoľkými kľúčovými faktormi.

Predovšetkým, orechová bábovka sa ľahko a rýchlo pripravuje a výsledkom je úžasne chutný koláč. Väčšina ingrediencií, ako sú mleté orechy, múka, vajcia a cukor, je bežne dostupná v každej kuchyni.

Príprava a pečenie nevyžadujú žiadne špeciálne zručnosti alebo náradie (okrem bábovkovej formy, tá je však už dnes naozaj bežne dostupná), čo bábovku robí ideálnou voľbou pre každého, kto si chce vychutnať domáce pečivo bez veľkého úsilia. Bohatá a výrazná chuť orechov dodáva tejto bábovke osobitý charakter.

Orechy pridávajú nielen chrumkavosť a textúru, ale tiež výživnú hodnotu, čo robí orechovú bábovku zdravšou alternatívou k iným druhom sladkostí. Podľa chuti sa môžete rozhodnúť ako nahrubo či jemno orechy pomeliete, podľa toho budú v bábovke cítiť.

Estetický vzhľad tiež prispieva k jej obľube. Keď je pekne pripravená a servírovaná, môže byť skutočným skvostom na akomkoľvek stole, či už pri slávnostných príležitostiach alebo pri bežných stretnutiach s priateľmi a rodinou.

Vôňa orechov a cesta počas pečenia naplní dom útulnou a lákavou arómou, ktorá vytvára neodolateľnú atmosféru pohody a domáceho tepla. To všetko spolu vytvára silný príbeh úspechu pre orechovú bábovku, čo ju robí jednou z najpopulárnejších sladkostí na svete.

Jemná orechová bábovka. Foto - Kristýna

Servírovanie

Servírovanie orechovej bábovky môže byť jednoduché a elegantné. Tu je krátky návod: Vychladnutie: Nechajte bábovku úplne vychladnúť predtým, ako ju vyberiete z formy, aby sa nepokazila. Vyklopenie z formy: Jemne potlačte okraje bábovky nožom a opatrne ju vyklopte z formy.

Krásne krájanie: Použite ostrý, dlhý nôž na krájanie bábovky na rovnaké plátky. Servírovanie: Môžete ponúknuť bábovku s troskou šľahačky, vanilkovou zmrzlinou alebo pokvapkávanú čokoládovou glazúrou. Posypte bábovku práškovým cukrom, strúhanými orechami alebo kakaovým práškom pre dekoratívny efekt a pridanú chuť.

Podávanie: Servírujte s kopčekom šľahačky alebo kúskom ovocia. Použite pekný servírovací tanier alebo stojan na tortu, aby ste vystavili bábovku v plnej kráse. Môžete tiež umiestniť každý plátok na individuálny dezertný tanier pre jednotlivé porcie. 

Tento spôsob servírovania zvýrazní vizuálnu a chuťovú atraktivitu vašej orechovej bábovky a uistí sa, že každý kúsok bude vyzerať a chutiť nádherne pri podávaní.

Nezjedené kúsky uchovajte v chladničke alebo na chladnom mieste, pokryté potravinárskou fóliou alebo v uzavretej nádobe, aby zostala čerstvá. Tu je aj naša tvarohová bábovka. Tu zase babičkina dvojfarebná bábovka a tu recept na mrkvovú bábovku.

Potrebujeme

  • Doba prípravy: 15 minút
  • Doba pečenia: 50 minút
  • Počet porcií: 12 kúskov

Ingrediencie

  • 170 g hladkej múky,
  • 120 g mletých vlašských orechov,
  • 180 g kryštálového cukru,
  • 4 vajcia,
  • 100 ml oleja,
  • 100 ml vody,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny,
  • 1 balíček vanilkového cukru,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Bielky zo všetných vajec si oddelíme od žĺtkov. Bielky dáme do misy a vyšľaháme do tuhého snehu. Ja ich šľahám v robote a za cca 8 minút ich mám vyšľahané.


     
  2. Odelené žĺtky si dáme do samostatnej misky a ručne vymiešame s cukrami do peny.


     
  3. Do peny zo žĺtkov pridáme vlažnú vodu a olej a znova všetko ručne premiešame.


     
  4. Do žĺtkovej zmesi ešte primiešame aj múku s kypriacim práškom a sódou.


     
  5. Do cesta primiešame aj na jemno namleté ​​vlašské orechy. Pomelieme si ich na veľkosť podľa chuti, môžeme aj na hrubšie.


     
  6. Na záver do cesta ešte jemne primiešame pripravený sneh z bielkov.


     
  7. Cesto vylejeme do tukom vymastenej a múkou posypanej formy a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 °C na 50 minút.

Tip od žien v meste: Orechovú bábovku môžete ponúknuť s troskou šľahačky, vanilkovou zmrzlinou alebo pokvapkávanú čokoládovou glazúrou. Posypte bábovku práškovým cukrom, strúhanými orechami alebo kakaovým práškom. Dobrú chuť. Orechová bábovka chutí naozaj úžasne. Vyskúšajte aj náš recept na dvojfarebnú bábovku. A tu je aj banánová bábovka.

Videorecept