Bábovka je jedným z najtypickejších koláčov v strednej Európe. Príjemná nedeľa a k tomu bábovka a kávička, všetci to poznáme.

Bábovka

Recept na bábovku je jednoduchý a zvládne ho každá začínajúca kuchárka, alebo kuchár. Pripravili sme pre vás podrobný fotorecept, aby sa už nikdy nemohlo povedať, že nie je jasné, ako sa bábovka pripravuje. :)

Tento jemný koláč vydrží, pokiaľ sa hneď nezje, aj ďalšie tri dni. Pokiaľ dodržíte postup, predovšetkým s dobre vyšľahaným snehom, vykúzlite nadýchanú a výbornú bábovku.

Poznáme aj rôzne verzie, napríklad takáto mramorová, ale tentoraz sme pre vás pripravili základný recept na bábovku. Jednoducho, aby ste pri experimentovaní s týmto výborným koláčikom mali z čoho vychádzať. Dobrú chuť.

  • Doba prípravy: 25 minút,
  • Doba pečenia: 45 minút,
  • Počet porcií: 12 kúskov,

Vyskúšajte aj náš recept na klasické palacinky, alebo skvelý slivkový koláč s tvarohom

Ingrediencie na bábovku

  • 5 vajec,
  • 250 g polohrubej múky,
  • 270 g práškového cukru,
  • 1 dcl mlieka,
  • 1 dcl oleja,
  • 1 balíček kypriaceho prášku,
  • 1 malý štamprlík rumu,
  • štipka soli,
  • tuk na vymastenie formy, posyp múkou alebo strúhankou,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na prípravu bábovku

  1. Vajíčka rozbijeme a do misy pripravíme žĺtky a zvlášť bielky.


     
  2. Do robota alebo mixérom vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do peny.


     
  3. Do vyšľahaných žĺtkov s cukrom prilejeme mlieko a rum a ešte prešľaháme.


     
  4. Do zmesi postupne primiešame múku so zamiešaným kypriacim práškom.


     
  5. Keď máme dobre všetko premiešané, prilejeme olej a ešte naposledy zamiešame.


     
  6. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do hustého snehu. Ideálne v robote cca 10 minút.


     
  7. V miske ručnou metličkou pár ťahmi zmiešame cesto so snehom.


     
  8. Cesto vlejeme do pripravenej formy, vymastenej tukom a vysypanej múkou alebo strúhankou a dáme piecť na 180 stupňov C na 45 minút.


     
  9. Na záver hotovú bábovku vyklopíme a môžeme posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na jablčník.