by ste hľadali recept na dvojfarebnú bábovku, tu je.Bábovka je jedným z najtypickejších koláčov v strednej Európe. Príjemná nedeľa a k tomu bábovka a kávička, všetci to poznáme.
Bábovka
Recept na bábovku je jednoduchý a zvládne ho každá začínajúca kuchárka, alebo kuchár. Pripravili sme pre vás podrobný fotorecept, aby sa už nikdy nemohlo povedať, že nie je jasné, ako sa bábovka pripravuje. :)
Tento jemný koláč vydrží, pokiaľ sa hneď nezje, aj ďalšie tri dni. Pokiaľ dodržíte postup, predovšetkým s dobre vyšľahaným snehom, vykúzlite nadýchanú a výbornú bábovku.
Poznáme aj rôzne verzie, napríklad takáto mramorová, ale tentoraz sme pre vás pripravili základný recept na bábovku.
Jednoducho, aby ste pri experimentovaní s týmto výborným koláčikom mali z čoho vychádzať. Ak by ste hľadali recept na dvojfarebnú bábovku. Dobrú chuť.
- Doba prípravy: 25 minút,
- Doba pečenia: 45 minút,
- Počet porcií: 12 kúskov,
Vyskúšajte aj náš recept na klasické palacinky, alebo skvelý slivkový koláč s tvarohom. Alebo vyskúšajte náš recept na venčeky. A tu je naša tvarohová bábovka. A tu je orechová bábovka.
Ingrediencie na bábovku
- 5 vajec,
- 250 g polohrubej múky,
- 270 g práškového cukru,
- 1 dcl mlieka,
- 1 dcl oleja,
- 1 balíček kypriaceho prášku,
- 1 malý štamprlík rumu,
- štipka soli,
- tuk na vymastenie formy, posyp múkou alebo strúhankou,
- Volieteľné: 2 PL kakaa (na čokoládovú časť, ak chcete bábovku dvojfarebnú)
Postup receptu na prípravu bábovku
- Vajíčka rozbijeme a do misy pripravíme žĺtky a zvlášť bielky.
- Do robota alebo mixérom vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do peny.
- Do vyšľahaných žĺtkov s cukrom prilejeme mlieko a rum a ešte prešľaháme.
- Do zmesi postupne primiešame múku so zamiešaným kypriacim práškom.
- Keď máme dobre všetko premiešané, prilejeme olej a ešte naposledy zamiešame.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do hustého snehu. Ideálne v robote cca 10 minút.
- V miske ručnou metličkou pár ťahmi zmiešame cesto so snehom. Ak chcete bábovku dvojfarebnú, rozdelte cesto na dve časti. Do jednej časti primiešajte kakao.
- Cesto vlejeme do pripravenej formy (najskôr svetlé, potom tmavé), vymastenej tukom a vysypanej múkou alebo strúhankou a dáme piecť na 180 stupňov C na 45 minút.
- Na záver hotovú bábovku vyklopíme a môžeme posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na jablčník. Tu je zase najlepšia šťavnatá bábovka.