Najlepšie venčeky z odpaľovaného cesta sú proste fantastické, minimálne tie naše. Ide však o obľúbené zákusky na takmer každom sviatočnom stole. Potešte sa chuťou domácich venčekov s nami.
Venčeky
Na pohľad je to možno zložitý recept, ale netreba sa ho báť, určite ho zvládne každá kuchárka, alebo kuchár. Vyskúšajte ho a tieto jednoduché venčeky už nikdy nebudete kupovať v cukrárni.
- Doba prípravy: 1 hodina
- Doba pečenia: 20-30 minút
- Počet porcií: 45 venčekov
Venčeky sú obľúbené zákusky na takmer každom sviatočnom stole. Jedným z dôvodov ich obľúbenosti môže byť estetická príťažlivosť. Výroba koláčov z odpaľovaného cesta je často precízna a detailná, a tým môžu byť venčeky veľmi pekné na pohľad. Ľudia sa môžu cítiť priťahovaní k ich jedinečnému a ručne vyrobenému vzhľadu.
Okrem toho môže mať pre niektorých ľudí aj historický alebo kultúrny význam. Venčeky z odpaľovaného cesta môžu byť tradičným doplnkom pri rôznych príležitostiach, ako sú napríklad sviatky, svadby alebo pohreby. Pre časť ľudí môže byť dôležité zachovávať tieto tradície a používať venčeky z odpaľovaného cesta ako súčasť svojho dedičstva.
Príprava venčekov z odpaľovaného cesta
Ďalším dôvodom môže byť aj osobný vkus a preferencia. Každý má svoje vlastné estetické a dizajnové preference a venčeky z odpaľovaného cesta môžu jednoducho vyhovovať niektorým ľuďom viac ako iné typy venčekov.
Ako uvádza openia.com, venčeky z odpaľovaného cesta sa niekedy používajú aj na pamiatku zosnulých. V takom prípade by mohlo ísť o prejav úcty a rešpektu voči zosnulému a jeho rodine.
V každom prípade, ich skvelou chuťou doma určite potešíte. Ale ak by ste chceli, máme pre vás aj recept na medové rezy, alebo ten na banánovú roládu. Skúste aj recept na najlepší krém na venčeky.
Ingrediencie na venčeky
Žĺtkový krém
- 500 ml polotučného mlieka,
- 4 ks žĺtok,
- 100 g cukru kryštál alebo krupica,
- 2 vrecká vanilkového pudingu,
- 1 polievková lyžica rumu,
- 100 g masla,
- 1 vrecko vanilkového cukru,
Odpaľované cesto
Poleva
- 2 polievkové lyžice horúceho mlieka,
- 150 g práškového cukru,
- 1 polievková lyžica rumu,
Postup receptu
Žĺtkový krém na venčeky
- Ohrejeme mlieko a rozšľaháme puding – Trochu mlieka necháme v miske. Väčšiu časť dáme do hrnca a privedieme do varu. V mlieku, ktoré sme nechali v miske, rozšľaháme pudingový prášok.
- Pridáme žĺtky – Do mlieka s pudingom pridáme žĺtky a celú zmes dobre premiešame.
- Uvaríme puding – Do horúceho mlieka vylejeme prichystanú zmes z pudingu a vajíčok, miešame cca 1 minútu, kým nebude puding hustý a stiahneme z platne.
- Primiešame maslo, rum a cukor – Na záver pridáme maslo, rum, vanilkový cukor a cukor kryštál. Premiešame a necháme vychladiť. Prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky. Najlepšie cez noc.
Odpaľované cesto na venčeky
- Privedieme vodu do varu a pridáme maslo – Do hrnca dáme vodu, pridáme soľ a privedieme do varu. Do horúcej vody pridáme maslo a opäť privedieme do varu.
- Preosejeme múku - Do vody a masla pridáme preosiatu múku, znížime teplotu a miešame, kým sa cesto prestane lepiť cca 2-3 minúty.
- Do cesta pridáme vajcia - Cesto si dáme do robota a miešame do mierneho vychladnutia, potom po jednom budeme zašľahávať vajcia.
- Striekame venčeky – Na plech, vystlaným papierom na pečenie, nastriekame venčeky pomocou zdobiaceho vrecka.
- Dáme piecť - Rúru na sporáku predhrejeme na 200 C a dáme piecť na 20-30 minút do zlatista.
Poleva na venčeky
- Dáme polevu – Venčeky po upečení rozkrojíme na pol a vrchnú časť polejeme polevou, ktorú sme pripravili z mlieka, rumu a cukru.
- Naplníme – Na záver krém vyšľaháme do hladka a pomocou zdobiaceho vrecka venčeky naplníme krémom.
Dobrú chuť, takýto je výsledok. Vyskúšajte aj náš recept na žĺtkové rezy, alebo oreo cheesecake.