Výborná mrkvová bábovka si nájde miesto na každom stole. Neveríte? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na skvelú zdravý dobrotu. Mrkvová bábovka s vami už zostane.

Mrkvová bábovka

Bábovka z orechov a mrkvy má krásne zlatú farbu, skvelú chuť a navyše je plná zdravých vecí, ktoré podporujú našu imunitu. Uvarte si kávu a vychutnajte k nej šťavnatú bábovku s pokojným svedomím, že nehrešíte.

Mrkva pridáva do bábovky príjemnú sladkú chuť a robí ju vláčnejšou a vlhšou. Okrem toho, mrkvová bábovka je tiež považovaná za zdravšiu alternatívu k iným druhom dezertov, ako sú napríklad koláče a cukrovinky.

Mrkva obsahuje vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak a zdravie kože, a taktiež vlákninu, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý. Mrkva obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu prispieť k mnohým chorobám, ako sú rakovina, srdcové choroby a Alzheimerova choroba.

Mrkva je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém a znižuje riziko zápchy a ďalších tráviacich problémov.

Ďalším dôvodom, prečo je mrkvová bábovka populárna, môže byť aj to, že je to jednoduchý a relatívne lacný recept, ktorý je možné prispôsobiť svojmu vkusu a preferenciám.

História mrkvovej bábovky

História tohto druhu bábovky bábovky siaha až do stredoveku, keď sa v Európe začala používať mrkva ako sladidlo. V 19. storočí sa začala používať aj v receptoch na dezerty a tak vznikla prvá verzia ozajstnej mrkvovej bábovky, ktorá sa však podobala viac na chlieb.

V 20. storočí sa recept na mrkvovú bábovku postupne zdokonaloval a stala sa populárnou po celom svete, najmä v USA. V súčasnosti existuje mnoho variantov receptov na jej prípravu. Líšia sa vo svojich prísadách a spôsobe prípravy.

Mrkvová bábovka je obľúbená nielen pre svoj sladký a lahodný chuťový zážitok, ale aj pre svoje zdravé zloženie vďaka prírodným prísadám, ako sú mrkva, vajcia či špaldová múka.

Vyskúšajte si ju doma upiecť aj vy a okrem nej skúste aj náš nový recept na dvojfarebnú bábovku. Alebo recept na tradičnú bublaninu., či mliečnu ryžu na raňajky, alebo zdravé domáce müsli tyčinky. Máme aj rýchly jablkový koláč.

Recepty - Koláče - Bábovka - Mrkvová bábovka

Na mrkvovú bábovku potrebujeme

  • Doba prípravy: 15 minút,
  • Doba pečenia: 45 minút,
  • Počet porcií: 12 ks,

Ingrediencie:

  • 250 g surovej mrkvy,
  • 200 g namletých vlašských orechov,
  • 50 g špaldovej múky,
  • 4 vajcia,
  • 100 g trstinového cukru,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • olej na potretie bábovkové formy,
  • strúhaný kokos na posypanie formy,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu mrkvová bábovka

  1. Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky od žĺtkov. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme penu.


     
  2. Mrkvy očistíme a na jemno nastrúhame. Orechy pomelieme.


     
  3. Z bielkov pomocou šľahača alebo robota vyšľaháme sneh. Šľaháme 10 minút, kým nebude sneh tuhý.


     
  4. K žĺtkom s cukrom pridáme prášok do pečiva, mrkvu, orechy a všetko premiešame.


     
  5. Do zmesi na záver ručnou metličkou primiešame sneh z bielkov.


     
  6. Formu na bábovku vytrieme olejom a vysypeme kokosom.


     
  7. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 170 °C na 45 minút.

Dobrú chuť. Takýto je výsledok. Vyskúšajte aj náš overený recept na banánový chlieb.