Výborný opitý Izidor, jednoduchý recept na tradičný zákusok z kuchyne portálu Ženy v meste. Pripravte si s nami skutočnú klasiku.

Opitý Izidor - fotorecept kliknite

Keď je u nás doma nejaká veľká rodinná oslava alebo sviatky, o koláče nie je núdza. A vždy je v ponuke viacero druhov - nebudeme predsa trocháriť!

Opitý Izidor je medzi nimi kráľom - vždy patrí k tým druhom, ktoré záhadne “zmiznú” medzi prvými.

Oslávte život s Opitým Izidorom aj Vy a vyskúšajte túto obľúbenú klasiku s nasledujúcim receptom!

Máme pre vás aj recept na tradičný medový krémeš - kliknite

 

 

Recept na zákusok opitý Izidor - Ingrediencie

Základné cesto:

  • 150 gramov masla,
  • 150 gramov práškového cukru,
  • 5 vajec,
  • štipka soli,
  • 100 gramov polohrubej múky,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • 100 mletých vlašských orechov,

Džemová vrstva:

  • 200 gramov marhuľového džemu,
  • Orechovo-rumová vrstva:
  • 100 gramov hrozienok,
  • 150 mililitrov umu,
  • 250 gramov vlašských orechov,
  • 150 gramov práškového cukru,

Maslová vrstva:

  • 300 mililitrov mlieka,
  • 1 Zlatý klas,
  • 1 žĺtok,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 250 gramov masla,
  • 100 gramov práškového cukru,

Čokoládová poleva:

  • 200 gramov čokolády na varenie,
  • 50 gramov masla

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Klasický opitý Izidor, jednoduchý recept na zákusok. Foto - Jaja

Opitý Izidor, postup receptu

  1. Ako prvé si dáme hrozienka do umu, aby ho pekne nasali.
  2. Mäkké maslo si v miske vyšľaháme so žĺtkami. Pridáme pomleté orechy s múkou, kakaom a kypriacim práškom do pečiva.
  3. V druhej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli. Tuhé vyšľahané bielka opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne ho po povrchu rozotrieme a dáme piecť do predhriatej rúry na teplotu 180 stupňov. Doba pečenia je približne 35-40 minút.
  4. Korpusovú vrstvu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju potrieme  džemom po celej ploche.
  5. Orechy zmiešame s cukrom, hrozienkami a umom. Túto zmes použijeme ako ďalšiu vrstvu nášho Opitého Izidora.
  6. Zlatý Klas so žĺtkom uvaríme v mlieku na puding a necháme ho vychladnúť. Počas chladnutia ho niekoľkokrát poriadne premiešame, aby nám nestvrdol na škaredé hrudky.
  7. V miske vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s cukrom. Potom premiešame spolu s kakaom a vychladnutým pudingom. Týmto máme ďalšiu vrstvu Opitého Izidora hotovú, rovnomerne ju nanesieme na koláč.
  8. Nakoniec koláč polejeme čokoládovou polevou. Tú si spravíme roztopením masla a čokolády na varenie vo vodnom kúpeli.
  9. Koláč dáme do chladničky alebo iné studené miesto a necháme ho odpočívať minimálne niekoľko hodín, aby pekne stuhol a prepojili sa chute.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na najlepšiu zamatovú roládu bez múky originál