Pripravte si s nami skutočnú klasiku. Jednoduchý Opitý Izidor, recept na tradičný zákusok z kuchyne portálu Ženy v meste. Opitý Izidor nesklame.
Opitý Izidor
Keď je u nás doma nejaká veľká rodinná oslava alebo sviatky, o koláče nie je núdza. A vždy je v ponuke viacero druhov, napríklad šuhajdy, piškótový koláč, alebo kokosové guľky - nebudeme predsa trocháriť! Najlepšie recepty na vianočné koláče predsa nikdy neomrzia.
Opitý Izidor je medzi nimi kráľom - vždy patrí k tým druhom, ktoré záhadne “zmiznú” medzi prvými.
Oslávte život s Opitým Izidorom aj vy a vyskúšajte túto obľúbenú klasiku s nasledujúcim receptom! Máme pre vás aj recept na medový krémeš. Alebo vyskúšajte náš recept na venčeky. Tu je aj náš recept na oblíž prst.
Ingrediencie na recept na opitého Izidora
Základné cesto:
- 150 gramov masla,
- 150 gramov práškového cukru,
- 5 vajec,
- štipka soli,
- 100 gramov polohrubej múky,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 1 kypriaci prášok do pečiva,
- 100 mletých vlašských orechov,
Džemová vrstva:
- 200 gramov marhuľového džemu,
- Orechovo-rumová vrstva:
- 100 gramov hrozienok,
- 150 mililitrov umu,
- 250 gramov vlašských orechov,
- 150 gramov práškového cukru,
Maslová vrstva:
- 300 mililitrov mlieka,
- 1 Zlatý klas,
- 1 žĺtok,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 250 gramov masla,
- 100 gramov práškového cukru,
Čokoládová poleva:
- 200 gramov čokolády na varenie,
- 50 gramov masla
Opitý Izidor, jednoduchý postup receptu
- Ako prvé si dáme hrozienka do umu, aby ho pekne nasali.
- Mäkké maslo si v miske vyšľaháme so žĺtkami. Pridáme pomleté orechy s múkou, kakaom a kypriacim práškom do pečiva.
- V druhej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli. Tuhé vyšľahané bielka opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne ho po povrchu rozotrieme a dáme piecť do predhriatej rúry na teplotu 180 stupňov. Doba pečenia je približne 35-40 minút.
- Korpusovú vrstvu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju potrieme džemom po celej ploche.
- Orechy zmiešame s cukrom, hrozienkami a umom. Túto zmes použijeme ako ďalšiu vrstvu nášho Opitého Izidora.
- Zlatý Klas so žĺtkom uvaríme v mlieku na puding a necháme ho vychladnúť. Počas chladnutia ho niekoľkokrát poriadne premiešame, aby nám nestvrdol na škaredé hrudky.
- V miske vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s cukrom. Potom premiešame spolu s kakaom a vychladnutým pudingom. Týmto máme ďalšiu vrstvu Opitého Izidora hotovú, rovnomerne ju nanesieme na koláč.
- Nakoniec koláč polejeme čokoládovou polevou. Tú si spravíme roztopením masla a čokolády na varenie vo vodnom kúpeli.
- Koláč dáme do chladničky alebo iné studené miesto a necháme ho odpočívať minimálne niekoľko hodín, aby pekne stuhol a prepojili sa chute.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na zamatovú roládu