Klasické kokosové ježe, veľmi chutné a šťavnaté koláčiky. Rýchle a nenáročné na prípravu. Ešte ste ich nerobili? Neváhajte. Vaše deti sa budú oblizovať. Sú výborné na rôzne oslavy a opekačky, tradičné aj na Vianoce. Nech sa páči. Kokosové ježe so značkou Ženy v meste, v zdravšej verzii.

Klasické kokosové ježe - fotorecept kliknite

Jemnučké kokosové ježe. Kto by ich nemiloval? Kúsky medového cesta máčané v čokoládovej poleve a obaľované v kokose. Vynikajúca pochúťka. Pripravte si ich v zdravšej verzii zo špaldovej múky, namiesto práškového cukru zvoľte pomletý trstinový cukor. Vyskúšajte originál recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.

Pripravili sme aj recept na skvelé kokosové pusinky, vianočné a bez lepku

Klasické kokosové ježe v zdravšej verzii, vynikajúce, šťavnaté

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 30-33 kusov

 

 

 

Klasické kokosové ježe zo špaldovej múky - ingrediencie

  • na cesto:
  • 300 g hladkej špaldovej múky (hladkej múky)
  • 250 g práškového cukru (pomletého trstinového cukru)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 3 polievkové lyžice medu - med včelí agátový BILLA
  • 50 g roztopeného masla 
  • 1 ks vajce
  • 1 ks prášok do pečiva
  • na polevu:
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru (pomletého trstinového cukru)
  • 200 ml mlieka
  • 3 kopcovité lyžice preosiateho kvalitného kakaka
  • 100 g kvalitnej čokolády (min. 52%, najlepšie 70%)
  • na obaľovanie:
  •  cca 200 g strúhaného kokosu (prípadne podľa potreby)

 

Ingrediencie na klasické kokosové ježe. Foto - Nela

 

Klasické kokosové ježe zo špaldovej múky - postup receptu

  1. Najprv si upečieme medové cesto. Môžeme tak urobiť ručne, rýchlejšie je to však mixérom. Všetky suroviny na cesto vymiešame dôkladne spolu. Vznikne nám vláčne cesto.  
  2. Plech na pečenie o veľkosti cca 33x26 cm vymastíme tukom alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto na kokosové ježe pečieme pri teplote 180 oC 15-20 minút, podľa potreby.
  3. Upečené medové cesto necháme poriadne vychladnúť. Potom odstránime papier na pečenie a cesto nakrájame na menšie obdlžníčky , trojuholníčky alebo kocky. Je to iba na vás. 
  4. Do cesta odporúčame včelí agátový med BILLA, ktorý dodá cestu skvelú medovú chuť. Ak zvolíte špaldovú hladkú múku a pomletý trstinový cukor, kokosové ježe budú aj zdravšie.
  5. Čokoládovú polevu si pripravíme tak, že nad parou za stáleho miešania roztopíme maslo, cukor, mlieko, preosiate kakao, tmavú čokoládu. Vznikne nám hladká poleva bez hrudiek.
  6. Kúsky medového cesta máčame najprv v chutnej poleve, potom ich obaľujeme v strúhanom kokose. Pomáhame si vidličkami. Hotové kokosové ježe sú jemnučké, musia trošku stuhnúť.

Tip na záver: Obľubujete rumové koláčiky? Pridajte do polevy 2 polievkové lyžice rumu, kokosové ježe nádherne prevonia. Klasické kokosové ježe skladujeme v chlade, v uzavretej dóze. Aj na druhý deň sú vynikajúce, šťavnaté a prudko jedlé.

Sladké zdravšie maškrtenie.

Vybrali sme recept na obľúbené domáce kokosové guľky rafaello, jednoduché a nepečené