Tento rokmi overený recept na čerešňovú bublaninu určite zvládne každý, kto má chuť si ju doma pripraviť. Je ideálna na rodinné oslavy, sviatky alebo len tak ku káve. Použite čerstvé alebo kompótované ovocie a vytvorte si chutný ovocný koláč, ktorý poteší všetkých. Prečítajte si náš podrobný návod a tipy na dokonalú bublaninu.

Najlepšia hrnčeková čerešňová bublanina

Náš hrnčekový recept na čerešňovú bublaninu vám uľahčí prípravu ovocného koláča doma. Na jeho prípravu podľa receptu z kuchyne portálu Ženy v meste potrebujete len pár minút. Ak nemáte čerešne, skvelý koláčik si môžete pripraviť aj s iným ovocím.

Ingrediencie na hrnčekovú bublaninu

(hrnček 250 ml)

  • 2 hrnčeky polohrubej múky,
  • 1 hrnček kryštálového cukru,
  • 2 ks vanilínový cukor,
  • 1 ks kypriaci prášok,
  • 1 hrnček mlieka,
  • 3 ks vajec,
  • ½ hrnčeka oleja,
  • čerešne, alebo iné obľúbené ovocie

Postup prípravy hrnčekovej bublaniny s ovocím

  1. Bublaninové cesto si pripravíme tak, že zmiešame „suché“ a „mokré“ ingrediencie. V jednej miske si zmiešame múku s kryštálovým cukrom, vanilínovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva. V druhej miske si metličkou vymiešame vajcia s mliekom a olejom. Potom do múky vlejeme mokrú zmes a vymiešame si vláčne cesto.

    Príprava cesta na bublaninu
  2. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo dôkladne potrieme olejom. Vylejeme naň cesto.

    Cesto na plechu
  3. Do cesta na plechu poukladáme vykôstkované čerešne alebo iné sezónne ovocie a pečieme cca 30 minút pri teplote 170-180oC. Môžeme použiť aj kompótové ovocie. Ak máme veľa ovocia, môžeme použiť väčší plech cca 30x40 cm, bude nižší, pečieme kratšie. Keď chceme koláč vyšší, pečieme na menšom plechu a pečieme dlhšie, aby sa koláčik prepiekol.

    Pripravené cesto s ovocím
  4. Po upečení môžeme koláčik posypať práškovým cukrom, prípadne pridať kopček šľahačky alebo zmrzliny, dozdobiť medovkou. Pripravte si koláč podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

    Hotová bublanina

Výhody hrnčekovej bublaniny

Hrnčeková bublanina je u nás najobľúbenejší recept na domáci dezert. Výborná bublanina na Slovensku kraľuje letným koláčom. Dokonca ide podľa štatistík o jeden z najvyhľadávanejších receptov na Slovensku. Napokon tento hrnčekový recept veľa konkurentov v tomto smere nemá. A výsledok nesklame.

Obľúbenosť ovocných bublanín

Najlepšie ovocné bublaniny patria počas celého roka do tradičnej ponuky na našich stoloch. Hrnčekové koláče sú mimoriadne obľúbené, ich príprava je jednoduchá, chutia fantasticky a pri ich príprave nepotrebujete žiadnu váhu. Prečo si sebe a najbližším neurobiť radosť?

Bublanina je dezertom, ktorý si môžete prispôsobiť svojim preferenciám a sezóne. Dnes je obľúbeným koláčom, ktorý sa často podáva na rodinných oslavách, sviatkoch a špeciálnych príležitostiach. Jej výroba je relatívne jednoduchá a prináša sladké potešenie pre všetkých, ktorí si ju vychutnávajú.

Vyskúšajte rôzne varianty bublaniny

Vyskúšajte náš recept na hrnčekovú bublaninu s čerešňami (alebo iným ovocím), ktorú si pripravíte za pár minút. Ak nemáte čerešne, môžete jednoducho použiť iné sezónne ovocie ako marhule, maliny, čučoriedky, alebo aj kompótované ovocie, alebo aj orechy.

História prípravy bublaniny

Pôvod bublaniny je ťažké presne určiť, pretože podobné jedlá boli prítomné vo viacerých kuchyniach po celom svete po stovky rokov. Podobné dezerty, ktoré by sa dali považovať za predchodcov bublaniny, sa pripravovali už v starovekom Grécku a Ríme.

Tieto jedlá boli v podstate kombináciou vajec, múky, mlieka a kypriacich činidiel a pekli sa vo vyhriatej rúre. Bublanina, ako ju poznáme dnes, je tradičným jedlom v mnohých európskych krajinách, ako sú Česko, Slovensko, Poľsko a ďalšie.

V týchto krajinách je obľúbená ako dezert, ale tiež sa často podáva aj ako sladké raňajky.

Bublanina sa vyznačuje svojou charakteristickou nadýchanou štruktúrou s bublinkami, ktoré sa vytvárajú počas pečenia v rúre. Je často doplnená ovocím, džemom alebo tvarohom, ktoré dodávajú jedlu sladkú chuť a arómu.

V rôznych regiónoch existuje mnoho variantov bublaniny, často s miestnymi zmenami v receptúre a spôsobe prípravy. Niektoré varianty sú šťavnatejšie a iné majú pevnejšiu textúru.

Ako dosiahnuť, aby bola bublanina pekne nadýchaná

Aby bola bublanina pekne nadýchaná, môžete zvážiť nasledovné tipy. Dôležitým krokom je napríklad použitie čerstvého a kvalitného kypriaceho činidla, ako sú jedlá sóda, prášok do pečiva alebo kvasnice. Tieto ingrediencie pomáhajú cestu vzrásť a nadýchať sa.

Oddelte bielky od žĺtkov a vyšľahajte bielka do tuha. Potom ich opatrne primiešajte do cesta. Bielky pridajú vzdušnosť a nadýchanosť cestu.

Dôležité je aj dosiahnuť správnu konzistenciu cesta. Ak je cesto príliš husté, koláč sa nemusí pekne nadýchať. Ak je cesto príliš riedke, bublinky môžu byť príliš veľké a koláč nemusí mať správnu štruktúru.

Skúste pridávať mlieko alebo múku postupne, až kým nedosiahnete správnu konzistenciu. Pred vložením cesta do rúry si uistite, že je rúra dostatočne predhriata na požadovanú teplotu. Tiež môžete predhriať pekáč, do ktorého budete cesto vkladať. Toto pomôže pri rýchlejšom vytváraní bubliniek a nadýchanosti.

Po vložení cesta do rúry sa odporúča nepreháňať otváranie rúry, aby sa udržala konštantná teplota. Rýchle vychladnutie môže spôsobiť, že bublinky v ceste spadnú a bublanina stratí na nadýchanosti.

Po upečení bublaniny ju nevyberajte narýchlo. Nechajte ju pokojne odpočívať vo vybranej forme, aby si udržala svoju nadýchanosť.

Úspech s týmto koláčom máte zaručený. Fantastická čerešňová verzia je proste zosobnená tradícia. Ale ak chcete, vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na výbornú bábovku, alebo jablkový koláč. Vyskúšajte aj naše jednoduché cesto na koláč. A akú múku na najlepšiu bublaninu na Slovensku. Tu je aj krehučká hrnčeková verzia s ovocím.

Recepty na bublaninu