Hrnčekové a naozaj jednoduché cesto na koláč ponúka obľúbená bublanina. Pripravte si s nami výborný koláč a pochutnajte si na obľúbenom dezerte s ovocím, alebo šľahačkou.

Jednoduché cesto na koláč

Jednoduché cesto na koláč je obľúbené z niekoľkých dôvodov, ktoré súvisia s jeho prípravou, univerzálnosťou a chut'ou:

  • Jednoduchosť prípravy: Recept je veľmi jednoduchý, nevyžaduje špeciálne zručnosti v pečení alebo zložité techniky. Základné ingrediencie, ako sú múka, cukor, mlieko a vajcia, sú bežne dostupné v každej kuchyni.
  • Flexibilita: Toto cesto môžete prispôsobiť pridaním rôznych druhov ovocia, či už čerstvého alebo kompótového, čím získate každýkrát trochu iný koláč. Môže byť tiež použité ako základ pre rôzne druhy koláčov, od ovocných až po čokoládové.
  • Rýchlosť prípravy: Tento recept je ideálny pre situácie, keď potrebujete rýchlo pripraviť chutný dezert, napríklad keď sa neočakávane ohlásia hostia.
  • Výsledná textúra a chuť: Toto jednoduchuché cesto na koláč je vláčne a mäkké, čo zabezpečuje, že výsledný koláč je naozaj chutný. Sladkosť cesta sa dá ľahko upraviť podľa osobnej preferencie.
  • Univerzálna príťažlivosť: Jednoduché cesto je obľúbené pre svoju neutrálnu, ale príjemnú chuť, ktorá sa páči väčšine ľudí, bez ohľadu na ich vek alebo chuťové preferencie.
  • Možnosti dekorácie: Po upečení môžete koláč ľubovoľne ozdobiť, napríklad džemom, čokoládou, šľahačkou alebo čerstvým ovocím, čo umožňuje kreativitu a individualizáciu.

Tieto vlastnosti robia jednoduché cesto na koláč ideálnou voľbou pre každého, kto hľadá rýchly, jednoduchý a chutný spôsob, ako pripraviť dezert, ktorý poteší a zaujme.

História

Toto jednoduché cesto na koláč predstavuje tradičný stredoeurópsky ovocný koláč, má svoje korene v českých a slovenských kuchyniach. História tohoto koláča, ktorý dostal podľa charakteristického bublania názov bublanina siaha do obdobia, keď sa domáce pečenie stalo bežnou súčasťou rodinného života a kultúry, predovšetkým v 19. a 20. storočí.

Cesto vychádza z tradície domáceho pečenia, kde bol kladený dôraz na jednoduchosť a využitie dostupných ingrediencií. V minulosti, keď boli zdroje obmedzené, ľudia sa spoliehali na jednoduché recepty, ktoré mohli prispôsobiť podľa sezónneho ovocia a dostupných surovín.

Bublanina je známa práve tým, že sa dá pripraviť s akýmkoľvek dostupným sezónnym ovocím, ako sú čerešne, slivky, jablká, ríbezle alebo marhule. Táto flexibilita bola obzvlášť cenná v časoch a oblastiach, kde boli suroviny obmedzené.

Pôvodné recepty boli veľmi jednoduché, často len základné cesto s ovocím. Postupom času sa stávali sofistikovanejšími, pridávali sa rôzne druhy cesta a spôsoby prípravy, od ľahkých piškótových základov až po tvarohové alebo jogurtové cestá.

Bublanina si získala svoje miesto v českej a slovenskej kuchyni nielen kvôli svojej chuti, ale aj vďaka tomu, že sa stala súčasťou rodinných a kultúrnych tradícií, najmä pri oslavách a spoločenských stretnutiach.

Okrem Česka a Slovenska sa stal tento koláč populárny aj v susedných krajinách strednej a východnej Európy, pričom každá oblasť prispela svojimi unikátnymi variáciami na tento tradičný koláč.

Toto jednoduché cesto na koláč teda predstavuje viac než len ovocný koláč; je to symbol domácej pohostinnosti, kreativity v obmedzených podmienkach a spoločných rodinných chvíľ pri pečení a jedení. Jej jednoduchosť a adaptabilita ju robia milovanou po celé generácie. Vyskúšajte aj náš recept na perník, alebo overený recept na piškótové cesto.

Ingrediencie

(hrnček 250 ml)

  • 2 hrnčeky polohrubej múky,
  • 1 hrnček kryštálového cukru (trstinového),
  • 2 ks vanilkový cukor,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 1 hrnček vlažného mlieka,
  • 2 vajcia,
  • ½ hrnčeka oleja,

 Postup receptu

  1. Jednoduché cesto na koláč si pripravíme tak, že si zmiešame „suché“ a „mokré“ ingrediencie. V jednej miske si zmiešame múku s kryštálovým cukrom, vanilínovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva.


     
  2. V druhej miske si metličkou vymiešame vajcia s mliekom a olejom.


     
  3. Potom do múky vlejeme mokrú zmes a vymiešame si vláčne cesto.


     
  4. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo dôkladne potrieme olejom. Vylejeme naň cesto.


     
  5. Do cesta na plechu môžeme poukladať sezónne ovocie (prípadne kompótové ovocie), alebo pečieme bez ovocia cca 30 minút pri teplote 170 - 180 °C.  Ak máme veľa ovocia, môžeme použiť väčší plech cca 30x40 cm, koláč bude nižší, cesto pečieme kratšie. Keď chceme koláč vyšší, cesto pečieme na menšom plechu a dlhšie, aby sa poriadne prepiekol.


     
  6. Po upečení ho potrieme ľubovoľným džemom a polejeme rozpustenou čokoládou. Pred podávaním ho môžeme ešte vylepšiť, ozdobiť šľahačkou alebo čerstvým ovocím.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na

Videorecept