Na perfektne upečené kura v celku treba poznať pár trikov. V tomto recepte vám prezradíme, aké to sú. Vyskúšajte si pripraviť skvelé kura s kuchyňou portálu Ženy v meste.

Pečené kura v celku, postup fotoreceptu - kliknite

Upiecť kura sa zdá byť na prvý pohľad ľahké, no nemusí to byť vždy tak. Ako docieliť, aby bolo mäkučké, mäso nevysušené a kožka na povrchu chrumkavá?

Ak ste sa rozhodli upiecť celé kura bez toho, že by ste ho vopred naporciovali, máte odvahu. Nemusí to zvládnuť každý. Niektoré gazdinky mávajú napríklad problém, že mäso by aj bolo upečené, mäkké, ale prsné kúsky zostali vysušené. Práve toto biele mäsko je na celom kuriatku prakticky najcitlivejšie a môže sa stať, že pečením príde o všetku šťavu.

Alebo v prípade kože, tú má každý rád, ak je vypečená a chrumkavá. Ako to ale spraviť, aby všetky súčasti boli hotové naraz a v požadovanej kvalite? Trik spočíva v tom, že pod kožu treba dostať masielko a kura potrebuje byť podliate. To nám bude zabezpečovať, že po celú dobu pečenia zostane mäso vláčne.

Nemenej dôležitou vecou tiež je otáčanie kuriatka, aby všetky druhy mäsa boli rovnomerne prepečené. Na webe zenyvmeste.sk si pomocou podobného fotoreceptu vysvetlíme, ako na to.

Dokonalé dečené kura v celku

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 80 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 65 až 70 minút
  • Počet porcií: 6

Máme pre vás aj recept na obyčajné kura na masle so zemiakmi

Ingrediencie na pečené kura v celku

  • 1 celé kura,
  • 1 PL soli,
  • 100 g masla,
  • 1 dcl vody

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Aby pečené kura v celku bolo dokonalé. Recept. Foto - Slávka

Postup receptu na pečené kura v celku

  1. Kura si dôkladne očistíme, osolíme zo všetkých strán a vložíme do hrnca. Začíname prsami nadol, aby sa nám nevysušovali. Podlejeme ho vodou.
  2. Na dostupných častiach, ku ktorým máme prístup, uvoľníme kožu a povtláčame tam kúsky masla. Nezabudnime ani na časti, kde sú prsia.
  3. Kura dáme piecť pod pokrievkou najskôr na 150 stupňov na 30 minút. Následne sme ho prevrátili prsami nahor a pečieme ďalších 15 minút.
  4. Opäť nasleduje ďalšie obrátenie a teplotu už zvýšime na 200 stupňov. V tomto momente môžeme potrieť kura aj koreniacim prípravkom na kura. Dopekáme už bez pokrievky. Zhruba 20 minút.
  5. Hotové kura musí byť na povrchu krásne ružové a mäso na stehnách sa má pozvoľna oddeľovať.

Dobrú chuť.