Pripraviť si doma perfektné pečené kura v celku si vyžaduje trošku zručnosti. Máme pre vás pár trikov a prezradíme vám, aké to sú. Vychutnajte si doma chuť pečeného kuraťa s kuchyňou portálu Ženy v meste.

Pečené kura

Upiecť pečené kura sa zdá byť na prvý pohľad ľahké, no nemusí to byť vždy tak. Ako docieliť, aby bolo mäkučké, mäso nevysušené a kožka na povrchu chrumkavá?

Ak ste sa rozhodli upiecť celé pečené kura bez toho, že by ste ho vopred naporciovali, máte odvahu. Nemusí to zvládnuť každý. Niektoré gazdinky či gazdovia mávajú napríklad problém, že mäso by aj bolo upečené, mäkké, ale kuracie prsia zostali vysušené.

Práve toto biele mäsko je na celom kuriatku prakticky najcitlivejšie a môže sa stať, že pečením príde o všetku šťavu.

Dokonalé pečené kura v celku

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 80 minút,
  • Čas tepelnej úpravy: 65 až 70 minút,
  • Počet porcií: 6,

Alebo v prípade kože, tú má každý rád, ak je vypečená a chrumkavá. Ako to ale spraviť, aby všetky súčasti boli hotové naraz a v požadovanej kvalite?

Trik spočíva v tom, že pod kožu treba dostať maslo a kura potrebuje byť podliate. To nám zabezpečí, že po celú dobu pečenia zostane mäso vláčne.

Nemenej dôležitou vecou tiež je otáčanie kuriatka, aby všetky druhy mäsa boli rovnomerne prepečené. Na webe zenyvmeste.sk si pomocou podrobného fotoreceptu vysvetlíme, ako na to. Podobný máme aj na prípravu kuracích pŕs pečených v rúre.

Máme pre vás aj recept na kura na masle so zemiakmi, alebo vyskúšajte recept na kuracie mäso v marináde. Prípadne niečo tradičné, ako bryndzové pirohy.

Ingrediencie na pečené kura

  • 1 celé kura,
  • 1 PL soli,
  • 100 g masla,
  • 1 dcl vody,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Recept na pečené kura v celku

  1. Celé kura si dôkladne očistíme, osolíme zo všetkých strán a vložíme do hrnca. Začíname prsami nadol, aby sa nám nevysušovali. Podlejeme ho vodou.


     
  2. Na dostupných častiach, ku ktorým máme prístup, uvoľníme kožu a povtláčame tam kúsky masla. Nezabudnime ani na časti, kde sú prsia.


     
  3. Kura dáme piecť pod pokrievkou najskôr na 150 stupňov na 30 minút. Následne sme ho prevrátili prsami nahor a pečieme ďalších 15 minút.


     
  4. Opäť nasleduje ďalšie obrátenie a teplotu už zvýšime na 200 stupňov. V tomto momente môžeme potrieť pečené kura aj koreniacim prípravkom na kura. Dopekáme už bez pokrievky. Zhruba 20 minút.


     
  5. Hotové pečené kura v celku musí byť na povrchu krásne ružové a mäso na stehnách sa má pozvoľna oddeľovať.

Hotovo, dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na kuracie soté na smotane.