Najlepšie medové rezy sú ozajstná klasika, máme tradičný recept. Vyskúšajte inšpiráciu na prípravu medových rezov, tradičnú sladkú dobrotu.

Medové rezy

Medové rezy sú koláčová klasika, ktorú neodmietne ani konzervatívna babička, ani vyberavý pubertiak.

Preto môžete medové rezy ponúknuť akejkoľvek návšteve bez toho, aby ste sa báli o úspech svojej snahy. A nerozhoduje ani príležitosť. Rovnako sa hodia na vianočný stôl, ale aj ako pohostenie na narodeninovú oslavu v horúcom letnom počasí. 

Jednoducho je úplne jasné prečo sú tu medové rezy klasika s nami už tak dlho a rozhodne sa nikam nechystajú odísť. Čas rozhodne ich nepriateľom nie je. Jediným ich nepriateľom je štíhla línia, ale raz za čas takto zhrešiť sladkým koláčom predsa nie je hanba. 

A prípadne ak máte chuť, vyskúšajte aj recept na Vianočné kokosové rožky

 

Medové rezy klasika - ingrediencie

(1 plech)

Cesto

  • 3 polievkové lyžice medu,
  • 0,5 decilitra mlieka,
  • 1 čajová lyžička sódy,
  • 2 vajcia,
  • 140 gramov kryštálového cukru,
  • 50 gramov masla,
  • 500 gramov hladkej múky,

Plnka

  • 450 mililitrov mlieka,
  • 6 polievkových lyžíc polohrubej múky,
  • 150 gramov kryštálového cukru,
  • 200 gramov masla,
  • Slivkový lekvár,

Poleva

 

  • papier na pečenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu na prípravu medových rezov

  1.  Med, mlieko, vajcia, sódu a cukor dáme do misy a miešame nad parou, až kým nám nevznikne pekná, jednotná zmes.


     
  2. Do zohriatej, spojenej hmoty vmiešame múku a spracujeme nelepivé cesto. Na začiatku sa vám bude zmes lepiť úplne všade, ale po chvíli dosiahne cesto ideálnu konzistenciu.


     
  3. Spracované cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti, ktoré jednu za druhou rozvaľkáme na papieri na pečenie do približne rovnakých obdĺžnikov. Ak sa vám nedarí urobiť dokonalé obdĺžniky, nie je problém odrezať prebytočné časti na krajoch, tie pripojiť na miesta, kde cesto chýba a znovu prevaľkať.


     
  4. Pripravené pláty dáme do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme približne osem minút.


     
  5. Plnku pripravíme uvarením zmiešaného cukru a múky v mlieku. Vytvorí sa nám kaša, ktorú necháme pre ďalší proces vychladnúť.


     
  6. V mise vyšľaháme maslo a postupne pridávame vychladnutú kašu. Plnka do medových plátov je týmto hotová.


     
  7. Spodný upečený plát potrieme polovicou plnky. Naň uložíme druhý plát, ktorý celý potrieme lekvárom. Na to navrstvíme tretí plát, ktorý potrieme rovnomerne po celej ploce druhou polovicou pripravenej plnky. Nakoniec pripojíme na vrch štvrtý, posledný plát. Takto pripravené rezy zaťažíme a necháme chvíľu postáť.


     
  8. Medzitým si pripravíme polevu z čokolády a masla, ktoré necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Keď je poleva hotová, pokryjeme ňou celú hornú plochu medových rezov. Tie dáme na chladné miesto a necháme odstáť, ideálne jeden deň, aby sa nám v medových rezoch pekne premiešali chute.


     

Hotovo! Dobrú chuť. Máme pre vás aj tradičný recept ma krémeš zo špaldovej múky